Wilhem van der Wiel sluit roerig voetbaljaar mooi af

Trainer Wilhem van der Wiel werd vlak voor de jaarwisseling naar het Sauwerder SIOS gehaald toen bekend werd dat toenmalig oefenmeester Henk Alssema naar Heerenveen zou vertrekken. Met het aantrekken van Winsumer Quincy Dijkstra had de Sauwerder vereniging zich voor volgend seizoen al ingedekt, maar het seizoen was nog niet klaar en dus moest er iemand gevonden worden die maar één opdracht zou meekrijgen. Zorg dat SIOS ook volgend seizoen in de vierde klasse speelt. Van der Wiel slaagde in die missie en kan met een gerust hart aan zijn volgende avontuur beginnen. Die brengt hem naar Zandeweer, waar ZEC zich via de nacompetitie voor de vierde klasse probeert te promoveren. En dus zou het zomaar eens kunnen dat Van der Wiel niet alleen zijn voormalige club De Fivel, maar ook SIOS volgend seizoen tegen het lijf loopt.

Op het moment van zijn aantreden stond SIOS in de 4e Klasse C op de twaalfde plaats met zeven punten uit negen duels en dus was er werk aan de winkel. ‘Het moet in ieder geval niet zo worden dat ik bij de ene vereniging ben gestopt terwijl ze in de middenmoot staan en bij de volgende ga degraderen. Maar daar ben ik niet bang voor, dat gaat vast goed komen want met de huidige spelersgroep is dat niet nodig’, liet de oefenmeester zich ontvallen vlak nadat de inkt van zijn handtekening onder de tijdelijke overeenkomst was opgedroogd. Profetische woorden blijkt achteraf, want het lukte om SIOS voor de 4e Klasse te behouden. Na de jaarwisseling werden er nog maar drie wedstrijden verloren, was er vijf keer winst en werden zes remises genoteerd. Eén ronde voor het einde van de competitie staan er 28 punten op het conto. Genoeg om aan degradatievoetbal te ontsnappen.

Van der Wiel: ‘Er moest in een vrij korte periode resultaat geboekt worden. Er is gekeken hoe we dit zouden kunnen bewerkstelligen. Conditioneel stond SIOS er niet goed op en in de duelkracht kon er ook wel wat verbeteren. Er moest gewoon mannelijker gespeeld worden. Mooi voetballen was op dat moment niet belangrijk. In ieder geval niet als het er om gaat dat je zo snel mogelijk uit de gevarenzone wilt komen. Dan telt alleen het resultaat.’ In eerste instantie verdedigend spelen en kijken hoe lastig men het de tegenstander zou kunnen maken. Dat was een beetje het uitgangspunt.

Makkelijker gezegd dan gedaan, want de top vier van dat moment  moest nog bestreden worden. Die mochten niet verloren worden en de Sauwerders voldeden aan die doelstelling. Daarnaast werd er gewonnen van ploegen die dicht om SIOS heen stonden. En ineens leek de zon weer door te breken. Knap werk van SIOS, dat ook nog eens werd geplaagd door langdurige blessures van vaste waarden als Reinder Haaksma, Gijs Huinder en Stefan Bultena. ‘Vervelend voor die jongens en het was lastig opvangen, maar het is ons gelukt om ook die tegenslagen op te vangen. Een beetje geluk hadden we ook, want door het failliet van VV Groningen konden we doelman Melvin Buurlage inlijven. Die hebben we redelijk snel kunnen omturnen tot laatste man. Een goeie jongen die er mede voor heeft gezorgd dat Ramon Beukema op het middenveld geplaatst kon worden. En zo kwamen er wel meer jongens in een andere rol te spelen. Je zou wel kunnen stellen dat Melvin Buurlage de missing link is geweest’, aldus de coach.

Vooruitkijkend naar het volgende seizoen als trainer van ZEC zegt de oefenmeester: ‘Ik kijk er naar uit. Ze zijn nu nog vijfdeklasser. Het is een kleine dorpsclub, maar ambitieus zijn ze wel. Dat spreekt mij erg aan. Eén wedstrijd tegen SETA is voldoende om te promoveren. Reken er maar op dat ik bij dat duel aanwezig ben, al is het alleen maar om te supporteren. Het zou mooi zijn om straks met de Zandeweersters in de vierde klasse uit te komen. We gaan het zien.’ Van der Wiel is overigens niet de enige die richting ZEC vertrekt. Ook Youri Buurlage van De Fivel draagt volgend seizoen het groen met wit.

Nog één keer werpt hij een blik over de schouder en memoreert nog even aan het eerste half jaar van deze competitie. Toen er een abrupt einde kwam aan zijn samenwerking met De Fivel.  Een periode waar hij liever niet teveel aan terugdenkt. ‘Het is inderdaad een roerige tijd geweest. Maar ik ben niet haatdragend tegenover De Fivel, Ik ben blij dat zij er ook in zijn gebleven. AL die toestanden moesten zo snel mogelijk naar de achtergrond worden verdrongen, want de focus lag op SIOS. Het doel dat we wilden bereiken in Sauwerd is gehaald en daar ben ik heel trots op. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de club. Het laatste half jaar heeft dus weer veel goed gemaakt’

No Replies to "Wilhem van der Wiel sluit roerig voetbaljaar mooi af"