Tiental Westerlee pakt winst bij Poolster

Vierdeklasser Poolster heeft zich op het kunstgras van het eigen sportpark Oldencate de kaas van het brood laten eten. Het bezoekende Westerlee, getraind door voormalig Poolster-coach Guus Zantinga, speelde een groot deel van de tweede helft met tien man, maar ging er wel met de punten (2-3) vandoor. Het verlies betekende de eerste thuisnederlaag voor Poolster in dit seizoen.

De geelzwarten mogen zich gelukkig prijzen dat ze over een kunstgrasveld beschikken, anders was het duel met de oost-Groningers waarschijnlijk niet gespeeld. Nadeel daarentegen is dat je, al zijn de omstandigheden nog zo slecht, ook moet spelen. De straffe wind en de hagel maakten het er ook niet bepaald prettiger op voor de acteurs.

Westerlee speelt tot nu toe een wisselvallige eerste seizoenshelft. Poolster wordt tot een van de kandidaten voor de titel gerekend, maar heeft al heel wat verliespunten geïncasseerd. Teveel naar de zin van de club, die er alles aan zou doen om de fans op een overwinning te trakteren. De thuisclub kon niet volledig aan de start verschijnen. Doelman Rody Bos en Jesse Smit waren nog herstellende van een blessure en Stijn de Regt moest aan het werk. Bij Westerlee ontbrak alleen Patrick Smit (knieblessure) op het wedstrijdformulier.

Trainer Guus Zantinga kwam met de wedstrijdbal naar Spijk en loste daarmee een belofte in die hij tijdens de opening van het kunstgras had gedaan. Hij stond het speeltuig af, maar sprak daarbij gekscherend de woorden dat hij er wel iets voor terug wilde. Op dat moment niet wetend dat het de wedstrijdwinst zou worden.

De start van de gastheren was prima. Zoals wel vaker dit seizoen joeg Poolster in de beginfase op een snelle goal en werd Westerlee op eigen helft vastgepind. Toch zou Simon Dijkman de bal als eerste uit het net moeten halen. De treffer van Westerlee werd echter afgekeurd omdat de goalie volgens de scheidsrechter gehinderd zou zijn.

Binnen het kwartier stond de openingstreffer op het scorebord. Na een prima voorzet van Niels Smit kon Johan de Groot raak mikken: 1-0. Verder liet Westerlee het niet komen en dat had Poolster volledig aan zichzelf te wijten. Dennis van Dijk en Kevin Bijlsma hadden doelman Joeri Jansen moeten passeren, maar slaagden daar niet in. Gaandeweg de eerste helft kwamen de gasten wat beter in de wedstrijd te zitten. Na een goede kopkans van Robbert Wester viel in de 32e minuut zowaar de gelijkmaker. Bas Zijlstra wist teamgenoot Arjen Plat vrij voor het doel van de thuisclub te zetten en schoot feilloos binnen: 1-1.

Een tegenvaller voor Poolster, dat de draad echter meteen weer oppikte en opnieuw de voorsprong zocht. De verrassing kwam echter van de gasten. Arjen Plat wurmde zich het strafschopgebied van Poolster binnen. Jeroen de Groot en Dennis Smit kwamen er verdedigend niet uit en vervolgens lag Plat gestrekt op het kunstgras. De toegekende penalty werd door Jan Derks Kloosterboer tegen het nylon geschoten: 1-2. Tijd om de schade te repareren was er vervolgens niet meer voor de geelzwarten, want het rustsignaal was het laatste wapenfeit van de eerste helft.

Na de hervatting duurde het even voordat het duel opnieuw ontvlamde. Poolster ging op jacht naar de gelijkmaker en leek de wedstrijd naar zich toe te zullen trekken toen Bas Zijlstra van het veld werd gestuurd. Hij was te laat bij de bal en tilde zijn been te ver op, waarbij Robbert Kok ten val kwam. Het oogde allemaal wat onbeholpen, maar de arbiter kende geen pardon en toonde Zijlstra rood. Na afloop van het duel verontschuldigde de fluitist zich bij Westerlee, erkende dat hij met geel had kunnen volstaan en dat hij bij de voetbalbond een goed woordje voor de zondaar zou doen.

