SIOS ontsnapt aan degradatievoetbal na winst op Middelstum

Als je de kansen niet benut, doet de tegenstander dat wel. Tegen het fysiek sterke SIOS moest het team van trainer Jelmer Meinardi dan ook uiteindelijk met 2-1 buigen, al was de nederlaag zeker niet nodig geweest. Op het lastig te bespelen veld van de Sauwerders vierde de thuisclub na het laatste fluitsignaal een klein feestje. De overwinning betekende immers dat interim-coach Wilhem van der Wiel en zijn mannen erin waren geslaagd om klassebehoud veilig te stellen. Voor Middelstum waren de druiven zuur, want men was nog erg dicht bij het halen van nacompetitievoetbal geweest.

Middelstum begon eigenlijk prima aan het duel en kreeg zelfs de beste kansen om op voorsprong te komen. Het wilde de gasten echter maar niet lukken om de nul van het scorebord te poetsen. SIOS speelde wat te gespannen en zag de gasten in het eerste kwart beter spelen. Dat deed Reinder de Haan op slag van rust wel. Hij stuurde doelman Emiel Douma en de rest van de bezoekers met een lichte kater de kleedkamer in na een rake kopbal uit een corner. De gasten moesten tijdens de thee een strijdplan bedenken om een en ander in het tweede bedrijf recht te trekken.

Toen het spel weer op gang was gekomen na de doelwisseling, had het er alle schijn van dat de gelijkmaker niet lang op zich zou laten wachten. Een hele kostbare fout van Thijs Oosterhoff vormde echter de aanleiding tot een tweede treffer voor de thuisclub. Hij werd in de opbouw onder druk gezet n verloor het speeltuig aan Bo Tukker. Hij speelde op zijn beurt Jochem Huinder aan. Die strafte de misser af en schoot zijn team daarmee op 2-0. Met die goal hadden de Sauwerders wat ze wilden en was klassebehoud gerealiseerd. Het was ook niet gek geweest als de gastheren daarna nog een keer hadden gescoord. De kansen daartoe waren er, maar er was meer ophef over het theaterstukje van Menno Dijkstra die alleen op doelman Emiel Douma af mocht stormen. De goalie wist de bal voor de voeten van Dijkstra weg te tikken, waarop hij naar de grond ging en een strafschop wilde. Fluitist Doornbosch trapte echter niet in de act van de ‘stervende Sauwerder zwaan.’

Het duel was echter nog niet gespeeld. SIOS werd op eigen helft teruggedrukt en een strafschop, na een overtreding op Twan Heemstra, leek Middelstum weer op de goede weg te helpen. Die kwam er echter niet omdat de grensrechter van SIOS in een eerdere situatie buitenspel had geconstateerd. Een bedenkelijke beslissing, die echter wel werd overgenomen door scheidsrechter Doornbosch en dus ging dat buitenkansje aan de neus van Middelstum voorbij. En toch waren de bezoekers niet van plan om zich bij de zaken neer te leggen. Max Oldenhof wist het net wel te vinden, maar andermaal ging de vlag de lucht in. De Sauwerder vlaggenist had opnieuw buitenspel geconstateerd en haalde zich daarmee de woede van de Middelstummers op de hals, omdat vrijwel iedereen had geconstateerd dat die beslissing nergens op sloeg.

Die dreun kwam Middelstum niet meer te boven, al was het nog wel Daan van Zalm die er in de slotfase nog wel in slaagde om doelman Leroy Munters te passeren en er op die manier 2-1 van wist te maken. Meer dan dat kregen de Middelstummers niet. Bijna was het nog erger geworden voor de gasten omdat doelman Emiel Douma in de ultieme slotfase ter hoogte van de middenlijn stond en Bo Tukker na uitverdedigen van SIOS de gelegenheid kreeg om de marge nog wat te vergroten. Hij liet dat echter na. Er werd nadien vooral naar de grensrechter gewezen en hoewel de man er op een paar cruciale momenten flink naast zat, had Middelstum op basis van de gecreëerde kansen het heft zelf in handen moeten nemen door de geboden kansen te benutten. De gasten lieten zich echter te veel meeslepen in het fysieke spel van SIOS in plaats van op de eigen kwaliteiten te vertrouwen.

Wilhem van der Wiel (SIOS): ‘Het doel is bereikt. We winnen zelf en Corenos laat punten liggen, dus was dit een belangrijke zege. Het is natuurlijk hartstikke mooi dat we het seizoen op deze manier kunnen afsluiten. Het zag er aanvankelijk niet goed uit, maar we hebben ons in de tweede helft van de competitie goed geweerd en zijn er uiteindelijk op eigen kracht in gebleven.’ En dat doelpunt van Middelstum? Ook Van der Wiel vond dat die ten onrechte was afgekeurd. ‘Maar aan de andere kant hadden wij ook een strafschop moeten hebben toen Menno Dijkstra door hun keeper onderuit werd gehaald’, vond de coach na afloop.

Jelmer Meinardi (Middelstum): ‘Ik feliciteer SIOS met het feit dat ze zich veilig hebben gespeeld. Spelers en staf hebben een knappe prestatie geleverd. We treffen elkaar het komende seizoen wel weer en daar kijk ik naar uit. Voor ons is het even op de blaren zitten, We hebben te weinig geleverd om echt aanspraak op een overwinning te kunnen maken. Daarbij speelden onjuiste beslissingen van de grensrechter van SIOS ook een rol. Na het terugkijken van de beelden blijkt dat ons meerdere kansen en zelfs een doelpunt zijn ontnomen. Dat voelt niet eerlijk, maar moeten we loslaten. We hebben er geen invloed op en gaan ons nu voorbereiden op het slotduel tegen HS ’88. We gaan er alles aan doen om het seizoen goed en waardevol af te sluiten. Dat zijn we aan elkaar en het publiek verplicht.’

* SIOS – Middelstum 2-1 (1-0). Reinder de Haan 1-0; Jochem Huinder 2-0; Daan van Zalm 2-1 (foto: Jaap van der Laan/Middelstum Info).

No Replies to "SIOS ontsnapt aan degradatievoetbal na winst op Middelstum"