Siddeburen promoveert na onvervalste voetbalthriller

Siddeburen is er na een absoluut spektakelstuk tegen FC Oldemarkt in geslaagd om naar de derde klasse te promoveren. En dat in het seizoen dat het tweede team van de Boertjes kampioen wist te worden. ‘Er zijn van die momenten in het leven die je ontroeren. Dit is er zo eentje’, sprak trainer Bert Brugge vlak nadat zijn team de strafschoppenserie van FC Oldemarkt had gewonnen. In de reguliere speeltijd (1-1) en de daaropvolgende verlenging (3-3) waren de kemphanen er namelijk niet uitgekomen. Man van de dag werd doelman Thomas Hartman. Hij stopte twee penalty’s en zal in Siddeburen en omgeving waarschijnlijk al wel op een voetstuk zijn geplaatst. Voor de ploeg uit Overijssel waren de druiven zuur. Zij degraderen naar de vierde klasse.

Wat zich op het uiterst knusse veld van het gastvrije HH Combi uit Hijken afspeelde viel bijna met geen pen te beschrijven. Het werd een wedstrijd die het uiterste vergde van het incasseringsvermogen van de acteurs en de tweehonderd toeschouwers. Alles wat nacompetitie zo leuk maakt zat er in. Strafschoppen, bloopers, een eigen doelpunt, splijtende passes en onbegrijpelijke ingrepen. Siddeburen had achtereenvolgens Nieuw Buinen en Renado uit Sint Nicolaasga de weg naar de finalewedstrijd versperd. FC Oldemarkt, een club uit de noordwestelijke hoek van Overijssel en competitiegenoot van Renado, duwde Westerwolde van zich af en klopte daarna SC Makkinga. ‘Wat er ook gaat gebeuren. We hebben een prima seizoen meegemaakt. Hier staan is al een kers op de taart’’, aldus coach Brugge. Hij kon zich nog herinneren hoe het in het seizoen 2012/2013 was gegaan. Toen de reserves van Siddeburen ook kampioen werden en het eerste elftal onder zijn leiding, na een dubbele confrontatie met Alteveer, eveneens wist te promoveren. Hoe mooi zou het zijn om op herhaling te mogen gaan.

Ze hoefden in ieder geval niet op de medewerking van FC Oldemarkt te rekenen. Sterker nog, alle supporters hadden zich nog niet eens langs de lijn genesteld, of het stond al 1-0 voor de gasten door een treffer van Wouter van der Vegt. De man die afscheid van het voetbal zou nemen en dat in mineur zou gaan doen. Siddeburen had even tijd nodig om van de schrik te bekomen, maar bleek niet in staat om in het eerste bedrijf het normale niveau te halen. De ploeg speelde te timide, liet zich te gemakkelijk in het defensief drukken, verloor veel duels en leed nogal eens balverlies. Men leek behoorlijk onder de indruk te zijn van de vaardigheden van spelers als de middenvelders Klaas Braad en Robert Bron, waarbij ook iemand als aanvaller Folkert Postma niet vergeten mag worden. Terwijl de fans van FC Oldemarkt steeds harder begonnen te zingen, zocht Siddeburen naar een oplossing voor het ontstane probleem. Die leken ze in het eerste bedrijf niet te kunnen vinden en dus moest het na de rust gebeuren. De meegereisde fans kregen waar voor hun geld, want Siddeburen speelde onherkenbaar in het tweede deel van de strijd.

