Frank Futselaar wint 26e Stadsloop Appingedam

Nadat hij de finish was gepasseerd, was de pijp leeg. Hij had er hard voor moeten knokken, maar uiteindelijk wist Frank Futselaar als snelste van een groepje van vier over de meet te komen na tien kilometer rennen door de straten van Appingedam. ‘Het was geweldig, maar het heeft me wel veel energie gekost. Ik heb me helemaal leeg moeten lopen’, kon de Gelderlander er na zijn finish nog uitbrengen. De 26e editie van de Stadsloop Appingedam kende bij de vrouwen ook deelneemsters van naam. De Schotse Eilish McColgan had de rapste benen.

De verwachtingen waren groot voor de start van de wedstrijdloop. De kans was namelijk redelijk groot aanwezig dat er een aanval op het parcoursrecord gedaan zou worden. Dat staat al sinds 2013 op naam van de Keniaan Geoffrey Mutai met een tijd van 27.37 minuten. Bij de dames werd de snelste tijd vier jaar later genoteerd door zijn landgenote Fancy Chemutai. Zij had 30.23 minuten nodig om de tienduizend meter af te leggen. Bij de dames was het Ruth van der Meijden die in 2019 voor het laatst de Nederlandse driekleur liet wapperen. Bij de heren waren het vaak de Keniaanse deelnemers die er, bijna voorspelbaar, met de hoofdprijs vandoor wisten te gaan. Sterker nog, in de top honderd van snelste lopers ooit komt geen enkele Nederlander voor. Met de winst van Futselaar is daar nu dus verandering in gekomen.

Het werd al snel duidelijk dat een kwartet lopers zou gaan uitmaken wie de Stadsloop zou gaan winnen. Samen met Tom Hendrikse van Groningen Atletiek, Mustefa Kedir en Filmon Tesfu, winnaar van de vorig jaar gehouden 4 Mijl van Groningen, ging de Nederlands kampioen 10 kilometer op de baan, er als een haas vandoor. Niemand bleek in staat om het tempo van dit gezelschap bij te sloffen. Nadat de leiders voor de tweede keer in de Solwerderstraat waren aangekomen, werd er voor het laatste stuk richting de finish in de Wijkstraat nog even flink gas gegeven. Uiteindelijk bleek Futselaar iets extra’s in huis te hebben. Tom Hendrikse moest hem laten gaan, Mustefa Kedir eindigde als derde en Filmon Tesfu wist beslag te leggen op de vierde plaats.

Bij de dames stond er geen maat op Eilish McColgan. Zij was veruit de snelste vrouw in de straten van Appingedam. De Schotse had dan ook maar één doel en dat was de limiet halen om naar de Olympische Spelen in Parijs te mogen. Ze zou niet slagen in haar missie. Achter haar kwam Jacelyn Gruppen ruim drie minuten later als tweede over de streep, op dertien tellen gevolgd door Jill Holterman. Aardig detail was nog wel dat meervoudig wereldkampioen kickboksen Sarèl de Jong zich ook onder de deelnemers bevond. Een week eerder zwom ze nog in het Damsterdiep tijdens de City Swim, nu waagde ze zich aan de rondjes door de stad van de hangende keukens. Ze liet een tijd van 41.04 minuten noteren. ‘Het was door het vrij warme weer een pittige loop. Mijn hartslag ging sky high. Ik en Christien Koning hadden in Mark Huisman uit Zuidlaren een prima pacer voor ons. Die heeft ons, in ieder geval mij, er goed doorheen geholpen’, aldus de inwoonster van Meedhuizen. De organisatie kon in ieder geval tevreden zijn. Het was prima weer en de sfeer, waarbij de Solwerderstraat er als vanouds weer uitsprong, deed de rest. Ten opzichte van vorig jaar was het aantal deelnemers aan de diverse lopen gegroeid van 1300 naar 1500. Hieronder de voorlopige eindtijden van de top drie bij de heren en de dames.

Heren Senioren          
Frank Futselaar 29.38 minuten
Tom Hendrikse  29.40 minuten
Mustefa Kedir  30.17 minuten

Dames Senioren
Eilish McColgan 31.52 minuten 
Jacelyn Gruppen 34.03 minuten
Jill Holterman 34.16 minuten

No Replies to "Frank Futselaar wint 26e Stadsloop Appingedam"