Poolster zet concurrent Amicitia simpel opzij

In de 4e Klasse E was het zaterdag het weekend van de waarheid. Koploper HS ’88 moest op bezoek bij GEO en directe belager Be Quick 1887 ontving Onstwedder Boys. Op sportpark Oldencate moest Poolster het opnemen tegen het stad-Groninger Amicitia VMC, de grootste concurrent in de strijd om de derde plaats in de eindrangschikking.

Het was niet alleen voor Poolster van het grootste belang om de thuiswedstrijd winnend af te sluiten. Dat gold voor Amicitia VMC nog nadrukkelijker. Poolster bezet momenteel de derde plek op de ranglijst en hoewel de Stadjers een wedstrijd minder op hun conto hebben dan de geelzwarten, mochten de bezoekers het gat van vijf punten zeker niet groter laten worden. Een echte zespuntenwedstrijd dus en alle reden om aan te nemen dat er in Spijk met sportief vuurwerk geschoten zou worden.

Dat gebeurde dan ook, al was Poolster de enige van de twee die dat deed. De thuisclub knalde er vanaf het eerste fluitsignaal vol in en had de score al na 120 seconden kunnen openen. Het schot van Dennis van Dijk vloog echter rakelings naast. Enkele minuten later was het wel raak toen Van Dijk als aangever fungeerde, de bal onderweg nog werd getoucheerd om daarna door Julian Bos tegen het nylon te worden getikt: 1-0. Bos was tot spits gebombardeerd door de afwezigheid van Kevin Bijlsma. De man die de laatste tijd in een bloedvorm verkeerde, had last van een hamstringblessure. Bos toonde zich een waardig vervanger en groeide uit tot een van de uitblinkers binnen het team van trainer Jeroen de Munck.

De oefenmeester had alle reden tot tevredenheid. Zijn pupillen liepen over van zelfvertrouwen en leken niet van zins om Amicitia VMC ook maar een moment het idee te gunnen dat er in Spijk wat te halen zou zijn. En toch kregen de gasten de mogelijkheid om langszij te komen toen een vrije trap vanaf rechts eerst door Robert Koop richting Poolster-doel werd gekopt. Goalie Kees Dijkman wist op miraculeuze wijze overeind te blijven, zoals hij ook over geluk geen klagen had toen hij al grabbelend alle kans kreeg om de zwak ingeschoten rebound van Ronald van Bruggen onschadelijk te maken.

Het waren de grootste mogelijkheden voor de Stadjers, die over het algemeen teleurstellend acteerden en na het missen van de kansen meteen de kous op de kop kregen. De bal werd op het middenveld vrij gespeeld en in de voeten van Dennis van Dijk gelegd. De aanvaller speelde zijn directe tegenstander tussen de benen door en stuurde Marco Dijkstra op pad. Die maakte geen fout en schoot Poolster na een dik half uur naar 2-0. Op dat moment was er al een Spijkster treffer wegens buitenspel geannuleerd, maar het was ook bij dat moment opmerkelijk om te zien hoe simpel Poolster de verdediging van Amicitia VMC aan stukken wist te rijten. Men kreeg totaal geen vat op de beweeglijke geelzwarte voorhoede.

Nadat de goed leidende scheidsrechter Huizinga voor de rust had gefloten, mochten de bezoekers in ieder geval nog hopen op een beter resultaat. Die werd na de hervatting echter binnen dertig seconden de grond in geboord. Meteen na de aftrap was het Julian Bos die een aantal Stadjers omzeilde alsof hij met pionnen aan het spelen was en deponeerde de bal bij de eerste paal. Dennis van Dijk hoefde niet eens te kijken waar het doel zich bevond. Hij tikte de bal bij de eerste paal beheerst binnen en ontnam de gasten het laatste sprankje hoop: 3-0.

Amicitia VMC had de stand een ander aanzien kunnen geven als  Cees Jan Diepeveen (ex-Viboa) wat scherper was geweest. Sterker nog, hij had moeten scoren maar liet zich de bal van de voeten tikken door doelman Dijman. Aan de andere kant had Johan de Groot moeten scoren na een scherpe pass van Dennis van Dijk, maar De Groot mikte het leer langs de verkeerde kant van de paal. Ook na die beide missers leek de honger van Poolster nog niet gestild, maar werden de gastheren wat slordiger en bleken de bezoekers, ook nadat ze wat wissels hadden doorgevoerd, niet in staat om het de thuisclub erg lastig te maken.

Dennis van Dijk mocht na driekwart wedstrijd douchen en Julian Bos kreeg in de slotminuten de publiekswissel die hij verdiende. De zege van Poolster betekende een forse stap richting nacompetitie, wist ook De Munck. ‘We waren ons er goed van bewust dat een overwinning noodzakelijk was om de kloof naar de derde plek groot genoeg te maken. De ploeg is er vanaf de eerste minuut vol in gegaan en behoudens een korte fase in de eerste helft is Amicitia VMC er eigenlijk niet aan te pas gekomen. Hoewel het nog niet beslist is, kan de nacompetitie ons eigenlijk niet meer ontgaan.’

Zijn collega Nanne Iedema gaf toe dat zijn team zich door Poolster had laten overrompelen. ‘We hadden zulke goede afspraken gemaakt, wilden er meteen invliegen en Poolster vroeg vastzetten. Het omgekeerde gebeurde echter. In tegenstelling tot de thuiswedstrijd kregen we nu totaal geen vat op de spitsen. Het liep gewoon voor geen meter. Toen we die kansen ook nog eens om zeep hielpen en Poolster vrij vlot daarna wel scoorde, wist ik dat het een lastige middag zou worden.’

* Poolster – Amicitia VMC 3-0 (2-0). Julian Bos 1-0; Marco Dijkstra 2-0; Dennis van Dijk 3-0.

No Replies to "Poolster zet concurrent Amicitia simpel opzij"