De Fivel na rust langs Corenos

De Fivel heeft zaterdag drie belangrijke punten gepakt in de derby tegen buurman Corenos en daarmee revancheerde de ploeg uit Zeerijp voor het verlies van een week eerder tegen het Garmerwolder GEO. Voor Corenos waren de druiven andermaal zuur. Werd twee weken geleden tegen SGV op het nippertje een zeker lijkende overwinning uit handen gegeven, nu kreeg het team van coach Peter Ernst na een 0-1 ruststand met 3-1 klop.

Voor beide ploegen stond er het een en ander op het spel. De Fivel wil graag omhoog kijken en Corenos is het wel beu dat men telkens over de schouder moet gluren om buiten het bereik van de degradatieplaatsen te blijven. Een schril contrast met vorig seizoen, toen de Roodschoulsters op de vijfde plaats wisten te eindigen. Saillant detail was dat Corenos in november voor het laatst een wedstrijd wist te winnen (3-0) en dat was uitgerekend tegen De Fivel.

Bij het andere Oranje zat men behoorlijk met de handen in het haar, want de personele problemen waren voor de aftrap opnieuw groot. Geert en Thomas van der Veen, Stefan Groenwold (geschorst), Bart Pijper en Mark Kramers (geblesseerd) waren namelijk niet van de partij.

Bij Corenos ontbrak coach Peter Ernst op de bank. Hij moest verstek laten gaan vanwege het feit dat zijn zoon na een ongeluk in het ziekenhuis terecht was gekomen. De coaching werd overgenomen door Bart Moes.

De gastheren begonnen prima aan het duel op het allesbehalve goed bespeelbare veld en kwamen iets beter uit de startblokken. Het viel echter niet mee om het fysiek sterke Corenos tot overgave te dwingen. Mogelijkheden daartoe waren er wel maar keeper Sven Knot wilde niet van wijken weten. Naarmate de eerste helft vorderde, kwam Corenos beter in de wedstrijd en stond er na een half uur spelen zomaar 0-1 op het scorebord. De aanval begon bij Marcel Dijkstra en eindigde met een voorzet van Germen Tamsma op Erwin Dijkstra. Die wist goalie Ruud Kuizenga te verschalken.

De Fivel had even wat tijd nodig om van de schrik te bekomen, maar wist de achterstand voor de rust niet meer weg te poetsen. En dus moest het in de tweede helft gebeuren voor de thuisclub. Hoewel er iets eerder druk op de defensie van Corenos werd gezet, wisten de gasten de deur behoorlijk lang op slot te houden. Na een dik uur spelen werd het defensieve blok echter doorbroken. Laurens Hylkema zette beide ploegen op gelijke hoogte toen Kuizenga een schot niet onder controle kreeg. De Riepster was er vervolgens als de kippen bij om voor de gelijkmaker te zorgen: 1-1.

De bezoekers kregen vrij snel daarna een nieuwe dreun te verwerken toen Rindert Havinga, die in de eerste helft totaal niet in het stuk voorkwam, zich aan het front meldde en de oranjehemden aan de leiding wist te brengen. De voorzet was van Joran Bos en Havinga kwam bij de eerste paal knap voor zijn man om voor 2-1 te zorgen. Corenos was de kluts daarna kwijt, al kreeg men nog wel een prima mogelijkheid om langszij te komen. Een prima kopbal van Gerard Uil werd echter door Kuizenga onschadelijk gemaakt.

Er was nog even sprake van wat opwinding toen Hylkema en Gerard Uil met elkaar in duel gingen. Over wat er daarbij voorviel, verschilden de lezingen nogal. Hylkema zou bij de keel zijn gepakt of geduwd zijn. Voor scheidsrechter Silvester was er in ieder geval reden genoeg om Uil rechtstreeks rood te geven en dus moest Corenos met tien man verder. Beide ploegen vonden naderhand dat er niet zoveel aan de hand was geweest en dat Uil met rood wel heel zwaar was bestraft.

De Fivel kwam na de veldverwijzing niet meer in gevaar en in de slotminuten gooide de thuisclub de deur definitief dicht. Havinga pikte een half afgeslagen corner op en was andermaal de gevierde man: 3-1.

Het zal voor Corenos nog zwaar worden om de nacompetitie te ontlopen, dat besef drong goed door toen bekend werd dat De Heracliden en Middelstum ieder een punt mee naar huis hadden genomen. In het voordeel van Corenos spreekt dat het een wedstrijd minder dan de Meisters heeft gespeeld en dat ze nog in Roodeschool op bezoek komen. In Uithuizermeeden werd het eerder dit seizoen 2-0 voor De Heracliden. Het duel in Roodeschool zou wel eens een cruciale wedstrijd kunnen worden.

De Fivel lijkt zich na de zege wel in veilige haven te hebben gespeeld. Het gat naar de onderste plaatsen is dusdanig groot dat er hele gekke dingen moeten gebeuren, wil men alsnog in zwaar weer terecht komen.

* De Fivel – Corenos 3-1 (0-1). Erwin Dijkstra 0-1; Laurens Hylkema 1-1; Rindert Havinga 2-1; Rindert Havinga 3-1.

No Replies to "De Fivel na rust langs Corenos"