Ezinge vergaloppeert zich in duel met tiental Hareners

Ezinge is op eigen veld in de halve finale van de nacompetitie voor promotie naar de vierde klasse gestruikeld. Tegenstander Haren bleek zelfs met tien man te sterk op het drukbezochte sportpark in Feerwerd. De bezoekers hadden aan één goal in de verlenging genoeg om zich voor de finaledag te plaatsen. Daarin neemt men het op neutraal terrein op tegen vv Steenwijk, de hoogste periodekampioen van 5G. Ezinge mag volgend seizoen opnieuw proberen om zich vanuit de vijfde klasse naar boven te werken.

Ezinge moest het stellen zonder de geschorste Jesper Bouwman en daarnaast koos trainer Bouwman er voor om centrale middenvelder Peter Vergeer op de ruim gevulde bank te laten plaatsnemen. Hun vervangers waren de 17-jarige Thijs Guikema en de ervaren Daan Douwsma. Toen de kruitdampen van het vele vuurwerk waren opgetrokken had Haren het meeste balbezit, maar waren de eerste mogelijkheden voor Ezinge. Eerst besloot aanvoerder Paul Broekhuizen in kansrijke positie de bal breed te leggen op Mark Vlonk wiens schot werd geblokt en tot een hoekschop leidde. Die belandde via Jasper Dijkstra op het hoofd van Daan Douwsma. Zijn kopbal van dichtbij verdween, tot opluchting van goalie Tim Weersing, langs de verkeerde kant van de paal.

Na twintig minuten spelen was er een tegenvaller voor Ezinge toen centrale verdediger Ewart Gerritsen de wedstrijd werd uitgeschopt. De dader mocht niet klagen dat scheidsrechter Khaled Mustafa die charge met een gele kaart genoeg bestraft vond. Gerritsen werd vervangen door Peter Vergeer. Die was buiten de basis gelaten omdat hij op donderdag nog vier keer de Alp d’Huez had beklommen om op die manier geld in te zamelen voor het KWF Kankerbestrijdingsfonds. Na 33 minuten spelen werden de elf van Haren alsnog gereduceerd tot tien toen doelman Tim Weersing de doorgebroken Mark Vlonk torpedeerde. De aansluitende vrije trap werd door invaller-doelman naast getikt waarna de daaropvolgende hoekschop voor de voeten van Paul Broekhuizen belandde, die vervolgens recht op de goalie schoot. Op slag van rust leverde de eerste echte mogelijkheid voor Haren bijna een treffer op toen een hoekschop vanuit de tweede lijn op doel werd geschoten waar Thijs Guikema op de lijn redding bracht. De rebound werd vervolgens door Daniël Dijkstra hard op buitenkant paal geschoten.

Na de pauze ging de wedstrijd, ondanks de numerieke meerderheid voor Ezinge, gelijk. De thuisploeg wist wel telkens de vrije man te vinden, maar het tempo lag veel te laag en de Ezinger voorwaartsen speelden een kleurloze wedstrijd. Dat de eerste mogelijkheid pas een kwartier naar rust uit een hoekschop ontstond, bevreemdde dan ook niemand. Jasper Dijkstra kopte echter hard over. Haren werd ook nog eens gevaarlijk door een prima individuele actie over de linkerkant, maar doelman John Nooren was op zijn hoede. Nadat Nick Rosema de verder onzichtbare Wiebe Leistra in stelling had weten te brengen, maar zijn schot zag geblokt zag worden, kreeg invaller Jelle Huizingh de grootste mogelijkheid van de middag. Een voorzet van Jasper Dijkstra bereikte Huizingh die zijn prima geplaatste kopbal met een katachtige reflex door de keeper gered zag worden.

Doordat er na negentig minuten nog steeds niet gescoord was volgde een verlenging waarin Haren door de boomlange en ijzersterk spelende Daniël Dijkstra al snel op voorsprong wist te komen door de bal vanaf links in de verste hoek te deponeren: 0-1. Ezinge bleek in de resterende tijd niet in staat om echte mogelijkheden te creëren waardoor Haren doorgaat naar de finaleronde van de nacompetitie.

Ronald Bouwman (Ezinge): ‘Het is natuurlijk jammer als je meer dan negentig minuten tegen tien man speelt en die overtalsituatie niet weet uit te buiten. Dan verdien je ook niet om te winnen. Haren wist niet veel kansen te creëren, maar bij ons was het van het zelfde laken een pak. Voor ons is er nu een einde gekomen aan een overigens prima seizoen verlopen seizoen.’

* Ezinge – Haren 0-1 (0-0). Daniël Dijkstra 0-1 (foto: Henk Cruiming).

No Replies to "Ezinge vergaloppeert zich in duel met tiental Hareners"