Indeling amateurvoetbal seizoen 2023/2024

De indeling van de amateurcompetitie voor de noordelijke regio is bekend gemaakt door de KNVB. De eerste klasse is de thuisbasis van Winsum, dat weer een aantal oude bekenden tegen het lijf zal lopen.  In de tweede klasse was SV Bedum al de enige regionale vertegenwoordiger, een trapje lager is SC Loppersum dat nu in 3C. Niet geheel verrassend is de overwegend Noord-Groninger 4e Klasse E te noemen. Door de degradatie van zowel Omlandia als NEC en de promoties van ploegen als RZ Baflo en het Zandeweerster ZEC, was de kans vrij groot dat er een dergelijke indeling zou ontstaan. Opvallend is verder de nieuwe poging van Usquert om zich in de vijfde klasse van het zondagvoetbal te vestigen. Afgelopen seizoen liep het schip al op de klippen voordat de competitie was begonnen.

Over de invulling van de eerste klasse op zaterdag zegt Damster Gerard Zeeman, oefenmeester van GRC Groningen, dat het spelniveau omhoog zal gaan. Rechtstreekse handhaving is het doel. Zijn collega Erwin Heerlijn van Oranje Nassau kijkt uit naar de derby’s. Zijn collega Fred de Boer van vv Winsum geniet momenteel van zijn vakantie. Namens tweedeklasser SV Bedum zegt trainer Leudi Stoepman dat hij een dergelijke indeling wel had verwacht. ‘Een aantal clubs ken ik goed omdat daar spelers rond lopen die ik getraind heb, of waarmee ik zelf heb gespeeld.’ Oefenmeester Heiko van den Berg van SC Loppersum zit in het buitenland en heeft toegezegd binnenkort met een reactie te komen.

En dan dus de 4e Klasse E, die bijna volledig uit Noord-Groninger verenigingen bestaat. In die opsomming ontbreekt Noordwolde. Dat zit nu samen met het Sauwerder SIOS in 4D, maar heeft de KNVB inmiddels om overplaatsing naar de regionale klasse gevraagd. Roy Kamps van NEC Delfzijl rept, net als veel van zijn collega’s, over een klasse met veel derby’s, hard werkende ploegen en een andere manier van voetballen. ‘Ik ben benieuwd hoe mijn groep hier mee om weet te gaan. Het is aan ons om te laten zien dat wij voor het hoogst haalbare kunnen gaan.’ Wilhem van der Wiel (ZEC) rept over een verrassende, uitdagende en zware indeling. ‘SC Scheemda is een beetje de vreemde eend in de bijt. Ik denk dat Omlandia, Holwierde en NEC Delfzijl om de titel zullen gaan spelen. Daaronder zitten veel gelijkwaardige ploegen. Ik hoop dat we met ZEC voor een verrassing kunnen zorgen’, aldus de oefenmeester. Trainer Jeroen de Groot (Poolster) is heel blij met de indeling. ‘We zijn er erg blij mee. Ik hoop dat we zo snel mogelijk een plekje onder de top vier weten te vinden. Het zal niet eenvoudig worden, maar we gaan er voor. Er komen mooie voetbalzaterdagen aan, waarbij wij handhaving als doelstelling hanteren.’  Marco Pesiwarissa(Corenos)  hoopt dat zijn ploeg zich zal weten te handhaven. ‘Het is in ieder geval een zware, maar uitdagende competitie’, laat hij zich ontvallen.

‘Goed voor de kantineomzet met al die derby’s. Wij zullen moeten proberen om bij de eerste zes in 4E te eindigen’, vertelt Jan Medema namens SV De Heracliden. ‘Een competitie met goede ploegen waarbij je niet mag verzaken. Het is een zware poule, maar wel een mooie uitdaging. Handhaving staat voorop. Gaandeweg het seizoen zullen we kijken of er meer mogelijk is’, aldus Gerrie Drent van SC Scheemda. Duurt Dijkman hoopt met DVC Appingedam op een betere eindklassering dan de afgelopen competitie. Dat ligt volgens de coach zeker binnen de mogelijkheden omdat de huidige selectie vrijwel intact is gebleven.  ‘Een prima indeling waarin ik ook mijn voormalige ploeg SC Scheemda weer tegen kom. Voor de rest kan ik er nog weinig over zeggen’, laat Guus Zantinga (De Fivel) weten.

