Poolster deelt mokerslag uit aan FC LEO

Poolster heeft op eigen veld het bezoekende FC LEO slechts een kwart wedstrijd in de waan gelaten dat er in Spijk iets te halen zou zijn. Daarna was er van een echt duel geen sprake meer. De thuisclub liet geen spaan heel van de Leensters en stond halverwege de confrontatie al met 4-1 aan de leiding. Het zou uiteindelijk 8-1 worden voor de gastheren. Johan de Groot werd de man van de wedstrijd met maar liefst vijf treffers.

De geelzwarten uit Spijk konden, in ieder geval voor wat de thuiswedstrijden betreft, prima cijfers overleggen. Op Oldencate werden alle duels gewonnen, uit ging het ietwat minder. FC LEO had tot aan de aftrap in Spijk alleen nog maar van SIOS en Holwierde verloren en stond op de derde plaats. Het gat met nummer vier Poolster bedroeg drie punten, dus was het voor Jaap Danhof en de zijnen een kwestie van aan- of aanhaken.

De selectie van Poolster verscheen niet compleet aan de start. Keeper Rody Bos moest verstek laten gaan vanwege een spierblessure en ook Stijn de Regt was niet van de partij. Bij FC LEO ontbraken doelman Marco Wichers en Rowan Rozema. De goalie had een ongelukkig avondje zaalvoetbal achter de rug, terwijl Rozema tijdens het duel met SIOS een armbreuk had opgelopen.

Het duel begon veelbelovend, met doelpogingen aan beide kanten van het veld. Het was echter Poolster dat de score wist te openen. Een vrije trap van aanvoerder Jeroen de Groot werd in de 9e minuut weggekopt, maar plofte voor de voeten van Dennis van Dijk. De spits wist er wel raad mee en mikte het leer achter de 16-jarige Niels Zijlstra: 1-0.

Niet veel later kreeg Frank Veenwijk de kans om de achterstand weg te poetsen toen Robbert Kok op links simpel balverlies leed, maar de Leenster was het doel kwijt en schoot hopeloos naast. Toch zou er niet veel later alsnog gejuichd kunnen worden. Een schot van Marco Rietema kwam recht op doelman Simon Dijkman af. De doelwachter leek zich geen raad met de pegel te weten, wilde het speeltuig wegboksen, maar liet de bal voor de voeten van Veenwijk vallen. Hij schoot van dichtbij de 1-1 binnen.

Met die treffer was het weer een wedstrijd geworden. Er brak een fase aan waarin beide teams kansen kregen om de score verder op te voeren, maar nalieten om de trekker over te halen. Doelpunten zouden er echter nog genoeg vallen. Het schuttersfestijn kreeg in de 23e minuut een vervolg. Nadat Dennis van Dijk een opgelegde mogelijkheid had laten liggen, was het Johan de Groot die zijn eerste van de middag liet aantekenen. De verdediging van FC LEO zag er bij de treffer allesbehalve goed uit: 2-1.

De andermaal excellerende en vaak ongrijpbare Kevin Bijlsma was verantwoordelijk voor de volgende Spijkster treffer. Zijn schot was niet hard, maar werd van richting veranderd en opnieuw kon Zijlstra de gang naar het net maken: 3-1. Johan de Groot dacht met een achterwaartse kopbal ook te scoren, maar het leer belandde op het dak van het Leenster doel.

Ook na die treffer waren er mogelijkheden voor FC LEO om het gat te dichten, maar pogingen van doelpuntenmaker Frank Veenwijk en Marco Rietema leverden niet het gewenste resultaat op. En toen leek het er vlak voor de pauze op dat de wedstrijd definitief gespeeld was. Uit een corner van Kevin Bijlsma kopte Johan de Groot de bal bij de tweede paal tegen het nylon: 4-1.

Met die stand gingen beide teams rusten en was er voor Poolster geen vuiltje aan de lucht. Coach Erwin Molog van FC LEO moest in de korte adempauze proberen zijn mannen weer op het goede spoor te krijgen, maar alle pogingen daartoe werden binnen een minuut na de hervatting de grond in geboord. Aan de linkerkant van het Leenster strafschopgebied sloeg eerst Bijlsma aan het goochelen, daarna was het de beurt aan Tom Dijkman om twee verdedigers het bos in te sturen en vervolgens mocht Jesse Smit het afrondende werk verrichten: 5-1. Aan de overzijde probeerde verdediger Dennis Smit zijn eigen doelman te laten schrikken door een voorzet van Rietema bovenop de lat te deponeren. Na een dik uur spelen viel de volgende treffer echter aan de andere kant van het veld. Jesse Smit mocht vanaf rechts ongehinderd voorzetten en Johan de Groot liep het speeltuig eenvoudig binnen: 6-1.

Tijd om te juichen kreeg hij niet, want nummer zeven lag al snel tegen het nylon. Dennis van Dijk dacht goalie met een lobje te verschalken, maar de doelman tikte de bal uit het doelgebied weg. Het leer viel echter precies goed voor Johan de Groot, die hard en droog uithaalde: 7-1. Nog geen zestig seconden later was hij opnieuw het middelpunt van feestende Spijksters toen hij de 8-1 op het scorebord had laten zetten en daarmee niet alleen zijn vijfde, maar tevens een onvervalste hattrick had gescoord.

Enkele prima doelpogingen van Poolster, enkele knappe reddingen van Simon Dijkman en een wegens buitenspel afgekeurde goal van FC LEO later kwam er een einde aan het duel dat slechts deels een echte wedstrijd genoemd kon worden. De confrontatie tussen de nummers drie en vier van 4D was al snel beslist en daar kon alleen de winnende coach Jaap Danhof maar tevreden mee zijn.

‘We hebben bij vlagen goed gespeeld en prima gebruik gemaakt van de ruimte die er op de flanken lag. Achterin ging het af en toe niet altijd zoals het moest, maar met invaller Simon Dijkman hadden we een prima doelman onder de lat staan. Hij heeft zich een waardevolle vervanger van Rody Bos getoond.’

Zijn collega Erwin Molog baalde als een stekker. ‘We hebben ons maar even de gelijke van Poolster mogen noemen en kregen in die fase prima kansen. De manier waarop we de doelpunten weggeven stemt tot nadenken. Je probeert nog wel wat te redden, maar zij scoren na de rust veel te snel. Toen was het wel gebeurd. Het is jammer dat we na de 7-3 bij De Heracliden zo’n zeperd om de oren krijgen. We moeten deze wedstrijd maar snel vergeten en ons op het volgende duel richten.

* Poolster – FC LEO 8-1 (4-1). Dennis van Dijk 1-0; Frank Veenwijk 1-1; Johan de Groot 2-1; Kevin Bijlsma 3-1; Johan de Groot 4-1; Jesse Smit 5-1; Johan de Groot 6-1; Johan de Groot 7-1; Johan de Groot 8-1.

No Replies to "Poolster deelt mokerslag uit aan FC LEO"