Omlandia degradeert ondanks winst

Omlandia heeft op eigen veld niet weten te voorkomen dat het volgend seizoen in de tweede klasse moet aantreden. De thuiswedstrijd tegen Be Quick Dokkum werd weliswaar met 3-2 gewonnen, maar dat bleek niet voldoende omdat de Friezen op eigen veld al met 4-0 hadden weten te winnen. Het betekende een hard gelag voor de mannen van trainer Freddy Strating.

Alle ingrediënten waren aanwezig voor een spetterende vertoning en daar hadden de ongeveer vijfhonderd voetbalfans wel oren naar. De Ten Boersters wisten wat hen te doen stond. Ze zouden er van meet af aan vol in moeten klappen om een snelle voorsprong te verkrijgen. Dennis Loer probeerde het binnen enkele minuten al. Hij werd op avontuur gestuurd, maar moest op de rem trappen nadat er buitenspel was geconstateerd. Ook de gasten lieten zich niet onbetuigd, maar het was wel Omlandia dat de score wist te openen. Jeroen Scholma liet zich uitgebreid bejubelen nadat hij het spel op de wagen had gezet: 1-0.

De vreugde over de treffer was al snel weer verdwenen toen Be Quick Dokkum een vrije trap kreeg te nemen en Rudolf Banga de bal bij de eerste paal binnen wist te tikken: 1-1. Het keurkorps van Strating liet zich niet van de wijs brengen en toog na een korte drinkpauze opnieuw ten strijde. Het initiatief lag dan ook bij de witblauwen, maar echt gevaarlijk werd men niet. En net op het moment dat iedereen zich voor de rust leek op te maken, sloegen de gastheren opnieuw toe. Jeroen Haan stuurde de bal richting frontlinie, waar Dennis Loer attent reageerde en de bal tegen het nylon schoot: 2-1.

Na de doelwisseling zou Omlandia opnieuw tot het uiterste moeten gaan, want de missie was duidelijk. Drie goals moesten er komen en dan mochten de Friezen niet meer scoren. Na een uur spelen had het zomaar 3-1 kunnen zijn toen Scholma de bal op het hoofd kreeg, maar de sluitpost van Be Quick Dokkum bracht met de voet redding.

En toch zou Melvin van der Werff capituleren, al was de doelman dan zelf ook een van de hoofdrolspelers bij de totstandkoming van de derde Ten Boerster goal. Een corner leek tot mislukken gedoemd, maar belandde bij Dennis Loer. Zijn halve omhaal werd door de sluitpost in het eigen doel gebokst: 3-1.

Met nog een kwart wedstrijd te gaan, begon de tijd te dringen voor de thuisclub. Die kreeg in de 76e minuut een dot van een kans om opnieuw te scoren, maar na een prima pass van Jeroen Haan kon Ruben Doornkamp de rust niet vinden om de bal opnieuw tegen het nylon te jagen. Het was eigenlijk de enige grote mogelijkheid die men nog kreeg.

Het geloof in een goede afloop smolt weg als sneeuw voor de lentezon en toen Robert Ate Atema er namens Be Quick Dokkum ver in blessuretijd ook nog eens 3-2 van wist te maken, was het afgelopen. De Friezen nemen de plaats van Omlandia in de eerste klasse in en de Ten Boersters mogen in de tweede klasse opnieuw tot succes proberen te komen.

Natuurlijk droop de teleurstelling van de gezichten af toen het laatste fluitsignaal eenmaal had geklonken. Omlandia had alles gegeven, maar moest ook concluderen dat men de kansen eigenlijk een week eerder al had gemillimeterd.

Dat vindt ook trainer Freddy Strating: ‘Eigenlijk waren we toen al gedegradeerd. We hebben er veel aan moeten doen om de ploeg nog een keer te motiveren en ik kan ze niks kwalijk nemen. Ze zijn er vol tegenaan gegaan en hebben alles gegeven. Het was helaas niet genoeg, maar ik ben er nog altijd van overtuigd dat we niet hadden hoeven degraderen. Volgend seizoen moeten we maar laten zien dat dit een vergissing is geweest.’

* Omlandia – Be Quick Dokkum 3-2 (2-1). Jeroen Scholma 1-0; Rudolf Banga 1-1; Dennis Loer 2-1; Dennis Loer 3-1; Robert Ate Atema 3-2 (foto: Menne Tillema).

No Replies to "Omlandia degradeert ondanks winst"