Niet onaantrekkelijk is ook 5D, met onder andere FC LEO. ‘Dit is een mooie indeling voor ons. Alleen Meedhuizen is mij onbekend. Op papier is er wel iets mogelijk in deze klasse, maar dat moet je ook waar kunnen maken. Als je echt wat wilt, zul je deze kans met beide handen moeten aangrijpen. We gaan wel zien waar we staan’, zegt trainer Rowan Rozema. Klaas van der Ploeg van Noordpool UFC heeft het nog steeds over het terugbrengen van het voetbalplezier in Uithuizen. ‘Maar het is wel een mooie indeling met bekende ploegen.’ Een competitie waarin Meedhuizen volgens oefenmeester Ronald Bouwman van Ezinge de gedoodverfde titelkandidaat is. Hij vindt het overigens mooi dat zowel VVSV ’09 als KRC in de standaardklasse zijn teruggekeerd. Voor wat betreft zijn eigen team heeft hij nog te veel vraagtekens. ‘En dus zet ik vooralsnog in op een eindklassering aan de bovenkant van de middenmoot.’ Cris Feldman (Stedum) heeft geen idee wat hij van de nieuwkomers moet verwachten. ‘Vallen de puzzelstukjes goed, dan kan er zomaar wat leuks gebeuren’, vertelt hij. Johan de Keijser van debutant KRC uit Kantens hoopt dat zijn team een stuk of vier ploegen onder zich weet te houden. ‘Als dat lukt hebben we het super gedaan en kunnen we doorbouwen.’

Het GEO van oefenmeester Leendert Nieborg heeft een plekje in 5E gekregen, Elle Smit (Wagenborger Boys) noemt de 5e Klasse F ‘een leuke competitie’ en Egbert Bosma (VVS) ziet geen echte titelkandidaten. ‘Er zullen veel ploegen zijn die punten bij elkaar weg gaan snoepen. Ik denk dat het een erg interessante competitie gaat worden.’ Zondagclub Siddeburen liep promotie mis en mag het opnieuw proberen in 4C. ‘Een schiere competitie’, is het korte en krachtige commentaar van Peter Ernst over de indeling van zondagclub Farmsum in 5C, waar hij oude bekenden zal ontmoeten, waaronder SV Woltersum, Kloosterburen en WEO. En dus ook Usquert. Als die club de startstreep tenminste weet te bereiken.

De publicatie van het wedstrijdschema volgt op zaterdag 12 augustus. De competitie begint in het weekend  van 23 en 24 september. Daarvoor start al de bekercompetitie op 2 en 3 september. De bekerindelingen worden op 11 augustus gepubliceerd, de wedstrijdschema’s op 12 augustus.

De indeling ziet er als volgt uit:

1e Klasse J Zaterdag
DZOH, GRC Groningen, GVAV Rapiditas, HZVV, Hoogezand, Oranje Nassau, PKC ’83, SVBO, VKW, Velocitas, WKE ’16, WVV en Winsum.

2e Klasse J Zaterdag
Achilles 1894, Drenthina, FC Surhuisterveen, Gorecht, Grijpskerk, vv Groningen, Hoogeveen, Kollum, LTC, FC Lewenborg, Noordscheschut, SV Bedum, VEV ’67 en FC Wolvega

3e Klasse C Zaterdag
Aduard 2000, Be Quick 1887, FC Zuidlaren, Groen Geel, HFC ’15; Helpman, The Knickerbockers, SC Loppersum, Lycurgus, Mamio, Onstwedder Boys, Veendam 1894; WVV en Zuidhorn.

4e Klasse D Zaterdag
Amicitia VMC, FC Grootegast, HS ’88, HSC, Niekerk, Noordwolde, ODV, SV Haulerwijk, SIOS, TLC, VVK, Veenhuizen, Waskemeer en VV Westerkwartier.

4e Klasse E Zaterdag
Corenos, DVC Appingedam, De Fivel, SV De Heracliden, Holwierde, Middelstum, NEC Delfzijl, Omlandia, Poolster, RZ Baflo, SC Scheemda en ZEC.

5e Klasse D Zaterdag
Eenrum, Ezinge, KRC, FC LEO, Meedhuizen, Noordpool UFC, OKVC, SGV, Stedum, VVSV ’09, Warffum en Zeester.

5e Klasse E Zaterdag
Asser Boys, BSVV, Beilen, Blauw Geel ’15; GEO, GRC Groningen, Glimmen, Gruno, Haren, Harkstede, Oosterparkers, SC Stadspark en Tynaarlo.

5e Klasse F Zaterdag
SC Angelslo, BATO, Bargeres, CEC, Damacota, Meeden, NWVV, Oldambtster Boys, SETA, VVS, Wagenborger Boys en Westerlee.

4e Klasse C Zondag
BNC, Bareveld, Drieborg, Eext, FVV, Gieterveen, Heiligerlee, MOVV, PJC, Siddeburen, THOS en ZNC

5e Klasse C Zondag
Alteveer, Bellingwolde, DWZ, Farmsum, Groen Geel, Kloosterburen, Kwiek, Usquert, WEO, Wedde, SV Woltersum en Yde de Punt.

No Replies to "Indeling amateurvoetbal seizoen 2023/2024"