Farmsum onderuit na doelpuntrijk duel met FC Fochteloo

Het seizoen zit er voor Farmsum op. Nadat in de nacompetitie achtereenvolgens GKC en BEW werden verslagen was dorpsclub FC Fochteloo net een stap te ver voor de ploeg van trainer Peter Ernst. In een krankjorume wedstrijd wisten de bezoekers tot drie keer toe op voorsprong te komen, maar na de noodzakelijk geworden verlenging stond er wel een 7-4 overwinning op het scorebord van de thuisclub uit de 4e Klasse A. Zuur voor de Farmsumers, die welgeteld negentig seconden verwijderd waren van de finaledag. Schutter van de dag werd Fochteloër Niels Lindeboom met drie doelpunten.

FC Fochteloo is maar een kleine club. De vereniging telt drie seniorenteams, waarvan een 35+-elftal, en kan niet op jeugd terugvallen. De club moet het doen met één, overigens prima onderhouden, veld waarop getraind en gespeeld wordt. De ongeveer zestig leden houden de vereniging overeind, al is het nog maar zeer de vraag of die er volgend seizoen ook allemaal nog zijn. Het is een schril contrast met Farmsum, waar men uit een breed arsenaal kan putten en dat was aan de goed bezette bank dan ook wel te zien. Het treffen begon prima voor de bezoekers, die het duel na zeven minuten open wisten te breken. Nadat Justin Eigenberg, na een prima voorzet van Jeroen Tuma, al een goede kans had laten liggen, was het Danny de Vries die een schot van zijn voet liet vertrekken waar goalie Daniël Schenk geen vat op kreeg: 0-1. De toon was daarmee gezet. FC Fochteloo begon matig aan de wedstrijd. De thuisclub stond allesbehalve goed en gaf veel ruimte weg. Daar had Farmsum meer mee moeten doen. Bijvoorbeeld Teun Westerhuis, die een goede voortzetting van Xander Zuur niet goed wist af te ronden. Zoals de Fochteloërs ook niet mochten klagen toen doelman Daniël Schenk de bal zomaar in de voeten van Danny de Vries schoof, maar bijtijds weer op zijn post was om de inzet van de Farmsumer onschadelijk te maken. De Vries kreeg na een kwart wedstrijd nog een kans om te scoren. Althans, dat dacht hij. Op weg naar de goal werd hij aangetikt door Dennis Pen, die daarvoor geel kreeg van scheidsrechter May.

Terwijl iedereen op een tweede, en misschien wel derde treffer van Farmsum zat te wachten, vloog de bal er aan de andere kant wel in. De gastheren lieten zien dat ze maar weinig mogelijkheden nodig hadden om tot scoren te komen. Na waarschuwingen van Niels Lindeboom en Dennis Westerhof was het Niels Lindeboom die na een corner van Mans de Bie de bal in de korte hoek ongehinderd binnen wist te koppen: 1-1. Met die stand zou ook de rust aanbreken. Toen was al wel duidelijk dat Farmsum er na de hervatting fysiek iets meer uit moest halen tegen de lange en in de duels sterke thuisclub. In het slot van het eerste bedrijf kregen de Fochteloërs namelijk steeds meer vat op de wedstrijd.

