De Pelikanen verrast Glimmen

De Pelikanen heeft zaterdag een prima middag beleefd. Het zwaar favoriete Glimmen werd met een 2-0 nederlaag naar huis gestuurd. ‘Het was echt niet zo dat we ze weggespeeld hebben. Af en toe kregen we het behoorlijk benauwd, maar ik ben blij dat we stand hebben gehouden. Dit is goed voor het zelfvertrouwen’, sprak trainer Kees Bouma na afloop van de wedstrijd.

Wie op voorhand had gezegd dat het nog steeds gehavende De Pelikanen met Glimmen zou afrekenen, zou men ongetwijfeld even bedenkelijk hebben aangekeken. De Damsters waren de afgelopen weken het spoor een beetje bijster en de bezoekers stondene uiteraard wel op de derde plaats in 3C. Bij De Pelikanen ontbrak opnieuw een heel regiment aan spelers. Heel opvallend was dat de defensie, in vergelijking met het bekerduel tegen Loppersum, geheel gereorganiseerd was. Noodgedwongen, want door de blessures van Jermaine Bos, Ruben Kuiper en Erik-Jan Raangs was in defensief opzicht alleen Dennis de Vries overgebleven. Daan de Groot en Nick Veentjer  kwamen in de basis en Stefan Jonker zakte een linie.

De gasten waren op volle oorlogssterkte naar Appingedam afgereisd. De bezoekers hadden alle belang bij een overwinning om in de race te blijven voor de bovenste plekken en wellicht had men ook nog enige hoop op een uitglijder van Appingedam. Die kwam er wel, maar zelf gingen de bezoekers ook onderuit. Na 26 minuten was het Richard van Kaam die een niet bijster goede uittrap van de Glimmer goalie oppikte. Hij controleerde het speeltuig en haalde van een meter of dertig vol uit. De bal verdween snoeihard in de bovenhoek:1-0.

Glimmen leek even van slag maar kreeg de kans om het plooitje glad te strijken toen Niels Breedijk in de fout ging. Max Blaauw deed echter niets met de mogelijkheid die hem geboden werd. Jeffrey de Vries had de kans om de score te verdubbelen na een voorzet van Richard van Kaam, Hij schoot echter op de benen van Tim Blaauw.

Net als in andere wedstrijden moest het grootste gevaar bij de gasten van Tim Oosterhof komen. De man die al 265 competitiegoals heeft gescoord in zijn loopbaan als voetballer, lag echter goed aan de ketting. Hoewel de goaltjesdief wel enkele keren gevaarlijk wist te worden, lukte het hem niet de uitstekend opgestelde doelman Rody Bos te verschalken en zich los te wurmen van zijn directe tegenstander Daan de Groot.

De Pelikanen moest na de flitsende start terug. Het overwicht verdween en Glimmen probeerde de druk op te voeren. Het gevaar moest vooral van vrije trappen komen. Aanvoerder Rick Oosterhof mocht er eentje net buiten het strafschopgebied nemen, maar zag zijn inzet op de degelijk gebouwde muur uiteen spatten.  In de slotfase van de eerste helft kwam het team van trainer Kees Bouma een paar keer goed weg. Stefan Jonker kreeg geel en tussen zijn blessurebehandelingen door redde de met liesklachten kampende Rody Bos twee keer uitstekend. In de allerlaatste minuut van het eerste bedrijf raakte Oosterhof de buitenkant van de paal.

Het rustsignaal van arbiter Paul Lips kwam als geroepen voor de gastheren. Dat gold zeker voor keeper Rody Bos, die in de pauze overwoog het stokje aan Melvin Keizer over te dragen. De goalie gooide echter wat pijnstillers naar binnen en besloot toch maar verder te spelen. Glimmen kreeg al vrij snel de mogelijkheid om de achterstand weg te poetsen. Na een pass van Tim Oosterhof had Bas de Boer moeten scoren. Hij rekende echter buiten de kwaliteiten van doelman Bos die opfantastische wijze redding wist te brengen. Terwijl iedereen op de gelijkmaker stond te wachten, was het echter Peli dat toesloeg. Nadat Van Kaam in eerste instantie nog een aardige kans had laten liggen, werd het in de 50e minuut alsnog 2-0. De aanval was messcherp, de afronding schitterend. Via Rody Bos, Daan de Groot en  Jeffrey de Vries  belandde het speeltuig bij Reza Fambrene, die met een leep passje Richard van Kaam bediende. De 22-jarige die de afgelopen jaren van de ene naar de andere blessure sukkelde en twee enkeloperaties heeft ondergaan, rondde met een stiftbal heel fraai af. Voor hem betekende dat een mooie beloning voor zijn doorzettingsvermogen, Die werd hem dan ook van harte door het team gegund.

Met wat meer fortuin had De Pelikanen het duel daarna definitief in het slot kunnen gooien. Vincent Benesia wist het buitenkansje echter niet te benutten. Zijn inzet ging onder doelman Hommes door, maar de goalie vertraagde de snelheid van de bal net genoeg waardoor Niels Oosterhof voor de doellijn redding kon brengen. Van Kaam schoot de bal vervolgens tegen de hand van een Glimmenaar, maar arbiter Lips zag daar geen strafschop in.

De gasten probeerden van alles om het tij te keren. Tim Oosterhof kon in de 82e minuut zijn enorme reputatie niet waarmaken. Bos greep opnieuw goed in en vlak voor tijd was de doelman nogmaals zeer attent. Toen Max Blaauw in blessuretijd in vrije positie voorlangs kopte,was het duidelijk. Glimmen zou niet scoren en het enthousiast spelende De Pelikanen pakte een welkome overwinning.

Het bleef bij de twee goals van Van Kaam en Bouma was daar natuurlijk tevreden mee. ‘Verbaasd is een groot woord, maar het team heeft me wel aangenaam verrast. Zeker als je bedenkt dat we nog steeds niet op volle sterkte kunnen spelen. Dit is een prima prestatie. Daar kunnen we mee vooruit’, aldus de oefenmeester.

* De Pelikanen – Glimmen 2-0 (1-0). Richard van Kaam 1-0; Richard van Kaam 2-0

 

No Replies to "De Pelikanen verrast Glimmen"