Ajax winnaar 5e editie Eurocup Delfzijl

De vijfde editie van Eurocup Delfzijl is gewonnen door de jeugd van Ajax. In de finale versloegen de Amsterdammers hun leeftijdsgenoten van Chelsea met 5-3. Beide ploegen troffen elkaar ook al tijdens de poulewedstrijden. Toen was Ajax met 6-2 ook al te sterk gebleken. Het Regioteam eindigde als voorlaatste. Het wist alleen van hekkensluiter Sparta te winnen. Op het hoofdtoernooi kwamen 3200 toeschouwers af. De finaledag was volledig uitverkocht.

Nadat de laatste restjes confetti naar beneden waren gedwarreld kon de organisatie tevreden achterom kijken. Het was ze opnieuw gelukt om een spektakelstuk in de Brede School Noord neer te zetten. De tot Groningen Seaports Stadion omgedoopte sporthal bood, net als in tijdens voorgaande edities, een prima sfeer met veel aandacht voor show en entertainment.

Bij Eurocup Delfzijl gaat het al al lang niet meer alleen over voetbal. Rondom het hoofdtoernooi zijn allerlei activiteiten ontstaan die de liefhebber een totaalprogramma bieden dat zijn gelijke heel ver moet zoeken. Eurocup kan zich moeiteloos meten met andere gerenommeerde toernooien en dat is op zich al een compliment waard.

Ajax eindigde als tweede in Poule A met tien punten uit vijf duels. In de kwartfinale moesten de jeugdige talenten het opnemen tegen de temperamentvolle leeftijdsgenoten van Juventus. Het werd een ongelijke strijd, want de Italianen kregen met 7-2 klop. In de halve finale was FC Schalke ’04 de tegenstander, maar ook de Duitsers konden de zegetocht van de Amsterdammers niet stoppen: 4-1.

In de andere poule was het ook al niet de winnaar die de eindstrijd zou halen. Het als derde geplaatste Chelsea had het wel een stukje moeilijker om tot de finale te geraken. Club Brugge bood in de kwartfinale dapper weerstand en dwong dankzij een 3-3 eindstand strafschoppen af. Die namen de Engelsen beter. Dat je als voormalig winnaar niet automatisch opnieuw hoge ogen zult gooien, ondervond daarna KV Mechelen. De Belgen werden met maar liefst 6-1 aan de kant gezet door Chelsea.

De finale beloofde spectaculair te worden en begon dan ook meteen met vuurwerk. Binnen enkele minuten hadden Divaio Bobson en Neal Viereck het net gevonden voor Ajax, maar Chelsea liet zich daardoor niet ontmoedigen. Emran Soglo zorgde voor de aansluiting en vervolgens werd er jacht gemaakt op de gelijkmaker. Die leek er ook te komen, maar een fluitsignaal voor een eerder geconstateerde overtreding verstoorde dat feestje. Amourricho van Axel Dongen maakte er daarna 3-1 van, maar ook nu liet Chelsea zien dat het terug kon komen. Vlak na de wisse
ling van speelhelft was het Charlie Webster die 3-2 op het bord liet zetten.

Dat was echter het laatste wapenfeit van Chelsea, want vanaf dat moment schakelde Ajax nog een tandje bij en was het pleit binnen enkele minuten beslecht. Julian Brandes en Divaio Bobson zetten de Amsterdammers op 5-2 en beslisten daarmee het duel. Lewis Hall zorgde in de slotseconden nog wel voor 5-3, maar de tijd as daarna te kort om nog op een wonder te mogen hopen.

Na KV Mechelen (2013), het Regioteam (2014) en Sparta (2015 en 2016) is Ajax de vierde club die Eurocup Delfzijl op zijn naam heeft weten te schrijven. Ajax en Chelsea deden overigens voor de tweede keer op rij mee aan het toernooi.

Eindstand Eurocup Delfzijl 2017: 1. Ajax; 2. Chelsea; 3. FC Schalke 04; 4. KV Mechelen; 5. AZ Alkmaar; 6. Juventus; 7. FC Groningen; 8. Club Brugge; 9. Werder Bremen; 10. SC Heerenveen; 11. Regioteam; 12. Sparta Rotterdam.

Beste speler toernooi: Lewis Hall (Chelsea); Beste keeper toernooi: Wouter Blaauboer (AZ Alkmaar); Topscorer: Nicolo Ledonne (Juventus) 12 goals; Fairplay Cup: Werder Bremen.

No Replies to "Ajax winnaar 5e editie Eurocup Delfzijl"