Zomerstorm teistert 17e Lopster Torenloop

In Loppersum is de 17e editie van de Lopster Torenloop gehouden. Start en finish vonden zoals gewoonlijk plaats op het Marktplein onder de Lopster toren. Na tien kilometer door en om het dorp rennen kwam Dorus Wolthekker uit Tolbert zaterdag in een tijd van 37.54 minuten als eerste over de streep. Bij de dames werd de eerste plaats opgeëist door Renske Linstra uit Groningen. Zij had 38.03 minuten nodig om de afstand te overbruggen. Een beetje jammer was dat iemand ter hoogte van de Middenstraat een dranghek had verplaatst, waardoor de snelste lopers feitelijk meer meters hadden afgelegd. In totaal verschenen er 282 deelnemers aan de start en dat was iets minder dan het afgelopen jaar.

De organisatie had het niet gemakkelijk. Er stond een stormachtige wind toen men in de aanloop naar het evenement met de opbouw moest beginnen. Die zorgde er voor dat dranghekken omver gingen en doeken in eerste instantie niet opgehangen konden worden. In het tweede deel van de loop werd men ook nog eens onaangenaam verrast door een enorme hoosbui die de omstandigheden er bepaald niet prettiger op maakten. Het afgelopen jaar was het voor het laatst dat de Torenloop onder de vlag van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit werd gehouden. Er werd vervolgens flink gebrainstormd om te kijken hoe de populaire loop toch kon blijven bestaan. Uiteindelijk werd besloten om het evenement onder te brengen bij de Lopster Sport Vereniging (LSV). In april van dit jaar vond de officiële overdracht plaats van MFAC Loppersum naar LSV en kon men aan de slag met de voorbereiding op de volgende editie.

Omdat niemand zonder partners kan en samenwerking het sleutelwoord is, heeft de organisatie van de Lopster Torenloop zich georiënteerd op lopen in de omgeving. Uiteindelijk werd er een verband gesmeed waarin vijf lopen zijn opgenomen. De Raitdaip Run van Sauwerd (6 april) en de Meul’n Loop in Ten Post (23 mei) zijn inmiddels afgewerkt. Na Loppersum komen daar Ten Boer (2 september) en Thesinge (28 september) nog bij. In Sauwerd stond er eerder dit jaar geen maat op Gerben Vermij uit Leens, die 37.23 minuten nodig had om de tien kilometer af te leggen. Stadjer Christien Koning had 42.40 minuten nodig om die afstand te overbruggen en werd met die tijd eveneens eerste. In Ten Post werden twee stad-Groningers eerste. Bij de mannen was dat Arjan Feenstra (34.54 minuten) en bij de vrouwen kwam Rosalien Faber in 43.30 minuten als eerste over de streep.

Voorafgaande aan de wedstrijdloop werd er met de KidsRun begonnen. De 117 deelnemers, 30 meer dan vorig jaar, liepen rondjes om de toren en konden kiezen of ze 400, 600 of 1200 meter wilden afleggen. Daarna gingen de teams van start met de RanjaRun. Een hilarische estafette met een grote bierpul, gevuld met ranja. Als eerste aankomen was prima, maar de inhoud van de pul bepaalde uiteindelijk wie de winnaar zou worden en dat was het team van Aristo Promotions. Daarna waren dus de recreanten- en wedstrijdlopers aan de beurt. Zij kregen het niet gemakkelijk, want er stond een stormachtige wind over het parcours dat de lopers een stuk door het dorp en via de schelpenpaden van het Lopster Bos, terugbracht richting bewoonde wereld om uiteindelijk weer op het Marktplein terecht te komen. De recreatieve lopers (102) deden een rondje van vijf kilometer. De 63 wedstrijdlopers, dat waren er minder dan vorig jaar, moesten het parcours twee keer afleggen.

Heren 10 kilometer
Dorus Wolthekker   37.54 minuten
Koen Janssen     37.59 minuten
Gerben Vermij     38.45 minuten
George van der Schans 38.55 minuten
Ricardo Damminga   41.43 minuten

Heren 40+ 10 kilometer
Ronald Meijboom    39.30 minuten
Maarten Menseink   40.34 minuten
Douwe Woldring    48.24 minuten
Jan Klink       48.55 minuten
Egbert Wierenga    50.48 minuten

Heren 50+ 10 kilometer
Peter Meijer     38.20 minuten
Klaas Brouwer     40.17 minuten
Peter Pettinga    40.39 minuten
Sander van Leeuwen  48.53 minuten
Cor Slob       55.38 minuten

Heren 60+ 10 kilometer
Karel Edens      42.12 minuten
Henry Kuipers     46.21 minuten
Stoffer Havinga    47.07 minuten
Ger Coster      47.15 minuten
Meike Hoitsma     47.27 minuten

Vrouwen 10 kilometer
Renske Linstra    38.03 minuten
Fabienne Ipema    41.55 minuten
Jorien Zwart     47.10 minuten
Janneke Mosselaar   47.18 minuten
Anja van Aken     47.18 minuten

Vrouwen 40+ 10 kilometer
Sanne Heidinga    40.35 minuten
Suzanne Bosscher   48.17 minuten
Gineke Hoekzema    52.25 minuten
Elsbeth Werkman    54.00 minuten
Claudia de Jong    58.04 minuten

Vrouwen 50+ 10 kilometer
Christien Koning   39.23 minuten
Lydia van Oosten   51.10 minuten
Aafke Hoff      55.52 minuten
Miranda Hofsteenge  57.13 minuten
Anita Vos       58.21 minuten

Recreanten 5 kilometer
Jos Vast       17.53 minuten
Mark Dijkstra     18.21 minuten
Marcel Werkman    18.22 minuten
Joost van Hofslot   18.23 minuten
Jesper Bergsma    18.23 minuten

No Replies to "Zomerstorm teistert 17e Lopster Torenloop"