SC Loppersum veilig, NEC Delfzijl gaat nacompetitie in

De belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Dat stempel had oefenmeester David van der Kam op de uitwedstrijd tegen NEC Delfzijl gedrukt. Geen onterechte constatering, want bij winst zouden de Lopsters zichzelf veilig spelen. Voor de Havenkanters was het treffen niet minder belangrijk. De gasten trokken uiteindelijk met 1-2 aan het langste eind en NEC Delfzijl moet nu via de nacompetitie proberen om in de derde klasse te blijven.

SC Loppersum kon voor het eerst dit seizoen met dezelfde elf spelers starten die ook tegen Helpman in de basis stonden. De volle dug-out zorgde er voor dat de Lopster selectie er in ieder geval prima op stond. De spanning stond er overigens ook vol op bij beide ploegen. De gastheren wisten die denkbeeldige barrière als eerste te doorbreken. Binnen tien minuten lag de bal achter doelman Peter Paul Datema, waarbij een individuele actie en een goede aanval aan de basis van de treffer van Dion Zimmerman lag. De bal werd hard en laag in de korte hoek geschoten. Wel zat er nog een Lopster been tussen, waardoor het leer iets van richting werd veranderd. De gastheren speelden helemaal niet zo gek en moesten vooral bedacht zijn op de lange ballen van de gasten. Er werden op die manier mogelijkheden gecreëerd die tot de gelijkmaker hadden kunnen leiden. Dat was in een fase waarin men bij NEC Delfzijl kennelijk niet besefte wat er eigenlijk op het spel stond. De echte scherpte ontbrak bij de gastheren.

Na een kwart wedstrijd riepen ze het onheil min of meer over zichzelf uit. De sterk spelende Olav Sleurink mocht toen op aangeven van Rik Buikema voor 1-1 zorgen. De sporen van twijfel bij doelman Bas Westerhuis hielpen niet bepaald bij het voorkomen van die goal. SC Loppersum had daarna de leiding moeten nemen, maar wist de bal vooralsnog niet nog een keer tussen de palen door te krijgen. Tim Maneschijn, Jacob Havinga en Joris Jurna hadden het vizier daarbij niet op scherp staan. Vlak voor de theepauze was het andermaal Olav Sleurink die de aandacht op zich wist te vestigen. Hij pikte een bal in de zestien van NEC Delfzijl op en schoot beheerst raak: 1-2.

De eerste helft van SC Loppersum moest na de hervatting uiteraard een goed vervolg krijgen. Aan de andere kant kon men er ook op rekenen dat NEC Delfzijl een tandje zou bijschakelen. En dat gebeurde dan ook. De thuisclub was in het tweede bedrijf de bovenliggende partij. De druk was er n de scherpte ook, maar de echte kansen ontbraken. Toch moest Peter Paul Datema een aantal keren daadkrachtig ingrijpen om de gelijkmaker te voorkomen. Daar had de thuisclub wel recht op, maar men dwong te weinig af. De absolute wil om voor elkaar door het vuur te gaan was er niet. En dat is een euvel waar de jeugdige ploeg van trainer Roy Kamps dit seizoen al vaker tegenaan is gelopen.

In het laatste deel van de wedstrijd kreeg het moegestreden SC Loppersum tot twee keer toe de mogelijkheid om het duel definitief in het slot te gooien. Een slecht uitgevoerde counter liep op niets uit en Bjorn Schutter kon de bal voor zijn linkerbeen leggen, maar raakte slechts de buitenkant van de paal. Het bleef daardoor spannend, maar na het laatste fluitsignaal konden de gasten opgelucht doorademen. Ze hadden de winst over de streep weten te trekken en spelen volgend seizoen opnieuw in de derde klasse. Dat kan van NEC Delfzijl nog steeds niet gezegd worden.

Roy Kamps (NEC Delfzijl): ‘We kunnen alleen maar in de spiegel kijken en onszelf verwijten dat we te weinig hebben laten zien. We zijn echter geen opgevers en zullen ons klaarstomen voor het duel van komend weekeinde tegen Helpman. Daarna zien we wel wie we in de nacompetitie tegen het lijf zullen lopen. Het zal een behoorlijke opgave worden om niet te degraderen, maar we blijven strijden.’

David van der Kam (SC Loppersum): ‘Er stond ons maar een ding te doen en dat was winnen. De eerste helft hebben we prima gespeeld en wisten we steeds iemand op het middenveld vrij te krijgen die de spitsen aan het werk kon zetten. Na rust lukte ons dat niet meer omdat we verder terug stonden en NEC Delfzijl daardoor sneller druk kon zetten. Al met al ben ik van mening dat we terecht hebben gewonnen. We hadden de eerste helft meer afstand moeten nemen. Het tweede bedrijf was voor de Delfzijlsters, zonder dat ze echt grote kansen kregen. We kunnen ons nu rustig voorbereiden op de thuiswedstrijd tegen HFC ’15 en het seizoen lekker afsluiten.’

* NEC Delfzijl – SC Loppersum 1-2 (1-2). Dion Zimmerman 1-0; Olav Sleurink 1-1; Olav Sleurink 1-2.

No Replies to "SC Loppersum veilig, NEC Delfzijl gaat nacompetitie in"