Omlandia heeft wat goed te maken

Na een geslaagde competitieouverture bij Groen Geel (2-3 winst), wist Omlandia afgelopen zaterdag ook BCV aan de zegekar te binden. Een kopbal van Jan Oosterbeek, die via de lat achter de doellijn belandde en weer terug het veld in stuiterde, werd scherp opgemerkt als geldige goal en daardoor won Omlandia met 1-0. Om ook uit drie duels de volle buit te behalen wordt echter heel pittig. De Ten Boersters zijn zaterdag namelijk te gast bij Buitenpost. Deze ploeg was vorig seizoen twee keer veel te sterk voor Omlandia.

door Merijn Slagter

Van het duel tegen BCV spatte het sprankelende voetbal er niet echt vanaf. Omlandia mocht misschien een licht overwicht noteren, maar BCV hield zich verder prima staande in Ten Boer. Slechts Dennis Loer had voor de rust een grote kans om de score te openen, maar – na een behendige assist van Jan Oosterbeek – alleen voor doelman Hendrik van der Laan bleek diens schuiver een eenvoudige prooi. Aan de overzijde redde Devon Harmsma bekwaam op een uithaal van Paul Westra.

In het eerste bedrijf werd er niet gescoord en voordat beide ploegen een poging konden wagen om dit na rust wel te doen, moest men eerst geduld opbrengen. De scheidsrechter had namelijk geconstateerd dat de winkelhaak in één van de doelen onstabiel was en dit euvel moest eerst worden geholpen bij aanvang van de tweede helft. Het feit dat er bij de hervatting van de tweede helft slechts 21 spelers tussen de lijnen stonden, hielp ook al niet mee. Toen één van de BCV’ers nog op het toilet bleek te zitten, bleek dat mysterie ook weer opgehelderd.

Uiteindelijk werd er na rust zoals bekend toch nog eenmaal gescoord. En hiervoor moesten de aanwezige toeschouwers geduld opbrengen tot de absolute slotfase. Gaandeweg de tweede helft vorderde, was allang duidelijk dat als er een ploeg tot scoren zou komen, deze waarschijnlijk ook zou gaan winnen. En dat werd Omlandia dus. Een afgemeten voorzet van Iven Nienhuis werd na 83 minuten goed op waarde geschat door Jan Oosterbeek, die knap raak kopte.

BCV zette in het vervolg nog alles op alles om de 1-1 aan te tekenen en daarbij zette zelfs doelman Van der Laan koers naar de frontlinie. In blessuretijd had een tegenstoot eigenlijk nog de 2-0 moeten opleveren, maar Leon van Loon en Iven Nienhuis wisten, ondanks een leeg doel voor hun neus, geen tweede treffer de noteren. Maar ook 1-0 was genoeg voor de winst. ‘Op basis van het laatste half uur hebben we terecht gewonnen’, concludeerde trainer Robbie Wentink. ‘We creëerden meer kansen, konden elkaar in tegenstelling tot de eerste helft beter vinden en gaven weinig kansen weg. De zestig minuten ervoor speelden beide teams een erg matig duel, met erg veel fouten. Het team dat zich het beste herpakte zou in mijn ogen de terechte winnaar worden. Gelukkig waren wij dat uiteindelijk.’

Speelwijze
Na afloop kon Omlandia zich rijk rekenen met alweer zes winstpunten en dat betekent dat de ploeg uit Ten Boer uitstekend aan het seizoen is begonnen. Nu Omlandia met Groen Geel en BCV twee totaal verschillende tegenstanders heeft gehad, kan tevens de conclusie worden getrokken dat het Wentink en consorten goed is gelukt om twee verschillende speelstijlen op een goede manier te bestrijden. Normaliter is het verschil tussen tegenstanders uit Groningen en Friesland nogal duidelijk, maar Wentink vindt dit juist erg mooi. ‘Ieder team heeft z’n eigen speelwijze waarbij men zich prettig voelt. Het is zo dat Friese ploegen het vaker moeten hebben van hun fysiek en een voorbeeldige wedstrijdinstelling. De Groningse ploegen daarentegen willen graag de bal graag hebben, het spel maken en spelen vanuit een goede organisatie. Maar ik vind dat niet erg, integendeel. Ik vind het de competitie juist aantrekkelijk maken omdat je jezelf iedere week moet voorbereiden en wapenen tegen een andere speelwijze, net als alle andere ploegen. Dat betekent dat er iedere speelronde voor de buitenwereld soms verrassende resultaten tussen zitten in deze eerste klasse E.’

Met Buitenpost wacht zaterdag wederom een Friese opponent voor Omlandia. En resultaat boeken op De Swadde wordt voor de Ten Boersters een hels karwei. Niet alleen tankte Buitenpost zaterdag vertrouwen met een 1-4 winstpartij bij VIBOA, ook bleek de formatie van René van der Weij vorig seizoen duidelijk een maatje te groot voor Omlandia. In de openingswedstrijd van vorig seizoen maakte Buitenpost door treffers van Jan Oppedijk, Dorian Berisha, Simon Schreiber en Joran Olijve gehakt van Omlandia (0-4) en ook in de thuiswedstrijd bleek Buitenpost met 2-0 te sterk door goals van Sip Jaap Bos en Rob Dijkstra. En Omlandia mocht van geluk spreken dat die score niet hoger uitviel.

De voorbije voetbaljaargang van Buitenpost kon toch al niet stuk, want men wist uiteindelijk de nacompetitie voor promotie te behalen, waarin LRC uit Leerdam er op het nippertje voor zorgde dat zij, en niet Buitenpost, dit seizoen in de hoofdklasse mogen uitkomen. Desalniettemin is de kracht van Buitenpost meer dan duidelijk. En daar heeft het vertrek van bijvoorbeeld jeugdexponent Martijn van Roeden naar de beloften van SC Cambuur weinig aan veranderd.

‘Tegen Buitenpost hebben we iets goed te maken en dat wil iedereen binnen de club’, geeft Wentink aan.  ‘Buitenpost zal ook dit jaar weer bovenin gaan meedraaien, want ze hebben in mijn ogen namelijk een erg goede selectie. Maar ook wij zijn weer verder ten opzichte van vorig jaar tegen Buitenpost. In de eerste wedstrijd van vorig seizoen was het voor ons nog erg zoeken en in de tweede wedstrijd zaten we in een erg slechte fase. Ondanks dat we tegen Groen Geel en BCV niet enorm overtuigend hebben gewonnen, wonnen we wél. En dat geeft ons op dit moment enorm veel zelfvertrouwen.’

Buitenpost-Omlandia start zaterdag om 14.30 uur op sportpark De Swadde in Buitenpost. De wedstrijdleiding ligt deze middag in handen van arbiter D.T. Hooijenga.

No Replies to "Omlandia heeft wat goed te maken"