Eenentwintig turnsters VIOS naar titelstrijd

De laatste zeven turnsters van VIOS Warffum, te weten Lisa de Winter, Louise Bolwijn, Julia Slob, Yuan Post, Annieka Reker, Esmée Koning en Tessa Kool hebben zich tijdens hun tweede voorwedstrijd van NTS B in Loppersum voor het provinciaal kampioenschap geplaatst. Daarmee is het totaal aantal VIOS-turnsters dat naar de titelstrijd wordt afgevaardigd op eenentwintig gekomen. Het zevental had tijdens de eerste voorwedstrijd al uitstekend gescoord. Dat was erg positief, gezien het feit dat de punten van beide voorwedstrijden bij elkaar opgeteld zouden worden.

Lisa de Winter, uitkomend in de categorie Instap D1, begon op brug. Zij turnde een keurige oefening die goed was voor 12.550 punten. Op balk liet zij een mooie oefening zien met hier en daar wel wat kleine wiebels, maar hij was goed genoeg voor een score van 12.150. Op de vloer liet De Winter een aantal kostbare punten liggen. In de aanloop voor arabier flikflak zat totaal geen snelheid, de serie werd slordig uitgevoerd met een val als gevolg. Hierdoor ging het cijfer al snel omlaag en werd er niet hoger dan 12.100 gescoord. Als laatste toestel had ze de sprong. Ze sprong een mooie handstandoverslag tot ruglig en een hurksalto. Dit was goed voor 13.300. Met een puntentotaal van 50.100 eindigde De Winter op de eerste plek en plaatstze zich hiermee voor het provinciaal kampioenschap.

Louise Bolwijn, uitkomend in de categorie pupil 1 D1, begon op balk. Bij het split heffen ging het meteen al fout en moest ze een val incasseren. Bolwijn klom weer op de balk en door de zenuwen sprong zij er weer af, omdat ze dacht dat ze niet met haar rug naar de jury mocht beginnen. Dit werd als tweede val geteld. Ondanks het slechte begin van de oefening turnde zij verder een prachtige oefening zonder wiebels en kreeg zij nog een 10.900. De fouten van balk snel vergeten en een super oefening op vloer neerzetten was het doel. Dit deed Bolwijn dan ook. Zij turnde een plaatje van een oefening die goed was voor 14.150.

Op naar de sprong, waar zij een handstandoverslag over de kast turnde en een hurksalto tot stand. Bolwijn deed ook dit erg netjes wat haar 13.050 punten opleverde. Als laatste toestel had Bolwijn de brug. Helaas een val met ophurken, maar verder keurig geturnd en goed voor 12.000 punten. Met een puntentotaal van 50.100 eindigde zij net naast het podium op de vierde plek, dit was samen met de voorgaande wedstrijd wel voldoende voor een plek op het provinciaal kampioenschap.

Esmée Koning, uitkomend in de categorie Jeugd 2 supplement G, begon op sprong. Het toestel waar ze veel moeite mee heeft en daarom was besloten dat zij een handstandoverslag over de pegasus mocht springen met een trampoline. Dit leverde haar 10.025 op. Op brug turnde zij een prima oefening, de opzwaai was echter te laag waardoor zij een samenstellingseis miste. De oefening was goed voor 10.800 punten.

Op balk turnde Koning een mooie oefening met dito gymnastische sprongen die zij had aangepast. Bij de landing van de salto af ging het echter net goed. Zij wist net niet met haar handen de grond te raken en scoorde 11.200 punten. Op vloer turnde Koning haar laatste oefening van de wedstrijd. Dit deed zij keurig en scoorde dan ook 11.233. Met een puntentotaal van 43.258 eindigde ze als zesde, mar ook voor haar gold dat het samen met de andere wedstrijd goed genoeg was voor een plek op het provinciaal kampioenschap.