De laatste slokken koffie waren nauwelijks in de dorstige kelen verdwenen of de bal lag al weer in het net. Er waren welgeteld nog geen dertig seconden gespeeld of een lange bal van Jeroen Tuma viel prima achter de defensie van FC  Fochteloo, waarna Justin Eigenberg heel beheerst wist af te ronden: 1-2. De voorsprong leek van korte duur te zullen zijn, want de thuisclub kreeg een strafschop nadat er een vrij lichte overtreding was gemaakt. Het leek op een goedmakertje voor een situatie die zich kort daarvoor had afgespeeld, waarbij Niels Lindeboom wat al te gemakkelijk over het been van Jeroen Tuma duikelde. De penalty van Dennis Westerhof werd overigens gekeerd door doelman Damon Vos. En ook daar kon niet al te lang bij stil worden gestaan, want drie minuten later was het wel raak toen Niels Lindeboom simpel bij zijn tegenstander wegdraaide en ook Damon Vos kansloos liet: 2-2. De grabbelende doelman Daniël Schenk was bijna verantwoordelijk voor een derde Farmsumer treffer na een boogbal van Ruben Stam die niet goed verwerkt kon worden. De doelman hield het deze keer droog. Nadat zijn collega aan de overkant eerst nog een prima inzet van Jong had weten te keren, was hij kansloos op een kopbal van Niels Lindeboom: 3-2. En dus was het nu Farmsum dat in de achtervolging moest. Het leek er echter op alsof het beste er wel af was bij de bezoekers, die steeds vaker in de verdrukking kwamen te zitten. Zonder tot noemenswaardige kansen te komen, wisten ze het duel echter nog een keer te kantelen. In de 85e minuut  verkeek de Fochteloër goalie zich weer eens op een hoge bal en kwam invaller Dennis Bierman als overwinnaar uit de luchtstrijd tevoorschijn: 3-3. Drie minuten later leek de buit binnen te zijn toen Robert Veenhuis op avontuur werd gestuurd en de bal in de verste hoek deponeerde: 3-4. De extra tijd was al ingegaan en menig meegereisde Farmsum-supporter verheugde zich al op nog een busrit. Dat was echter buiten de waard gerekend, want in de 94e minuut werd de bal voorin te gemakkelijk verspeeld en vanuit een lange voorzet vanaf de linkerkant simpel door Dennis Pen binnen gekopt: 4-4. En dus moest er met twee keer een kwartier worden verlengd.

Het eerste deel van die extra speeltijd was nauwelijks 120 seconden oud of FC Fochteloo had alweer de leiding genomen. De voorzet van Erik Martijn Eisen had weggewerkt moeten worden door Nick van den Berg, maar die maaide over de bal heen. Voor Dennis Westerhof was het vervolgens een koud kunstje om te scoren: 5-4. Vlak voor het verstrijken van de eerste verlenging was het Nick Akkerman die een vanaf de achterlijn teruggetrokken bal binnen wist te glijden: 6-4. Hij kon daarna meteen naar de kant, want na zijn zoveelste valpartij was hij nu kennelijk wel geblesseerd geraakt. Bas Klinge nam de opengevallen plek in. Nadat er van doel was gewisseld en coach Peter Ernst al zijn troefkaarten had uitgespeeld, kreeg het publiek nog één treffer te zien. Een voorzet vanaf de linkerkant van Erik Martijn Eisen zeilde over goalie Damon Vos in de verste hoek: 7-4. Farmsum probeerde het nog wel, maar de overtuiging was er niet meer. De late gelijkmaker in de reguliere speeltijd had de gasten kennelijk teveel pijn gedaan en dus spelen ze volgend seizoen, na een overigens prima voetbaljaar, opnieuw in de vijfde klasse.

Gert Jan Koops (FC Fochteloo): ‘’We stonden er het eerste half uur van de wedstrijd niet goed op. Positioneel was het zwak en we kwamen in die fase een aantal keren goed weg. Naarmate de wedstrijd vorderde, vond ik dat we beter in de duels kwamen te zitten en dat we de ruimtes ook wat kleiner wisten te houden. Uiteindelijk ben ik van mening dat we op karakter hebben gewonnen.’’

Peter Ernst (Farmsum): ‘’We hebben er alles aan gedaan om hier een goed resultaat weg te halen en ik kan onszelf alleen maar verwijten dat we verzuimd hebben om het duel na een half uur al op slot te gooien. Nu bleven ze er in geloven en kwamen ze iedere keer terug in de wedstrijd omdat wij teveel persoonlijke fouten hebben gemaakt. Dit is natuurlijk teleurstellend. Maar waar een winnaar is, moet ook een verliezer zijn en dat zijn wij deze keer jammer genoeg. Desalniettemin kunnen we op een prima voetbaljaar terugkijken. Volgend seizoen gaan we weer om het kampioenschap meedoen.’’

* FC Fochteloo – Farmsum 7 – 4 (1 – 1). Dennis de Vries 0-1; Niels Lindeboom 1-1; Justin Eigenberg 1-2; Niels Lindeboom 2-2; Niels Lindeboom 3-2; Dennis Bierman 3-3; Robert Veenhuis 3-4; Dennis Pen 4-4; Dennis Westerhof 5-4; Nick Akkerman 6-4; Erik Martijn Eisen 7-4.

No Replies to "Farmsum onderuit na doelpuntrijk duel met FC Fochteloo"