Detz/Auwema naar EK-finale grasbaan

Een plaats bij de eerste zes hadden ze al geweldig gevonden, maar het werd meer dan dat. Het zijspanduo Wilfred Detz (Musselkanaal) en Henk Auwema (Garrelsweer) stond aan het einde van een stoffige, maar enerverende dag grasbaanraces in Loppersum namelijk op de hoogste trede van het ereschavot. Zij wisten de halve finale van de EK Zijspan op hun naam te schrijven en kunnen zich nu opmaken voor de finale op 24 juli in Vries

De winnaars konden hun geluk niet op nadat ze in de finale-heat als eerste voorbij de zwartwit geblokte vlag waren gesneld. Met gebalde vuist reden ze langs de toeschouwers die het duo op een daverend eerbetoon trakteerden.

De kwalificatiedag begon met een domper. Het koppel Noordman/Kremer, toch een van de favorieten voor de dagzege, ging in de training over de kop en moest afhaken. Noordman brak zijn voet en dat betekende dat het duo Van der Werf/Van Dijk als eerste reserve mocht aantreden. Zij wisten echter geen hoofdrol te spelen.

Ook voor Detz en Auwema was de start allesbehalve goed. In de eerste heat kwamen ze slecht weg en wisten het verloren terrein ook niet meer goed te maken. De bandenkeus bleek hen de das te hebben omgedaan. Dat foutje maakten ze echter meer dan goed in de volgende heats, die winnend werden afgesloten. Het lot besliste dat de Nederlanders rechtstreeks naar de A-finale gingen en daarmee was kwalificatie voor de EK-finale in Vries een feit. De Nederlanders wilden echter meer. Het podium lonkte en ze waren nu al zo ver komen dat de eerste plaats en het Wilhelmus een leuke afsluiting zouden zijn.

In de beslissende heat moesten ze zien af te rekenen met het sterke Franse koppel Guillaume Comblom/Chloë Agez, het duo Shaun Harvey/Danny Hogg (Engeland) en Christophe Grenier/Lilian Pellizotti (Frankrijk). De start verliep allesbehalve soepel. Voor Grenier/Pellizotti was het laatste optreden van korte duur. Zij verdwenen na een crash van het strijdtoneel.

De overgebleven combinaties maakten er een mooie strijd van, waarbij Detz en Auwema vooral op hun hoede moesten zijn voor Comblom/Agez. De Nederlanders sprongen na de start meteen naar de eerste plaats en stonden die niet meer af.

Een halve ronde voor het einde wist Auwema het zeker. Hij balde zijn vuist. De overwinning kon hem en zijn teammaatje niet meer ontgaan. De Fransen probeerden het nog wel, raakten tot aan het achterwiel van hun concurrenten, maar kwamen er niet langs. Harvey en Hogg moesten genoegen nemen met de derde plek.

Nadat de stofwolken waren opgetrokken en de huldiging achter de rug was, kon het feestje gevierd worden in het Nederlandse kamp.

Naast Detz en Auwema zullen ook de overige koppels uit de top zes in Vries aantreden. Zij completeren het veld van de reeds geplaatste combinaties die in het Drentse om de podiumplaatsen mogen strijden.  De nummers zeven en acht zijn in Vries de reserverijders.

Jannick de Jong liet bij de Specials senioren zien uit welk hout hij gesneden was. Hij schreef de wedstrijd, na veel spannende heats, op zijn naam en liet Romano Hummel (2) en Henry van der Steen (3) achter zich. Bij de Shorttrack ST1 ging de dagzege naar Frank Hamming en Gert Jan Valk pakte de winst bij de Shorttrack ST2.

Voorzitter Peter Post van MFAC Loppersum, die voor de organisatie tekende, kon met een tevreden gevoel op de races terugkijken. ‘Het is natuurlijk jammer dat je in de training al een van de favorieten verliest, maar ik ben van mening dat we ook nu een mooie winnaar in de zijspan hebben gekregen. Het geeft toch wel een kick om aan het einde van een enerverende dag naar het Wilhelmus te mogen luisteren.’

Zijspannen
1. Wilfred Detz / Henk Auwema; 2. Guillaume Comblon / Chloe Agez; 3. Shaun Harvey / Daniel Hogg; 4. Christoph Grenier / Lilian Pellizzotti; 5. Markus Brandhofer / Michael Zapf; 6. David Chaminade / Stephanie Vedelago; 7. David Carvill / Cameron Godden; 8. Stinus Lund / Dennis Smit; 9. Matthias Motk / Sonja End; 10. Imanuel Schramm / Hermann Bacher; 11. Jojo van der Werf / Janny van Dijk;12. Dan Berwick / Mark Hopkins; 13. Klaas Kregel / Jan Heije Wubs.

Specials senioren
1. Jannick de Jong; 2. Romano Hummel; 3. Henry van der Steen; 4. Mark Helmhout; 5. Dirk Fabriek; 6. Sjoerd Rozenberg; 7. Christiaan Hulshorst; 8. Dave Meijerink; 9. Mark Beishuizen; 10. Lars Zandvliet; 11. Jens Benneker.

Shorttrack ST1
1. Frank Hamming; 2. Bert Dijkstra; 3. Johan Wissema; 4. Sytze Hilliger; 5. Stef Hamstra; 6. Dirk Werkman; 7. Wybe Valkema; 8. Erwin Mulder; 9. Wilson Cuperus; 10. Reinse de Jong; 11. Wietze Put; 12. Evert van Til.

Shorttrack ST2
1. Gert Jan Valk; 2. Jan Okke Loonstra; 3. Berry de Vos; 4. Lorenzo Punter; 5. Harriet Zwiers; 6. Roy Pasveer; 7. Gert Poolman; 8. Remon Meeters; 9. Joey van Kammen; 10. Jeffrey Oppersma; 11. Anne Bos; 12. Ruben Guikema.

No Replies to "Detz/Auwema naar EK-finale grasbaan"