Achttien maanden schorsing voor Makon

Amateurvoetballer Pierre Makon, vorig seizoen nog speler van het inmiddels opgeheven zondagteam van fusieclub Winsum, heeft een schorsing van achttien maanden aan zijn broek gekregen. De KNVB legde hem die straf op nadat hij in de laatste competitiewedstrijd van het afgelopen seizoen volledig door het lint was gegaan in de met 5-0 verloren uitwedstrijd tegen Gorredijk. Makon kreeg het op 14 mei met de grensrechter van de Friezen aan de stok. Het bleef daarbij niet alleen bij verbaal geweld, want het kwam eveneens tot een handgemeen.

Spelers van Winsum waren vlak voor het einde van de wedstrijd gefrustreerd geraakt door het gedrag van de Friese assistent. Hij zou te pas en te onpas met zijn vlag hebben lopen zwaaien, ook als daar geen aanleiding voor was. De Winsumers waren het zat en Balif Kiala gingverhaal halen. Hij zou vervolgens ‘een soort van kopstoot’ van de assistent hebben gekregen.

Voor Makon was dat aanleiding genoeg om de vlaggenist met een onvervalste hoek tegen de vlakte te slaan. Er moesten op dat moment nog enkele minuten gespeeld worden, maar de scheidsrechter van dienst besloot na het voorval de wedstrijd te staken.

De tuchtcommissie van de voetbalbond is van mening dat dit soort vergrijpen niet door de beugel kan en besloot de voetballer een forse tik op de vingers te geven. Dit ondanks het feit dat Makon later zijn excuses heeft aangeboden. Hij is inmiddels geen lid meer van de Winsumer club die komend seizoen alleen nog maar op zaterdag in actie komt. Makon heeft overschrijving aangevraagd naar Gruno.

Voorzitter Jan Joost Flim van Winsum zegt dat het incident wat hen betreft is afgehandeld. ‘We betreuren wat er is gebeurd en accepteren dergelijk gedrag niet. We hebben daarom ook geen bezwaar aangetekend. Ik kan er verder niet veel meer aan toevoegen’, laat de preses weten.

Over de vermeende kopstoot vertelt secretaris Sander Aling van Gorredijk het volgende: ‘Zijn vorige verklaring was racisme. Nu dit. Wat gaat zijn volgende lezing worden? Er was een zitting gepland door de tuchtcommissie. De speler van Winsum heeft die zitting afgezegd. De aanvoerder van Winsum gaf aan dat het iedere week wel raak was met sommige spelers binnen de selectie. Een groot deel nam duidelijk afstand van dat betreffende groepje.’

De zondagvoetballers uit het kanodorp sloten met dit incident een slecht seizoen af waarin het niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten allesbehalve rozengeur en maneschijn was. Het gebrek aan een goede basis, de animo om voor het eerste elftal uit te komen en een verziekte sfeer maakten dat de Winsumers van de 24 wedstrijden maar liefst 19 verloren.

Bij Gruno wisten ze aanvankelijk niets van het incident en de daaruit voortvloeiende schorsing van Makon. De vraag of hij welkom is bij de stad-Groninger club hoeft niet eens door de vereniging beantwoord te worden. Dat heeft de KNVB al gegeven. De bond heeft de overschrijving namelijk tegengehouden.

No Replies to "Achttien maanden schorsing voor Makon"