Julia Slob, Annieka Reker en Yuan Post, uitkomend in de categorie Pupil 2 D1, begonnen op vloer.
Slob had helaas niet haar beste dag en dit was tijdens het eerste toestel al snel te zien. Veel slordigheid leverde haar enorm veel aftrek op, waardoor het cijfer niet hoger kwam dan 11.700. Reker turnde een oefening met een hoge D-score. Ze turnde echter ook een matige oefening met veel aftrek en hierdoor kwam haar cijfer niet hoger dan 12.850.

Post turnde van het drietal de beste vloeroefening. Met een lagere D-score wist zij de hoogste score te halen door alles in de oefening netjes uit te voeren. Zij scoorde 13.900 punten. Op naar het toestel sprong. Hier turnde het drietal een handstandoverslag over de kast tot stand met daarbij een salto. Slob en Post turnden hier een hurksalto en Reker turnde een salto van hogere D-score een gestrekte salto. Slob scoorde voor beide sprongen 12.875 en Post 12.925. Reker turnde een geweldig mooie overslag over de kast, echter ging de streksalto fout en wist zij bij de landing net een val te voorkomen. Toch scoorde ze het hoogste cijfer met 13.200 punten.

Op de brug turnde het drietal een keurige oefening. De opzwaaien van Slob en Post waren echter te laag, waardoor hun D-score 0,30 lager lag als die van Reker. Slob scoorde 13.400, Post 13.850 en Reker 14.150. Het laatste toestel was de zenuwslopende balk. Slob mocht van het drietal beginnen. Zij wist de oefening af te ronden zonder val. Door het niet goed uitvoeren van alle elementen was het cijfer een klein beetje teleurstellend. Ze bleef steken op 10.850 punten. Reker turnde de oefening met de hoogste D-score, maar vergat een aantal dingen netjes af te werken, waarvoor weer aftrek volgde. Wel wist Reker de oefening zonder val af te ronden en scoorde 11.400.

Post turnde een oefening op de balk naar verwachting. Wel zaten er een aantal wiebels in, maar ook zij wist de oefening zonder val af te ronden. Dit leverde haar 12.250 op. Slob eindigde met een puntentotaal van 48.825 op de vijfde plek, maar door de uitstekende voorwedstrijd is zij hiermee geplaatst voor het provinciaal kampioenschap. Reker eindigde met 51.600 op een derde plek en Post met 52.925 op de eerste plek en hiermee zijn deze beide turnsters ook voor de titelstrijd geplaatst.

Tessa Kool, uitkomend in de categorie Jeugd 1 D1, mocht op balk beginnen. Kool turnde op dit toestel een fantastisch mooie oefening wat haar maar liefst 13.300 punten opleverde. Op de vloer turnde ze een prima oefening. Voor de zekerheid werd tik-tak weggelaten. Hierdoor lag haar D-score wel lager en kwam uiteindelijk op 13.600 punten uit.

Op sprong had Kool de laatste weken hard getraind. Ze liet een andere sprong zien dan de voorgaande wedstrijd. De jury kreeg twee keer een half in-half voorgeschoteld, die zij fantastisch uitvoerde voor 12.025 punten. Als laatste was er de brug, Kool haar beste onderdeel. Zij turnde wederom een keurige oefening, goed voor 13.850 punten. Met een totaal van 52.775 punten eindigde Kool met een punt voorsprong op de eerste plek, waarmee zij door is naar de finale.

Trainster Sandra Bosman en haar assistent trainsters Emma Reinders en Denise Raat zijn trots op de prestaties van VIOS-turnsters. Door de plaatsing van de laatste zeven turnsters, staan alle eenentwintig turnsters met uitzondering van de vijf turnsters die uitkomen in een nationaal niveau op het provinciaal kampioenschap voor de vierde, vijfde en zesde divisie. Een mooie en bijzondere prestatie van de Warffumse turnclub VIOS.

No Replies to "Eenentwintig turnsters VIOS naar titelstrijd"