De Fivel degradeert na rake strafschop VCG

De Fivel is er niet in geslaagd om het verblijf in de vierde klasse met een jaar te verlengen. Op het veld van het Drentse LEO uit Loon, eerder door de ploeg uit Zeerijp aan de kant geschoven in de nacompetitie, werd in de laatste minuut van de verlenging met 1-0 verloren van VCG uit Geesbrug, dat met die overwinning de stap omhoog heeft weten te zetten. Een bittere pil voor vertrekkend trainer Guus Zantinga, die het ‘andere Oranje’ graag klassebehoud bij zijn afscheid had willen schenken.

De Fivel begon in dezelfde opstelling als in het duel met LEO en nam ook meteen het initiatief. Binnen tien minuten kregen de Drenten al een signaal dat het menens was. Uit een voorzet van Thomas Robinson kopte Geert van der Veen de bal op de deklat. De Riepsters heersten op het veld, kregen ook wel mogelijkheden, maar hadden het lastig met de stugge verdediging van VCG die compact stond te spelen. Onder leiding van laatste man Andy Kreeft werden de aanvallende intenties van De Fivel in de kiem gesmoord. Zelf wist VCG amper kansen te creëren en als dat wel gebeurde, stond doelman Jens Winkel op zijn post. Na ruim een half uur spelen werd het allemaal wat slordiger op het veld en lukte er aan beide kanten niet veel. Het rustsignaal werd gehaald zonder dat er was gescoord en dus moest het allemaal in het tweede bedrijf gebeuren. Dat was met Wouter de Vroome, want die kwam in het veld voor rechtsback Yvar van Dijken. De bedoeling was dat De Vroome meer op het middenveld te vinden moest zijn omdat daar de ruimtes lagen. En zoals Zantinga het uitgedokterd had, gebeurde het ook. De Fivel was weer voortdurend op de helft van VCG te vinden, maar kreeg het ook nu niet voorelkaar om de defensie van de Drenten stuk te spelen. Ondanks dat ze het betere van het spel hadden.

VCG probeerde vooral via de counter toe te slaan, maar wist in het tweede bedrijf eigenlijk niet echt gevaarlijk te worden. Het veldoverwicht van De Fivel leidde in de 80e minuut tot een schot op de paal van Emiel Bos en daar bleef het bij. Even was er sprake van een gevoel van moedeloosheid, maar men moest verder, want er zou verlengd gaan worden. Daarin bleek de vermoeidheid de acteurs parten te gaan spelen en werd dat met name bij VCG erg zichtbaar. Desondanks wist de ploeg uit Zeerijp dat niet uit te buiten. Teveel spelers wisten niet aan te haken bij het niveau van een week eerder, zodat het laatste zetje telkens weer ontbrak. Terwijl De Fivel manmoedig bleef proberen om een treffer te forceren, deed VCG niet veel meer dan alles op te ruimen en zich middels een counter uit de problemen te werken. In de laatste minuten van de verlenging werd er maar weer eens een bal naar voren gerost. Invaller Jeroen Kuik maakte in de zestien een lichte overtreding. De protesten waren er, maar de scheidsrechter van dienst wuifde alles weg. Zijn assistent wees de arbiter er echter op dat er een strafschop moest volgen en dus kwam de bal op elf meter van Jens Winkel te liggen. Dat cadeautje werd gretig uitgepakt en dat gebeurde uitgerekend door de man die aan de andere kant alle ballen bij het eigen doel weg had weten te houden. Andy Kreeft scoorde de enige treffer van de wedstrijd: 1-0. De Fivel was daarna niet meer bij machte om nog iets terug te doen.

De teleurstelling was groot, uiteraard ook bij voorzitter Bert Jan Huizing van de Riepster club. ‘Het was een enorm pechseizoen met veel blessures. Voor een kleine club als De Fivel is dat moeilijk op te vangen. Ten opzichte van vorig seizoen, toen we ons redelijk eenvoudig wisten te handhaven, missen we Mark Kramers (kruisband), keeper Sander Steenbergen (in bekerwedstrijd zwaar geblesseerd en daarna voor studie naar Nieuw Zeeland en nu gestopt), Wouter de Vroome (verhuisd naar Singapore) en Joran Bos (schouderblessure en onlangs geopereerd). Gelukkig gaat er niemand weg. De binding van de spelers met de club is wat dat betreft erg groot.’ De Fivel krijgt er overigens wel een keeper bij en dat is Mickeal Bos van Meedhuizen. Van zondagclub SV Woltersum komt speler Joep Vermeulen naar Zeerijp. Huizing zegt dat de doelstelling voor volgend seizoen heel eenvoudig is. ‘We willen gewoon weer promoveren. Waarbij ik overigens nog wel even wil opmerken dat ik de degradatie ook erg sneu vindt voor Guus Zantinga. Hij had het zich uiteraard ook anders voorgesteld.  Ondanks dat de nacompetitie slecht afgelopen is, was het geweldig om te zien hoeveel supporters er meegingen en meeleefden. Twee keer met een bus vol weg en velen die ook nog op eigen gelegenheid naar Loon gingen. Dat was in ieder geval hartverwarmend. Het is nu even uithuilen, maar dan gaat de kop der weer veur.’

Guus Zantinga (De Fivel): ‘Deze wedstrijd hadden we gewoon moeten winnen. Dit was echt niet nodig geweest. Het gaat echter om het scoren en dat hebben wij niet gedaan. Het is heel jammer dat het zo gelopen is.’

* VCG – De Fivel 1-0 (0-0). Andy Kreeft 1-0 (strafschop).

No Replies to "De Fivel degradeert na rake strafschop VCG"