De verwachting was dat het voor de gasten nu wel erg moeilijk zou worden om zich Poolster van het lijf te houden. Jansen werd tot twee keer toe geklopt, maar een treffer werd vanwege buitenspel afgekeurd en aan de ander was een overtreding vooraf gegaan, dus ook dat feestje ging niet door. Westerlee gin g nog compacter spelen, maar kon niet voorkomen dat de gelijkmaker zou vallen. Nog geen tien minuten na het incident was de achterstand weggepoetst. Een voorzet van Robbert Kok werd door Jarno Medema tot doelpunt gepromoveerd: 2-2.

Het thuisfront maakte zich op voor een stormachtige slotfase van hun favorieten, maar in de jacht op de winst speelde Poolster te gehaast en sloop er een oude fout in het spel. De lange bal van achteruit bleek een slecht wapen te zijn. Sterker nog, het tiental van Westerlee wist andermaal op voorsprong te komen. Een misverstand in de defensie van de gastheren leidde tot een treffer van Robbert Wester: 2-3.

Nu had Poolster twee tegenstanders. Behalve de achterstand was daar ook nog de klok. De tijd begon te dringen. Er restte de thuisclub nog een dik kwartier om het tij te keren. Westerlee kwam amper van de eigen helft, maar leek zich niet meer te laten verrassen. De slotminuten waren al aangebroken toen de gelijkmaker in de lucht hing. Het schot van Tom Dijkman vloog echter via de binnenkant van de paal het veld weer in. Er was daarna niemand in de buurt om het karwei af te ronden.

Het was de laatste krampachtige poging om een dreigende nederlaag af te wenden. Nadat het laatste fluitsignaal had geklonken, vlogen de mannen van Westerlee elkaar dolgelukkig in de armen. Ze hadden het toch maar gepresteerd om Poolster van zich af te houden.

Zantinga: Ik ken een hoop jongens van Poolster en weet hoe ze spelen. Het is een goed voetballend team dat achterin nog wel eens staat te schutteren. Dat was ook nu het geval. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat we flink onder druk hebben gestaan, maar desondanks is het knap dat we stand hebben gehouden.’

Over de rode kaart zei de oefenmeester het volgende: ‘Vanaf de kant leek het nog wel mee te vallen. De eerste uitleg van de scheidsrechter was dat Zijlstra met gestrekt been het duel was ingegaan. In mijn ogen had geel wel volstaan, want hij was er niet bewust op uit om Kok onderuit te halen. Het is jammer dat hij dat naderhand toegeeft, want op dat moment sta je wel met tien man.’

Zijn collega Jaap Danhof vond het wel degelijk een rode kaart. ‘Als je op een dergelijke manier het duel aangaat, loop je het risico dat je iemand raakt. Dit had ook erger kunnen aflopen.’ Bij de thuisclub overheerste uiteraard de teleurstelling. Danhof: ‘We hebben deze nederlaag volledig aan onszelf te wijten. De kansen waren volop aanwezig om het duel vroegtijdig op slot te gooien. Daarentegen geven we de tegengoals veel te gemakkelijk weg. Na de derde goal van Westerlee knapte er iets. Dan heb je daaarna ook nog eens de pech dat een schot op de paal niet binnenvalt, maar het veld weer invliegt.’

* Poolster – Westerlee 2-3 (1-2). Johan de Groot 1-0; Arjen Plat 1-1; Jan Derks Kloosterboer 1-2; Jarno Medema 2-2; Robbert Wester 2-3.

No Replies to "Tiental Westerlee pakt winst bij Poolster"