Beladen nacompetitieduel tussen Holwierde en NEC Delfzijl

Op het sportpark Katmis in Holwierde vindt zaterdag de aftrap plaats van het nacompetitietreffen tussen thuisclub Holwierde en NEC Delfzijl. Nadat Holwierde de mogelijkheid om rechtstreeks te promoveren heeft laten liggen, moeten de mannen van trainer Danny Schudde via een omweg in de derde klasse zien te belanden. Daarin bevindt zich nu nog tegenstander NEC Delfzijl. Het is de voormalige club van Schudde die voor lijfsbehoud vecht. De Havenkanters zullen ten koste van alles willen voorkomen dat men binnen twee jaar van de tweede naar de vierde klasse afdaalt.

De inzet is hoog en dus is de vraag wat voor duel de ongetwijfeld vele toeschouwers te zien zullen krijgen. Speelt Holwierde zijn eigen spel en probeert het de tegenstander meteen af te jagen? Zal clubtopscorer Robbie ten Hove zich ook nu weer een plaag voor de Delfzijlster defensie tonen? Kan zijn evenknie Dion Zimmerman aan Delfzijlster kant zijn aanwezige talenten tonen en slaagt het team van trainer Roy Kamps het etiket van wispelturige ploeg nog een keer van zich afschudden en aantonen dat het in de derde klasse thuis hoort? Wie spelen er wel en wie spelen er niet? Allemaal vragen die de beide coaches kunnen beantwoorden. Daags voor het voor beide teams cruciale duel laten ze het achterste van hun tong echter nog niet zien.

Holwierde-coach Danny Schudde spreekt over een prachtig affiche en kijkt, gezien zijn verleden bij NEC Delfzijl, enorm naar de wedstrijd uit. ‘Beide teams hebben de laatste drie competitiewedstrijden verloren, maar ondanks dat kunnen wij echt terugkijken op een prima seizoen met zo’n wedstrijd als mooi toetje. Bij NEC Delfzijl ligt dat natuurlijk iets anders, want zij kunnen nu twee jaar op rij degraderen. Een ticket voor de derde klasse, twee clubs uit de gemeente Eemsdelta waarvan veel spelers elkaar kennen, veel publiek langs de lijn en schitterend weer. Volgens mij zijn daarmee alle ingrediënten aanwezig om er een spektakelstuk van te maken.’

De Holwierders kunnen vooralsnog over een nagenoeg complete selectie beschikken. Alleen Bram Geurtsen zal het toetje aan zich voorbij moeten laten gaan. Hij staat al lange tijd aan de kant en is inmiddels geopereerd aan zijn knie. De oefenmeester verwacht een wedstrijd met veel energie en strijdlust. ‘Over het algemeen moet je in dit soort nacompetitiewedstrijden geen oogstrelend voetbal verwachten. Spanning, en wellicht ook de temperatuur, zullen in ieder geval een rol gaan spelen. Wij hebben ons goed voorbereid en zullen er in ieder geval volle bak in gaan. Aan het eind van de middag zien we dan wel wie er als winnaar van het veld stapt en zich mag opmaken voor de finale.’

Zijn collega Roy Kamps heeft het afgelopen seizoen nogal eens te kampen gehad met een sterk wisselende samenstelling van het team, dat bovendien erg grillig kon zijn. De ene keer zakte men door de ondergrens om vervolgens weer tot grote hoogte te stijgen. Die wispelturigheid heeft er wel voor gezorgd dat NEC Delfzijl  zichzelf in een weinig benijdenswaardige situatie heeft gemanoeuvreerd. In het meest gunstige geval wachten de Delfzijlsters nog twee finales. Die moeten beiden gewonnen worden om volgend seizoen ook in de derde klasse te mogen uitkomen.

Roy Kamps zegt het volgende over de wedstrijd van komend weekend: ‘Er zal voor beide groepen wel wat extra druk op liggen. Ook omdat het een derby is. Het is even afwachten wie daar het beste mee om kan gaan. Het is jammer dat ik opnieuw moet schuiven, want niet iedereen is aanwezig. Sommige jongens hebben voor deze zaterdag andere keuzes gemaakt. Desalniettemin staat er een groep die voor lijfsbehoud zal knokken. We spelen al wekenlang finales, maar nu gaat het er om of we door kunnen gaan of dat het in Holwierde ophoudt en we opnieuw moeten  beginnen.’ Op de vraag hoe het momenteel met het zelfvertrouwen van zijn ploeg staat, zegt de oefenmeester: ‘Ik heb het volste vertrouwen in mijn team. We hebben in de aanloop naar de confrontatie met Holwierde een oefenwedstrijd tegen derdeklasser SJS gespeeld en met 0-1 gewonnen. Dat was veel te mager, maar goed. Het ging mij om de manier hoe we die wedstrijd in zouden gaan. Als ik zie wat we daar op de mat wisten te leggen, dan heb ik er voor zaterdag veel vertrouwen in.’

Hoe een en ander ook uitpakt de statistieken wijzen niet in het voordeel van NEC Delfzijl. De historie van ontmoetingen met de Holwierders is na de fusie van Eems Boys en Neptunia nog niet zo lang en beslaat slechts vier wedstrijden. Daarin zegevierde Holwierde twee keer en werd er net zo vaak een remise behaald. In de periode dat Eems Boys nog bestond, speelden beide ploegen zesendertig keer tegen elkaar. Daarin wisten de Delfzijlsters tien keer een overwinning te boeken. Holwierde liet zestien keer een overwinning bijschrijven en tien keer eindigden beide ploegen gelijk. De grootste zege van Eems Boys kwam in het seizoen 1959/1960 tot stand. Toen werd het maar liefst 11-2 voor de Havenkanters. Zo ver zal het zaterdag zeker niet komen, maar met elke andere kleine overwinning zullen de Delfzijlsters zeker net zo tevreden van het veld stappen. Al zal Holwierde er alles aan doen om dat te voorkomen.

Overigens zal de winnaar van het naar verwachting gedenkwaardige voetbalgevecht zaterdag 17 juni op neutraal terrein de finale voor een plek in de derde klasse spelen tegen de winnaar uit het duel tussen ON Roden en het stad-Groninger VVK.

No Replies to "Beladen nacompetitieduel tussen Holwierde en NEC Delfzijl"