Artemissers lopen marathon Budapest

Een groep van 26 personen, waaronder 13 Artemissers inclusief aanhang, was onlangs voor een vijfdaagse trip afgereisd naar de Hongaarse hoofdstad Budapest. Naast deelname aan de marathon was er ook voldoende tijd om onder ideale weersomstandigheden de vele bezienswaardigheden te bekijken.

De goed georganiseerde marathon met start en finish op het Heldenplein telde 6000 deelnemers uit verschillende landen. De snel oplopende temperatuur naar 23 graden en de vele hoogteverschillen maakten deze marathon bijzonder zwaar. Het parcours voerde de deelnemers over brede wegen langs vele historische gebouwen zoals het Operagebouw, Parlementsgebouw, Het Gellert badhuis, de vele bruggen over de Donau en het eiland in de Donau. Het redelijk opgekomen publiek langs het parcours zorgde voor een gezellige sfeer.

Artemis stond met negen leden aan de start en die hebben de marathon allemaal volbracht. Tini Visker (Oosternieland) was hiervan de rapste. Na een zeer constant gelopen race finishte ze na 4.06.55 uur netjes als 9e bij de vrouwen 55. Han Korhorn (Kloosterburen) volgde in 4.08.09 uur als 93e bij de mannen 55. Gonny Houtman (Winsum), bij wie de voorbereiding niet vlekkeloos verliep, had haar schema naar beneden bijgesteld. Halverwege de wedstrijd noteerde ze nog een tijd van 2.02.00 uur. De laatste 10 kilometer heeft ze wandelend afgelegd met een snelheid van 7 kilometer per uur. Ze bereikte de finish na 4.38.03 uur. Deze tijd bleek achteraf alsnog goed te zijn voor een tweede plaats bij de vrouwen 65. Na het bekend worden van de uitslagen bleek de Hongaarse winnares slecht een seconde sneller te zijn.

Janneke Cazemier (Warffum) noteerde als 80e bij de vrouwen 50 een tijd van 4.54.37 uur. Vlak na haar kwamen Koos Durenkamp (Winsum), keurig 8e bij de mannen 70 in 4.56.10 uur en Herman Haan (Leens), 39e bij de mannen 65 in 4.56.41 uur, binnen. Jeannet Bakema (Loppersum) liet als 12e bij de vrouwen 60 de klok stil staan na 5.14.08 uur. Bert Hulsing (Groningen), vorige maand actief tijdens de Belgische In Flanders Fields marathon, liet in Budapest als 203e bij de mannen 55 een tijd van 5.19.27 uur aantekenen. Geert Jan Reinders (Loppersum) tenslotte had het heel zwaar maar de vele aanmoedigingen van de eigen supporters zorgden er voor dat hij toch nog na 5.36.07 uur als 51e bij de mannen 65 de finish bereikte.

Een marathon uitlopen is niet niks. Het kost vele maanden aan voorbereiding. Daarom alle respect voor het uitlopen van deze zware marathon. Het was kort samengevat een leuke trip met een zeer gezellige groep. Budapest aan de Donau is een geweldige stad met vele historische gebouwen. Een aantal bedankjes is nog op zijn plaats voor Theo van Mal en Han Korhorn (organisatie), Herman Haan (medische begeleiding), Jaap Smit, die er deze keer niet bij kon zijn en Harmjan Postmus voor de loopbegeleiding maar ook de onmisbare supporters voor hun ondersteuning en fotograaf Herman Rinket.

Arjan Hegge (Winsum) was een van vele deelnemers aan de Amsterdam Marathon. Hij finishte na 4.22.54 uur als 1090e bij de mannen 35. Ondanks het warme weer en spierkrampen onderweg slaagde hij er in zijn persoonlijk record op deze afstand met 6.40 minuten te verbeteren. Plaatsgenote Anna de Munck maakte haar debuut op de halve marathon met een keurige tijd van 2.15.00 uur, waarmee ze als 3365e bij de vrouwen recreanten eindigde.

Willem Hofman (Winsum) heeft deelgenomen aan de door de Loopgroep De Drentsch Aa georganiseerde Zuidlaardermarktloop over 10 kilometer. Hij noteerde een tijd van 42.55 minuten en eindigde als 14e bij de mannen senioren. Hij vestigde met deze tijd een nieuw persoonlijk record op deze afstand. Hij verbeterde zijn oude toptijd met 31 seconden.

No Replies to "Artemissers lopen marathon Budapest"