Het zijn geen gemakkelijk tijden voor kickbokster Sarél de Jong. De inwoonster van Wagenborgen zit midden in een revalidatieproces. Afgelopen zomer kreeg ze te maken met een volledig afgescheurde voorste kruisband. De klap kwam hard aan. De onheilstijding vanuit het Martini Ziekenhuis deed haar in een nachtmerrie belanden. Er flitste van alles door haar hoofd en even was het alsof de bodem onder haar voeten verdween.
De knie: Een wapen in het kickboksen, soms een knock out-wapen. De knie, een complex gewricht gevormd door vier botdelen: het bovenbeen, het scheenbeen, de knieschijf, en het kuitbeen. Het bovenbeen waar je de lowkicks mee op vangt, een sterke grote spier die kracht aan je trap geeft.
Je knie trek je op wanneer je die harde trappen wilt blokken.
Maar de knie, ook zo fragiel. Binnenin de knie vinden we de kruisbanden. Ze zorgen er voor dat het onderbeen niet makkelijk naar voren, naar achteren, naar binnen of buiten kan bewegen. Ze zorgen voor stabiliteit. Jup… En daar begon de nachtmerrie. Haar voorste kruisband volledig afgescheurd. Na de MRI reed ze naar huis. Alleen, omdat ze het zelf wel af kon. Precies een kwartier na de MRI belt de orthopeed haar terwijl ze op de ringweg rijdt. ‘Sarèl, hoi ik zeg het maar meteen maar geen goed nieuws, je kruisband is stuk.’
Het is stil. Ze gelooft het niet, het dringt niet binnen, wat gaat dit betekenen? De wereld stort even in.. dan dringt het door… Dokter Brouwer vertelt kort en dat een operatie de oplossing is. ‘Dat was voor mij verschrikkelijk nieuws, want op dat moment wist ik dat alle wedstrijden voor mij van de baan zouden zijn. Ik zou mijn wereldtitel niet kunnen verdedigen, kwalificatietoernooien missen, de World Games moeten laten schieten. En net op het moment dat we weer een beetje uit de coronacrisis opkrabbelden. Ik heb gevloekt en gehuild. Gelukkig stonden mijn trainer Denis van der Giessen en mijn familie klaar om me op te vangen. Ik heb daar veel steun aan’, zegt Sarél.
Als het besef is doorgedrongen dat er heel wat moet gebeuren en ze mentaal weer sterk genoeg is om de knop om te zetten, wordt een herstelplan gemaakt. De operatie gaat goed, de tranen zijn gedroogd en dankzij een prima begeleiding kan ze voorzichtig weer stappen in de goede richting zetten. ‘We gaan er voor. Mijn allerliefste en beste trainer staat als een huis achter me en steunt me in alles. Ook voor hem was alles ingestort. Alle energie en werk die hij in mij steekt, elke dag weer. Ik bof met een trainer als hem. Voor Denis was het ook helemaal omschakelen.’
Sarél weet dat het niet vanzelf zal gaan. Periodes van pieken en dalen zullen haar achtervolgen, maar ze weet zeker dat ze door de topbegeleiding die ze van fysiotherapeut Leon, dokter Brouwer en haar trainer krijgt dat het goed komt. En zo voelt het volgens haar ook. ‘Natuurlijk is de ene dag de andere niet en soms heb ik een mindere dag en eentje met meer pijn. Dan heb ik teveel gedaan en is het even gas terug nemen. Maar ik loop aardig voor op het schema van wat in een dergelijke situatie normaal wordt genoemd.’
De afgelopen week kwam ze terug van de wereldkampioenschappen kickboksen. Een WK waar ze met een dubbel gevoel heen ging. Omdat ze er zelf had willen staan. Knokken voor de titel, maar ook wetend dat het de laatste kans was om zich voor de World Games te kwalificeren. Ze kon alleen maar toekijken. Haar teammaatje steunen….
‘Je weet dat zo’n moment komt en dan doet het wel even zeer. Ik moet het negatieve echter laten varen en me op de toekomst richten’, laat ze zich ontvallen. Ze weet dat ze er nog lang niet is. Dat ze pas weer zicht op wedstrijden heeft als ze voluit kan sparren. Dat zal volgens de leeuwin van de kickboksring ergens in het voorjaar van 2022 worden. Tot aan dat moment is het hard werken geblazen. Gaat ze voor de volle honderd procent voor haar revalidatie, want één ding is zeker. De Noord-Groninger leeuwin van de kickboksring komt hoe dan ook sterk terug. Sarél de Jong zal vroeg of laat de troon weer opeisen die haar door de fysieke ongemakken werd ontnomen (foto: Leon Meijer).