Winsum klopt koploper Broekster Boys en pakt tweede periode

Eersteklasser Winsum heeft op de slotdag van de competitie nog even lopen stunten door de kampioensdroom van Broekster Boys aan diggelen te schieten. Op het drukbezochte Geert Reinders Sportpark in Winsum leverde het team van Fred de Boer een bijzonder knappe prestatie en beloonde zichzelf ook nog eens met een periodekampioenschap. Daarmee werd de kroon gezet op een prima seizoen van de groenzwarten. Saillant detail is dat de Winsumers in de eerste ronde van de nacompetitie de Friezen opnieuw tegen het lijf loopt.

In de eerste klasse waren voor aanvang van de laatste schermutselingen in de reguliere competitie nog heel wat ploegen die op en prijs loerden. Sterker nog, er stonden maar liefst vijf teams klaar om de kampioensschaal in ontvangst te mogen nemen. Broekster Boys had als koploper de beste papieren, maar dan ook alleen maar omdat naast belager Pelikaan S. een minder doelsaldo kon overleggen. Op een punt achterstand volgden ONS Sneek, het Oranje Nassau van Erwin Heerlijn en Blauw Wit ’34. Omdat alle concurrenten tegenover elkaar stonden, zouden er hoe dan ook teleurstellingen volgen. Voor Winsum gold dat het seizoen al niet meer stuk kon nadat het zichzelf veilig had gespeeld. Dankzij een uitermate sterke serie konden de groenzwarten het seizoen op de laatste reguliere speeldag echter nog wat extra glans geven. Daarvoor moest er minimaal een punt van de koploper worden gepakt.

Het duel werd door een kleine 1500 bezoekers bekeken, waarvan een flink deel uit Friesland was meegekomen. Een ongekend aantal voor het regionale voetbal en de prima sfeeracties bij de opkomst van de beide teams zorgden op voorhand al voor een onvergetelijke voetbalmiddag. De wedstrijd begon enigszins voorzichtig. Het was aan beide kanten ven aftasten waar de mogelijkheden zouden liggen. Waarschijnlijk lag het toch aan de spanning en de zenuwen dat het spel aanvankelijk wat slordig oogde. Er werd over en weer veel balverlies geleden en echt grote mogelijkheden ontstonden er niet voor beide doelen. De eerste mogelijkheid voor de gasten kwam op naam van Bauke Jan Douma, maar diens poging kon goalie Germen Bouwman niet verontrusten. Daarna was het aan Yume Ramos om de kwaliteiten van doelman Sander de Boer te testen. Die slaagde met glans. Gaandeweg de eerste helft sijpelde het bericht door dat ONS Sneek op voorsprong was gekomen en nu virtueel de nieuwe koploper was. Er bleef de gasten nu geen andere mogelijkheid meer dan het duel in Winsum winnend af te sluiten.

De rust brak aan zonder dat er gescoord was en het was wel duidelijk dat de grootste druk in het tweede bedrijf op de schouders van de Friezen rustte. Omdat ook Pelikaan S. inmiddels op voorsprong was gekomen, werd die druk nog wat groter. Een hoogtepunt, als je dat al zo kunt noemen, was het uit het veld halen van Wouter Bloem en Thomas Kauw, die hun laatste wedstrijd voor het Winsumer vlaggenschip speelden. Zij verlieten onder luid applaus het veld en werden vervangen door Menno Mulder en Tim Hoff. Terwijl de zon overuren draaide en er voor zorgde dat de toeschouwers wat dat betreft geen klagen hadden, werd het duel door de thuisclub open gebroken. Op aangeven van Jered Faleye mocht Tijs Mulder uithalen en schoot fraai en koel raak bij de tweede paal: 1-0. Broekster Boys moest nu wel komen en deed dat dan ook. Pogingen van Piet Wessel Dijkstra en Jos Regnerus kwamen echter op de paal terecht en een kopbal van Abe Koopmans vloog via onderkant lat het veld weer in. Nadat Jered Faleye wegens een vermeende overtreding werd teruggefloten en de gasten de paal hadden getoucheerd, brak er een spannende en zeker ook zenuwslopende slotfase aan.

Daar waar de Friezen werden verwacht, bleek Winsum in de omschakeling het gevaarlijkst te zijn. De doorgebroken Menno Mulder werd de doorgang naar het doel verspert en in de laatste minuut liet invaller Sjoerd Nienhuis een grote mogelijkheid liggen om het duel op slot te gooien. Een vrije trap van Broekster Boys leverde niets op en terwijl de seconden traag weg tikten, begon het er steeds meer op te lijken dat de laatste wedstrijddag in 1F een geweldige apotheose zou krijgen.

Er werd alles aan gedaan om de gasten in de extra speeltijd te belemmeren om het gaspedaal nog een keer in te drukken. Ook Heinze Andringa werd nog naar de kant gehaald. Hij nam met dit duel eveneens afscheid van het eerste elftal en zou zijn carrière in het vlaggenschip met een feestje mogen besluiten. Het was namelijk uitgerekend goalgetter Yumé Ramos die de slagroom op de taart spoot, door een bal van Tim Hoff binnen te koppen: 2-0. Niet veel later floot scheidsrechter De Wit voor de laatste keer en barstte het gejuich pas goed los. In al dat geweld droop Broekster Boys teleurgesteld af. Pelikaan S. had de titel in 1F gepakt, Winsum eiste de tweede periode voor zich op en voor Broekster Boys bleef er een vervangende periodetitel over.

Dinsdag staan beide ploegen dus opnieuw tegenover elkaar en mogen de Friezen in eigen huis proberen om de teleurstelling van zaterdag weg te spoelen door Winsum alsnog te kloppen. Dat dit geen eenvoudige klus gaat worden, moge duidelijk zijn.  De winnaar van de nacompetitiewedstrijd mag zich opmaken voor een trip naar Spijkenisse.

Fred de Boer (Winsum): ‘We hebben een fantastische tweede seizoenshelft gespeeld en dit is de terechte beloning. Als je uit twaalf wedstrijden achtentwintig punten weet te halen dan verdien je de periode. De eerste helft van deze wedstrijd was aardig in balans. Beide teams speelden snel de lange bal en er was heel veel strijd. Ik moet Brokster Boys overigens een compliment geven. Zij hebben net als wij boven verwachting gepresteerd. Het is mooi dat wij de jongens konden wisselen die afscheid zouden nemen, maar we gaan ze voor dinsdag wel weer vragen. Het is nog niet klaar.’

* Winsum – Broekster Boys 2-0 (0-0). Tijs Mulder 1-0; Yumé Ramos 2-0 (Foto’s: Sterkenburg Media).

No Replies to "Winsum klopt koploper Broekster Boys en pakt tweede periode"