Poolster klopt zwak De Heracliden

Poolster heeft geen kind gehad aan gastheer De Heracliden. De Meijster voetballers waren geen schim van het team dat nog niet eens zo lang geleden buurman Corenos had gepijnigd. De ploeg van Jeroen de Munck won met slechts 1-3 op bezoek in Uithuizermeeden en maakte het vooral zichzelf lastig.

Een elftal opladen voor een wedstrijd moet eigenlijk niet hoeven en al helemaal niet als het ook nog eens een derby is. Wat De Heracliden gedurende de wedstrijd liet zien, had niets meer met wilskracht te maken. Het zwalkende team van coach Kees Pranger werd vooral in het eerste kwart van de confrontatie van het kastje naar de muur gestuurd. Poolster speelde prima combinatievoetbal in een hoog tempo en had het duel binnen een kwartier al op zak.

De bal scheerde in de 9e minuut vanaf rechts voor het doel van Pieter Buikema langs, werd door iedereen gemist en opgepikt door Kevin Bijlsma. De kilometers vretende jongeling schoof het leer tegen het nylon: 0-1. Drie minuten later konden de geelzwarten andermaal juichen toen een kopbal van Jesse Smit achter de sluitpost belandde: 0-2. Poolster reeg de kansen aaneen en had voor de pauze minimaal nog drie keer moeten scoren. Inzetten van onder andere Johan de Groot en Kevin Bijlsma konden nog net voor de doellijn weg worden geplukt en een ziedend schot van aanvoerder Jeroen de Groot verdween net naast.

De thuisclub wist daar niets tegenover te zetten. Het speelde krachteloos en liet zich aan alle kanten voorbij lopen. Het was gewoon wachten op de derde treffer van Poolster, maar de gasten verzuimden zichzelf voor het goede spel te belonen. Sterker nog, de gastheren wisten de marge zelfs te verkleinen. De enige kans die ze kregen werd ingeleid door Jeroen de Groot. Hij dacht de bal op zijn keeper terug te kunnen koppen, maar verslikte zich. Wat De Heracliden probeerde om bij het doel van Simon Dijkman te komen, duurde echter zo lang dat de captain voldoende tijd kreeg om zijn fout zelf te herstellen.

Vlak voor rust was er geen repareren meer aan toen Erik Rentema hands maakte na een vrije trap en de bal op de stip werd gelegd. De penalty werd binnen geschoten door Frank de Boer: 1-2. Even daarvoor leek Poolster ook een strafschop te krijgen. Scheidsrechter De Vries had al naar de stip gewezen, maar besloot op zijn beslissing terug te komen na een vlagsignaal van assistent Martens. Die had kennelijk buitenspel geconstateerd.

En zo kon De Heracliden toch nog met een beetje hoop in het hart de kleedkamer opzoeken en een strijdplan voor het tweede bedrijf bedenken. Dat leek vlak na de hervatting al aan barrels te worden geschoten, maar ook nu weigerde Poolster de trekker over te halen.
Langzaam maar zeker verdwenen het hoge tempo en het goede spel van de Spijksters en omdat ook De Heracliden niet tot aanvaardbaar spel kon komen, werd het kijkspel er niet beter op. Wat overbleef was de spanning. De kans bleef namelijk bestaan dat een van de vele lange halen op Frank de Boer goed zou vallen en Poolster de das zou omdoen. Het zou onverdiend zijn geweest, maar het risico blijft als je zelf vergeet te scoren.

En toch zou het kwartje de goede kant op vallen voor Poolster. In het slot van de wedstrijd werd Julian Bos op links weggestuurd. Het was niet de eerste keer dat hij het deed, maar de manier waarop hij twee tegenstanders te kijk wist te zetten, dwong alleen maar respect af. De voorzet die hij aansluitend van zijn voet liet vertrekken, was voor Johan de Groot voldoende om middels een strakke schuiver voor 1-3 te zorgen.

Poolster probeerde daarna nog een keer aan te zetten, maar miste de kracht om de overwinning nog meer glans te geven. Na het laatste fluitsignaal konden de bezoekers elkaar gelukkig in de armen vallen, De Heracliden droop teleurgesteld af. Na het nieuws dat Pranger aan het einde van het seizoen zal vertrekken, kregen de blauwzwarten het deksel nog een keer op de neus. Er is in Uithuizermeeden veel werk aan de winkel om het team weer aan het voetballen te krijgen en te zorgen dat klassenbehoud veilig wordt gesteld.

De Munck, enkele jaren geleden zelf trainer bij de Meijsters, zei na afloop geschrokken te zijn van het niveau van de gastheren. ‘Maar daar wil ik niet te lang bij stilstaan. Ik kijk naar onze prestatie en die was prima. We hebben ze een deel van de wedstrijd compleet overklast en waren heer en meester op het veld.’ Dat zijn team op een gegeven moment terugviel, verklaarde hij als volgt: ‘Ik denk dat het te gemakkelijk ging en dan sluipt er toch iets van nonchalance in het elftal. Daarbij komt nog dat we het tempo van voor de rust niet vol konden houden. Het is jammer van die strafschop, maar voor de rest hebben we van De Heracliden niets te vrezen gehad.’

Zijn collega Kees Pranger liet weten het niet erg te vinden om van een elftal te verliezen dat beter was dan zijn team. ‘Maar de manier waarop geeft te denken. Ik miste de bezieling en de wil om er iets van te maken. We hadden inderdaad het geluk dat Poolster de zaak niet voor de rust al had beslist, maar ook na die penalty hebben we eigenlijk te weinig geboden om ergens aanspraak op te kunnen maken.’

* SV De Heracliden – Poolster 1-3 (1-2). Kevin Bijlsma 0-1; Jesse Smit 0-2; Frank de Boer 1-2; Johan de Groot 1-3.

No Replies to "Poolster klopt zwak De Heracliden"