Poolster neemt na rust afstand van SV De Heracliden

In Uithuizermeeden heeft Poolster, na een 1-0 achterstand halverwege het duel, uiteindelijk met thuisclub SV De Heracliden afgerekend. Aan het einde van de rit stond er een 1-4 overwinning op het scorebord van de Meister club, die in de laatste competitiewedstrijd tegen Corenos nog een punt nodig hebben om zichzelf op die basis veilig te spelen. Zelfs een nederlaag hoeft nog niet meteen catastrofaal voor de blauwzwarten te zijn. Poolster had de overwinning op Meij nodig om dat te kunnen zeggen en voldeed aan de opdracht.

Het leek er de eerste helft niet op dat het voor de bezoekers uit Spijk, tevens de voormalige club van Danhof, een ogenschijnlijk gemakkelijke middag tegemoet zouden gaan. Sterker nog, in de eerste helft was er volgens coach Jaap Danhof sprake van een gelijkwaardige wedstrijd, waarin de gastheren in de 30e minuut aan de leiding wisten te komen. Mark de Boer wist een lange bal over de verdediging van Poolster te tillen en bracht daarmee Frank de Boer in stelling. Die wist op zijn beurt doelman Marcel Werkman het nakijken te geven: 1-0. Thijs Tiekstra leek in het eerste bedrijf ook nog dicht bij een treffer te zijn, maar schoot net naast.

Oefenmeester Jeroen de Groot was van mening dat Poolster meer balbezit had gehad en dat het positiespel van de Spijksters ook beter was verzorgd. ‘Ik denk zelfs dat dit een van onze beste wedstrijden van het seizoen is geweest’, sprak hij na afloop. Poolster liet zich qua mogelijkheden niet onbetuigd en dus ontspon er zich een aardig kijkspel op het domein van de gastheren. Op aangeven van Kevin Bijlsma was het Johan de Groot die de gelijkmaker had moeten scoren. Hij liet dat echter na. De broer van de coach presteerde het daarna wel om goalie Appie de Jonge met een knappe volley te passeren. Die treffer werd echter geannuleerd omdat de aanvaller buitenspel zou hebben gestaan. Een vrije trap van Tom Dijkman werd lichtelijk van richting veranderd en dwong goalie De Jonge tot een uiterste krachtsinspanning om de gelijkmaker te voorkomen.

In het tweede bedrijf was het Kevin Bijlsma die een voorzet leek te willen geven. De bal verdween echter tegen het nylon en dat betekende de 1-1. De goal kwam op een goed moment, want SV De Heracliden staat er om bekend dat het zeer gegroepeerd kan verdedigen. Voor een ploeg die op jacht moet naar een treffer, blijft dat lastig voetballen en dus kwam de goal van Bijlsma als geroepen. De voorsprong van Poolster was misschien wel de mooist uitgespeelde aanval die de geelzwarten deze competitie hebben laten zien. Johan Dijkman stuurde op links met een prima steekbal Mark Lijnema weg, die op zijn beurt een voorzet wist te geven op de doorgelopen Johan de Groot. Diens kopbal was doelman De Jonge te machtig: 1-2. Voetbal blijft een sport van momenten en bijna had de thuisclub Poolster nog een loer weten te draaien. Nadat de gasten de leiding hadden genomen, was het Frank de Boer die met een prima actie nog een keer alleen op voor de neus van goalie Werkman wist op te duiken. De sluitpost bleef de situatie echter de baas en voorkwam daarmee de gelijkmaker.

Na driekwart wedstrijd leek het duel wel te zijn beslist. Een terugspeelbal van Yuri Jaarsma leek een simpele prooi te worden voor Appie de Jonge. De balbehandeling verliep niet helemaal naar wens en de sluitpost was het leer even kwijt. Kevin Bijlsma reageerde alert en dook in het duel met de doelman. Die probeerde het leer nog wel weg te schieten, maar vond het lichaam van Bijlsma die vervolgens als winnaar uit de strijd tevoorschijn wist te komen en de bal in het lege doel deponeerde: 1-3. Vijf minuten voor het laatste fluitsignaal belandde een vrije trap van Johan Dijkman bij Johan de Groot. Vanaf de rand van het strafschopgebed kopte hij tegendraads binnen en bepaalde de eindstand op 1-4.

Jaap Danhof (SV De Heracliden): ‘Ik vond Poolster vooral de tweede helft de betere ploeg en over de gehele wedstrijd gezien zijn ze dan ook wel de terechte winnaar. Zaterdag moeten we tegen Corenos nog een keer aan de bak en kunnen we ons zelfs een nederlaag veroorloven.’

Jeroen de Groot (Poolster): ‘Het collectief heeft vandaag gewonnen. We hebben een goede wedstrijd gespeeld en er op eigen kracht voor gezorgd dat we volgend seizoen ook in de vierde klasse spelen. We kunnen komend weekeinde op en ontspannen manier de laatste wedstrijd tegen SIOS in gaan, al zullen we er alles aan doen om die ook te winnen. We willen namelijk zo hoog mogelijk en met zoveel mogelijk punten eindigen.

* SV De Heracliden – Poolster 1-4 (1-0). Frank de Boer 1-0; Kevin Bijlsma 1-1; Johan de Groot 1-2; Kevin Bijlsma 1-3; Johan de Groot 1-4 (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Poolster neemt na rust afstand van SV De Heracliden"