Zeester laat Noordpool UFC ontsnappen

Het duel tussen de subtoppers Noordpool UFC en Zeester is in een 5-2 overwinning geëindigd voor de geelzwarten uit Uithuizen. Martijn Delker was met vier treffers de gevierde man aan de zijde van de gastheren, die slecht aan de wedstrijd begonnen en van geluk mochten spreken dat ze halverwege de confrontatie nog in de wedstrijd zaten.

Voor zowel de Uithuizers als de ploeg uit het vissersdorp Zoutkamp was het zaak geen terrein te verliezen op de top drie, bestaande uit koploper Ternaard, De Lauwers en de nummer drie Rood Zwart Baflo.

De bezoekers begonnen prima aan het treffen op het Uithuizer kunstgras. Trainer Marinus Siekman stond met verbazing naar zijn pupillen te kijken. Alles klopte en in het eerste kwart kreeg de ploeg van interim-coach Geert-Jan Zijlstra totaal geen vat op Zeester, dat veel energie in het duel stopte en al vrij snel een doelpunt van Simon Postma wegens buitenspel afgekeurd zag worden. Postma liet zich echter niet van de wijs brengen en schoot de Zoutkampers na elf minuten voetbal op voorsprong: 0-1.

Merkwaardig genoeg wisten de gasten op dat moment niet door te drukken. De kansen daarvoor waren rijkelijk aanwezig, maar bleven wonderbaarlijk genoeg onbenut. Noordpool UFC richtte zich tien minuten voor de pauze op nadat de grootste Zoutkamper storm was gaan liggen en dat leidde tot de gelijkmaker van Martijs Delker: 1-1. Doelman Martijn Wieringa mocht zich de rake kopbal aanrekenen, want hij kwam niet van de doellijn af en was daardoor kansloos. Met die goal had Delker zichzelf de opmaat geschonken voor een glorieus optreden.

Zeester was maar korte tijd van slag, krabbelde overeind toen Noordpool UFC wegzakte en wist enkele minuten later andermaal aan de leiding te komen dankzij een treffer van Vince van der Veen: 1-2. De gastheren wisten de rust met de kleine achterstand te halen en zouden in het tweede bedrijf een wat minder wisselvallig gezicht moeten laten zien, wilden ze niet de kous op de kop krijgen.

En dat gebeurde dan ook. De aloude, ijzeren voetbalwet trad in Uithuizen in werking. Als je zelf niet scoort, doet de tegenstander dat wel. Zeester was beduidend minder uit de kleedkamer gekomen dan de gastheren, die hun opponenten nu van het spreekwoordelijke kastje naar de muur stuurden. De mensen die de kar moesten trekken voor de ploeg uit het vissersdorp gaven niet thuis. Ze toonden zich mentaal te zwak en lieten zich volledig onder de voet lopen.

De poort naar de niet al te sterk optredende Wieringa stond wagenwijd open en het kon dan ook niet anders dan dat de thuisclub daar vroeg of laat van zou profiteren. Noordpool UFC kreeg het geloof weer terug en het was Martijs Delker die voor zijn tweede van de middag tekende en de ploegen daarmee weer op gelijke hoogte wist te zetten: 2-2.

Een goal van Henri Nienhuis had Zeester nieuw houvast moeten bieden, maar ook deze treffer werd afgekeurd en vanaf dat moment was het afgelopen met de gasten. Martijs Delker (2) en de van een blessure teruggekeerde Gijs Balkema bepaalden de eindstand op 5-2.

Zeester had zichzelf met name voor de rust moeten belonen voor een prima fase, waarin het de wedstrijd gemakkelijk had kunnen beslissen. De Zoutkampers hadden hun opponenten graag achter zich gehouden, maar moeten door het dure puntverlies een stap terug doen. Zaterdag wacht een nieuwe kans op succes als slotlicht Blija op bezoek komt. Noordpool UFC speelt andermaal thuis en wel tegen het op de voorlaatste plaats bivakkerende VVSV ’09.

‘We hebben de eerste helft echt met een kop vol ergernis naar de verrichtingen van de jongens gekeken. We waren overal te laat bij en het is maar goed dat Zeester er niet van profiteerde, anders waren we bij rust al kansloos weggespeeld. Dat we het na de thee wel konden opbrengen om zo te spelen zoals we graag willen kan aan het feit liggen dat we van een drie naar twee spitsen gingen en dat daardoor het middenveld iets werd versterkt, maar het mag geen excuus zijn voor het zeer matige optreden in de eerste helft. We zijn veel te wisselvallig’, aldus interim-coach Geert-Jan Zijlstra.

Zijn collega Marinus Siekman baalde als een stekker. ‘Het is niet te geloven dat je zoveel kansen krijgt en Noordpool UFC niet gewoon in drie kwartier kapot speelt. Dit is zo jammer. De spelersgroep heeft het na de doelwisseling lelijk laten liggen. Dat kan gewoon niet. Daar moeten we het dinsdag op de training maar even over hebben. Kennelijk is deze groep nog niet klaar voor dit soort krachtmetingen.’

Zijlstra verving Jur Smit, die vrijdagnacht met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. Er werd aanvankelijk aan hartklachten gedacht, maar dat bleek later niet het geval te zijn. Een virus was de oorzaak van de gezondheidsklachten, Een ander vooraanstaand lid van Noordpool UFC kwam diezelfde nacht overigens wel met een hartinfarct in het ziekenhuis terecht en dat was Bé Oosterhuis. Volgens de laatste berichten maakt hij het momenteel goed.

* Noordpool UFC – Zeester 5-2 (1-2). Simon Postma 0-1; Martijs Delker 1-1; Vince van der Veen 1-2; Martijs Delker 2-2; Martijs Delker 3-2; Gijs Balkema 4-2; Martijs Delker 5-2.

No Replies to "Zeester laat Noordpool UFC ontsnappen"