Prestatie en plezier in hartje Appingedam

Ze zullen het waarschijnlijk gehoopt hebben, maar dat hun stoutste dromen zouden uitkomen? Peter de Vries en Jan Dijkman vonden in 1996 dat er een run in hartje Appingedam moest komen. Een jaar en driehonderd deelnemers later was de Stadsloop geboren. Inmiddels is het evenement naar enkele duizenden deelnemers doorgegroeid en mag de Unive Stadsloop Appingedam, zoals de wedstrijd officieel heet, zich een meer dan aansprekend loopevenement noemen met internationale allure. De 21e editie belooft weer een volksfeest te worden. Een happening waar prestatie en plezier hand in hand gaan.

De tien kilometer van Appingedam trekt elk jaar een keur aan nationale en internationale topatleten naar Appingedam. Dit jaar is de organisatie er in geslaagd om zowel bij de mannen als bij de dames de grootste Nederlandse toptalenten aan de start te krijgen. Traditiegetrouw zullen ook de gevestigde namen in de Nederlandse wegatletiek van start gaan.

Met de komst van Jesper van der Wielen (26) is de organisatie verzekerd van de komst van het grootste atletiektalent van Nederland. De Nijmeegse hardloper is na een aantal mindere jaren dit jaar weer terug in grootse vorm. Van der Wielen is dit jaar er alles aan gelegen om de stap te maken naar de Europese top. ‘Ik wil dit jaar onder de 28 minuten lopen op de 10 kilometer’, aldus van der Wielen.

De weg is de grote liefde van Jesper van der Wielen. Hij wil op zowel de baan als de weg zijn persoonlijke records weer gaan verbeteren. Op de tien kilometer heeft hij een persoonlijk record van 28.18 minuten. Het grote talent uit het Noorden is Tom Hendrikse (18) .Hij slaagde er dit jaar in om tijdens de open Engelse baankampioenschappen zijn persoonlijk record aan te scherpen tot 31.04 minuten. Daarmee zal hij dit jaar Nederland vertegenwoordigen bij het EJK in Italië.

Ruth van der Meijden is na een gestage carrière op dit moment het grote Nederlandse talent op de langere afstanden. Ze beoefent de hardloopsport pas vijf jaar serieus en veroverde al een aantal nationale titels in verschillende disciplines 10.000 meter cross, halve marathon en marathon. Van der Meijden verbeterde begin dit jaar haar persoonlijk record op de 10 km (33.17).

Talentvol is ook Jasmijn Lau. De juniore grossiert in titels. Uitzonderlijk was dit jaar haar prestatie bij het NK 10 kilometer in Schoorl. Ze werd nationaal kampioen met 34.23 minuten. Daarmee realiseerde de 17-jarige de snelste tijd ooit door een Nederlandse juniore gelopen Kim Dillen verbeterde vorig jaar in een regenachtig Appingedam haar beste tijd tot 33.26 minuten. Na een blessureperiode is ze dit jaar weer uitstekend in vorm. Jamie van Lieshout (26) wil de stap maken naar de absolute Nederlandse top. Zij liep vorig jaar in Stanford haar beste tijd, die nu op 34.18 minuten staat.

Naast het vele talent komen ook een groot aantal gevestigde namen naar Appingedam. Bij de dames zal Andrea Deelstra opnieuw van start gaan. Deelstra liep het afgelopen jaar de Olympische marathon. Zij heeft een persoonlijk record van 34.55 minuten. Jessica Oosterloo komt terug van een blessure maar kende vorig een sterk seizoen met een persoonlijk record in Appingedam van 34.42 minuten.

Marathonloper Gert Jan Wassink heeft op de tien kilometer een persoonlijk record van 29.27 minuten. Hij wil dit jaar een snelle najaarsmarathon lopen. Koen Raymaekers (37) is veelvoudig nationaal kampioen en is nog altijd in staat om een snelle 10 kilometer af te leggen. Olfert Molenhuis deed twee jaar geleden een stapje terug maar de voormalige topatleet en nationaal kampioen 10.000 meter is nog steeds goed genoeg voor een ereplaats. Wouter Ploeger miste dit jaar op een haar het EK-indoor 1500 meter. De Assenaar heeft op de 10 kilometer een pr van 30.32 minuten staan.

Voor de 21e editie van de Stadsloop is de route overigens aangepast. De lopers komen niet meer door de wijk De Hoflanden. Deze meters worden ingehaald in de Oranjebuurt. Vanuit de Oranjebuurt volgen de lopers het vertrouwde parcours door de Solwerderstraat-oost richting de finish in de Wijkstraat. Onderstaand een impressie om alvast in de stemming te komen. Op bijgaande foto de winnaars van de afgelopen editie.

No Replies to "Prestatie en plezier in hartje Appingedam"