De geur van brandstof, ronkende motoren en spannende races. Het was er allemaal op het ijsbaanterrein van Westeremden. Het was een lange periode waarin veel sportevenementen alleen maar te maken kregen met afgelasting van wedstrijden vanwege alle maatregelen met betrekking tot COVID-19 en de daarmee samenhangende eisen die aan organisatoren werden gesteld. Afgelopen weekeinde was er eindelijk weer leven in de brouwerij op de diep gelegen Noord-Groninger kleibaan. Verspreid over twee dagen werd er in diverse disciplines gereden. Er vonden feitelijk  twee afzonderlijke evenementen plaats. Op vrijdagmiddag en -avond maakte de KNMV zijn opwachting met een grasbaanrace voor jeugdrijders en rijders in de nationale klassen. De klasse 50cc kende maar een enkele deelnemer en deze werd ingedeeld bij de 65cc waar hij boven verwachting volop meedeed in de strijd om de bekers. In de klasse 85cc werd Niek Meijerink uit De Krim de winnaar van alle manches. Hij rijdt ook in de specialklasse jeugd en beheerst de techniek om de motor te laten glijden in de bochten. Dit is een voordeel op zo’n harde baan als die in Westeremden. Jeugd 125cc geeft altijd spannende wedstrijden te zien en dat was ook nu het geval. Een andere klasse met veel strijd was de damesklasse. Zij deden niet onder voor hun mannelijke collega-coureurs. De wedstrijden begonnen rond 17.30 uur en na een mooie racedag zonder ongelukken konden rond de klok van 20.30 uur de bekers en bloemen aan de winnaars worden uitgereikt. De zaterdag stond in het teken van de VTBM grasbaanraces. Evenals bij de KNMV kent de VTBM ook diverse klassen waarin men kan deelnemen met uitzondering van special-klassen. Hiervoor kan men alleen bij de KNMV terecht. Daarentegen kent de VTBM  weer klassen als Veteranen, Bromfiets en VT. De kleibaan in Westeremden was ook zaterdag weer in prima staat. Zon en wind hadden de vochtigheid van de week daarvoor allemaal doen verdampen en dat betekende een keiharde baan. Halverwege de races begon het zelfs te stuiven. In alle klassen werd fel gestreden en dat leverde voor de toeschouwers mooie wedstrijden op. Een veelgehoorde opmerking deze dagen; 'Dit is genieten, wat hebben we dit gemist en wat wordt er hard gereden en gestreden.' Beide dagen was er in het wedstrijdprogramma ook plaats voor rijders uit Westeremden in een aparte regio-klasse. Zij zijn niet gewend om met een boarding om de baan te rijden en dat was natuurlijk even wennen. Er werd desondanks flink gas gegeven want men wilde natuurlijk niet voor elkaar onder doen. Tegen het eind van de races vonden er nog een paar vervelende valpartijen plaats, waardoor de wedstrijd wat uitliep. Rond 17.30 uur werden de winnaars gehuldigd. Doordat er veel aandacht was besteed aan de uitvoering van de huidige corona-maatregelen was het mogelijk om rijders startgelegenheid te bieden en grasbaanfans weer eens te laten genieten.