De energie waarmee de brigade van Brugge de strijd aanging, was hartverwarmend en vroeg gewoon om een doelpunt. Die liet heel lang op zich wachten. Nadat de bal al een keer of vier voor de doellijn was weggerost, besloot Jelmer de Weerd het van afstand te proberen. Het speeltuig zeilde met een fraaie curve langs goalie Albert de Hoop in het kruis: 1-1. Daar veranderde binnen de reguliere speeltijd niets meer aan en dus moest er verlengd worden. FC Oldemarkt was aanvankelijk gevaarlijker in het eerste blok van vijftien minuten. Doelman Thomas Hartman wilde van geen wijken weten, maar werd vervolgens verrast door een soort van verkapte voorzet van Robert Bron die over hem heen bij de verste paal binnen viel: 2-1.  En dus moest Siddeburen opnieuw in de achtervolging. Inmiddels was Egbert Bosma al in het veld gekomen. ‘Ik moest oorlog maken’’, sprak hij. En dat deed hij goed. Zo goed zelfs dat bij de eerste paal alle aandacht naar hem uit ging en er een strafschop volgde toen Julian Pot bij de verste paal tegen het gras werd gewerkt. Maurice Jonkman maakte geen fout: 2-2. En het zou nog erger worden toen een corner van Julian Pot in het eigen doel werd gewerkt door Wouter van der Vegt: 2-3. Met nog enkele minuten te gaan dacht Siddeburen de buit binnen te hebben. Het was echter invaller Sem ter Veen die bij de tweede paal vrij simpel wist te scoren: 3-3. Nu kwam het er op aan wie in de aansluitende strafschoppenserie de zenuwen het beste in bedwang zou weten te houden. Lars Walma schoot als eerste en deed dat onberispelijk. Daarna miste Wouter van der Vegt en schoot Julian Pot de bal onberispelijk binnen. Jordy Kok verzilverde zijn aandeel ook en toen besloot Tonko Heidema dat het nog niet spannend genoeg was. Hij mikte namens Siddeburen langs de verkeerde kant van de paal. Klaas Braad maakte vervolgens kennis met de hand van goalie Thomas Hartman. Hij had een hoek uitgezocht, maar de bal ging door het midden. De sluitpost wist in een reflex de bal nog met zijn hand te beroeren en dat bleek voldoende om zijn tweede van de middag te stoppen. De druk kwam op het laatst op de schouders van Maurice Jonkman te liggen en dat was in de voorbije weken al vaker het geval geweest. Zijn missie was eenvoudig maar tegelijkertijd zo complex. Als dit de beslissing moest zijn, dan was het nu aan hem om te laten zien dat hij die verantwoordelijkheid aan kon. Hij joeg de bal in het doel en daarna was het feest binnen de Sibboerster gelederen. De fans van FC Oldemarkt konden het niet zo waarderen dat dit recht voor hun neus gebeurde. Zij zagen hun ploeg door de nederlaag naar de vierde klasse degraderen.

Bert Brugge (Siddeburen): ‘’De eerste helft klopte er niks van bij ons. We speelden te ver uit elkaar en er was geen aansluiting, waardoor zij vrij gemakkelijk konden domineren. Tja, en dan die goal? Het is onvoorstelbaar dat je binnen een minuut al op achterstand staat. We zijn de kop echter niet kwijt geraakt en na de rust waren de rollen omgedraaid. We stonden compacter, wonnen alle duels en dat Lars Walma en Jason Weites op het middenveld vlak naast elkaar gingen spelen zorgde voor nog meer verwarring. Zij wisten niet hoe ze dat moesten oppakken. Dit is zo geweldig mooi voor de club en voor de jongens.’’

Gregory Wismeijer (FC Oldemarkt): ‘’Dit is zo typerend voor ons seizoen. Eigenlijk weet ik even niet wat ik moet zeggen. Behalve dan dat dit zo teleurstellend is. We kwamen snel voor en dan krijg je een goal tegen uit een zondagsschot. We zijn echter door gegaan en hebben de moed niet laten zakken. Ook niet toen we op achterstand kwamen. Ik had de jongens gewaarschuwd dat Siddeburen scherp uit de kleedkamers zou komen. En dat gebeurde dan ook. Dit is zo’n zure appel, vooral voor de jongens die nu stoppen of een stap terug doen. Maar goed, je verandert er niks meer aan. We moeten vooruitkijken en zorgen dat we er komend seizoen weer staan.’’

* FC Oldemarkt – Siddeburen 3-3 (1-0). Wouter van der Vegt 1-0; Jelmer de Weerd 1-1; Robert Bron 2-1; Maurice Jonkman 2-2; Wouter van der Vegt (e.d) 2-3; Sem ter Veen 3-3. Siddeburen wint na strafschoppen.

No Replies to "Siddeburen promoveert na onvervalste voetbalthriller"