Interland op straatstenen Appingedam

De 21e Univé Stadsloop Appingedam heeft ook dit jaar op zaterdag 24 juni een aansprekend internationaal deelnemersveld. De tien kilometer hardloopwedstrijd heeft met haar snelle parcoursrecord naam gemaakt in de internationale atletiekwereld. Maar liefst zes keer werd er op de tien kilometer sneller gelopen dan 28 minuten. Tweevoudig winnaar Johan Langat verdedigt zijn titel. Hij heeft zijn zinnen gezet op een derde zege. Abera Kuma uit Ethiopië is een prachtige tegenstander in Appingedam. De winnaar van de Zevenheuvelenloop en de Rotterdam marathon wordt de grote uitdager in Appingedam. Bij de dames heeft de Keniaanse Fancy Chemutai haar zinnen gezet op niet alleen de winst maar ook op verbetering van het ijzersterke parcoursrecord uit 2011 toen Joyce Chepkirui met 30.43 een wereldbesttijd produceerde.

Met een aantal topatleten uit Ethiopië wordt er bij de mannen een prachtige interland Ethiopië-Kenia verwacht. John Langat is een bekende deelnemer in Appingedam. Hij won de wedstrijd de afgelopen twee jaar. In 2015 won hij met een tijd van 27.58.  Vorig jaar kwam hij in Appingedam tot een tijd van 27.59. De beminnelijke Keniaan wil graag een derde zege aan zijn palmares toevoegen. Daarmee zou hij historie schrijven in Appingedam. Er zijn dit jaar echter tal van grote uitdagers voor Langat. Landgenoot Geoffrey Yegon (28) is een van de grote uitdagers voor Langat. De stylist op de lange afstand won dit jaar de aansprekende CPC in Den Haag (21.1km) en de halve marathon van Göteborg en werd derde in Praag. Hij heeft een indrukwekkende 27.31 als persoonlijk record.

Uit Ethiopië komen Abera Kuma (26) en Bira Seboka (23). Abera Kuma won in 2015 de Rotterdam marathon. Als baanatleet produceerde hij al een razendsnelle personal best op de 10.000 meter van 26.52. Op de weg is hij met 27.52 een van de snelste wegatleten van Ethiopië. Zijn landgenoot Bira Seboka is in topvorm en won afgelopen zaterdag de Wiezoloop in Wierden met de snelste seizoentijd in Nederland (28.33). Tot de belangrijkste kanshebbers voor de ereplaatsen behoren ook Noah Kigen (28) en Abdallah Kibet Mande (22). De Keniaan Noah Kigen is de broer van de wereldberoemde Keniaan Wilson Kipsang, de voormalige wereldrecordhouder marathon en voormalige winnaar in Appingedam. Abdallah Kibet Mande komt uit Oeganda.Hij liep bij de Gouden Spike wedstrijd in Leiden afgelopen zaterdagavond een persoonlijk record van 27.46.27 op de 10.000 meter. Met dit deelnemersveld is de verwachting dat de beste seizoentijd in Nederland op de tien kilometer (28.33 Wierden) verbeterd zal worden.

Ook bij de dames wordt er veel verwacht van een groot aantal Keniaanse hardloopsters.Een van de grote talenten in de Keniaanse atletiek is Fancy Chemutai (23). Zij verbeterde dit jaar in een wedstrijd op alle afstanden haar persoonlijke records. Chemutai won dit jaar de halve marathon van Göteborg en liet als eindtijd 1.06  tijdens de halve marathon van Praag optekenen. Haar derde plaats in de halve marathon van Praag was opmerkelijk. Tijdens deze wedstrijd liep ze fantastische tussentijden. De tien kilometer rondde ze in 30.56. Met deze tijd staat Chemutai vierde op de wereldranglijst 2017.  Daarmee is ze de absolute favoriete in Appingedam. De concurrentes komen ook uit Kenia. Yvonne Jelagat Morwa verbeterde dit jaar net als Chemutai al haar persoonlijke records. Zij liep in dit jaar in Le-Puy-en-Velay een 15 kilometer wedstrijd en noteerde als doorkomsttijd op de 10 kilometer een toptijd van 31.24. Peninah Jerop Kandie (24) is ook afkomstig uit Kenia en is volgens haar trainer gelijkwaardig aan Yvonne Jelagat. Zij is een trainingsmaatje van de wereldrecordhouder ( 1.04.52) op de halve marathon, Joyciline Jepkosgei.
De parcoursrecords in de Univé Stadsloop zijn van wereldklasse. In 2011 liep de Keniaanse Joyce Chepkirui naar de winst met 30.43. In 2013 won Geoffrey Mutai de wedstrijd met een tijd van 27.37 (foto: archief EemsmondSport).

No Replies to "Interland op straatstenen Appingedam"