Poolster mild voor angstig spelend SJS

Poolster heeft geen kind gehad aan het bezoekende SJS. Op het eigen sportpark Oldencate in Spijk zegevierden de mannen van trainer Jaap Danhof met 3-1. Daarmee kwamen de angstig spelende gasten goed weg. Poolster liet na om de Sportclub Juliana Stadskanaal een fors pak op de broek te geven. De kansen daarvoor waren volop aanwezig, maar de afronding liet te wensen over.

De thuiswedstrijd tegen SJS was de laatste van de eerste seizoenshelft en stond in het teken van herstel. Poolster verloor vlak voor de winterstop op eigen veld van Westerlee (2-3) waarmee er een einde kwam aan de ongeslagen status op eigen terrein.

Poolster moest het duel winnen om de aansluiting met de top te behouden, maar ook SJS had alle belang bij een zege. Het duurde even tot het duel tot ontbranding kwam. De beste kansen om de score te openen waren voor de gastheren. Johan de Groot kopte binnen enkele minuten op de lat na een corner van Kevin Bijlsma en laatstgenoemde mikte het leer in de handen van doelman Wouter Rozema.

Het zou niet de enige keer zijn dat de jongeling, genomineerd voor de titel Sporttalent van het jaar in Noord-Groningen, de verdediging van SJS hoofdbrekens bezorgde. Toch viel de openingsgoal volledig onverwacht aan de andere kant. Jan Springer kreeg de bal met enig fortuin links van het strafschopgebied en tilde het speeltuig fraai over doelman Rody Bos in de verre hoek: 0-1.

Op dat moment was er ruim een half uur gespeeld en stond de wedstrijd volledig op zijn kop. Bijlsma had voor de goal namelijk tot drie keer toe verzuimd om voor scherprechter te spelen en toonde zich af en toe te bescheiden. Toch zou de thuisclub de achterstand binnen tweehonderd seconden wegpoetsen. Verdediger Ronald Zuidema dacht in zijn eigen wankele verdediging wel met de bal te kunnen dribbelen, maar vergiste zich in de gretigheid van Bijlsma. Die ontfutselde hem het leer en stuurde teamgenoot Dennis van Dijk op avontuur. De spits dacht middels en fraai stiftje te scoren, maar Johan de Groot besloot niet te wachten tot de bal over de doellijn zou rollen en gaf het laatste zetje: 1-1.

Het was bij tijd en wijle armoedig wat SJS liet zien. Aanvallend kon er geen vuist worden gemaakt en in defensief opzicht speelden de bezoekers erg onrustig. Zodra er wat druk op de laatste linie werd gezet, gingen alle alarmbellen af en werd de ene fout op de andere gestapeld en de bal eenvoudigweg ingeleverd. Het was trouwens ook heel vreemd om te zien dat de Stadskanaalsters de grootste moeite hadden om op de been te blijven. Ze zouden als excuus kunnen aanvoeren dat het veld allesbehalve egaal en enigszins glad was, maar dat gold ook voor Poolster. Daar komt nog bij dat je er in de aanloop naar een wedstrijd rekening mee kunt houden door je schoeisel er op aan te passen.

Met wat meer precisie had Bijlsma zijn team voor de thee al op een meer dan verdiende voorsprong geschoten. Centrale verdediger Bryan Boels gleed weg en zag de Spiekster er tussenuit knijpen. Een doelpunt leek in de maak, maar in plaats van zelf te scoren besloot hij het afrondende werk aan Dennis van Dijk over te laten. Dat ging mis en dus zochten de team de thee op met een gelijke stand.

Poolster leek na de pauze snel zaken te willen doen. Het aantal mogelijkheden om dat te bewerkstelligen reeg zich aaneen, maar het doelpunt wilde vooralsnog niet vallen. Zelfs een misser van doelwachter Rozema bleef onbestraft, al moet er wel bij gezegd worden dat hij zijn fout ruimschoots compenseerde door een inzet van Bijlsma op katachtige wijze te pareren.

Het zou uitstel van executie zijn. Poolster speelde bij vlagen prima voetbal en de fans konden er gevoeglijk van uit gaan dat het vonnis over SJS vroeg of laat toch voltrokken zou worden. Dat gebeurde dan ook toen SJS was weer eens aan het knoeien was geslagen en de bal voor het doel langs werd gejaagd. Er waren kennelijk veel spelers die geen heil meer zagen in die aanval, maar wel Bijlsma. Bijna op de achterlijn staand pikte hij het speeltuig op en mikte de bal vanuit een vrijwel onmogelijke hoek tegen het nylon: 2-1. De assistent-scheidsrechter van SJS vlagde weliswaar, maar scheidsrechter Ndjialeu kende de treffer toe: 2-1.

Vanaf dat moment was het duel wel beslist. Trainer Otto Halmingh bracht nog wel wat verse krachten binnen de lijnen, maar ook zij konden het tij niet keren. De durf en het voetbalvernuft ontbraken om het Poolster echt lastig te maken. De gasten speelden te doorzichtig en gaven hun opponent alle tijd en gelegenheid om overal vroegtijdig op te anticiperen. Nadat een van de fraaiste aanvallen van de gastheren in een buitenspelsituatie van Johan de Groot was geëindigd, werd er opnieuw een beroep op de man van het scorebord gedaan.

Poolster besloot de rammelende verdediging van SJS nog eens vroeg onder druk te zetten en dat leverde vrijwel direct resultaat op. Johan de Groot werd weggestuurd en liet zien dat je niet altijd keihard hoeft uit te halen om tot succes te komen. Een listig stiftje bleek voldoende om Rozema voor de derde keer te passeren: 3-1.

Trainer Jaap Danhof van Poolster erkende na het laatste fluitsignaal dat zijn ploeg veel eerder afstand had moeten nemen. ‘Maar ik kijk ook naar het spel en dat stemt mij tot tevredenheid. We hebben bij vlagen prima gespeeld. We hebben niks weggegeven en die goal? Dat was een lucky, al schoot hij hem er wel mooi in.’

Zijn collega Otto Halmingh vond dat zijn ploeg ondermaats had gepresteerd. ‘We waren veel te angstig en durfden niet eens vooruit te denken. We weten dat Poolster met Van Dijk en Bijlsma een paar slimme en beweeglijke spelers in huis heeft. Dat soort voetballers heb ik niet. Desondanks is het geen verklaring voor het feit dat we als collectief slecht hebben gespeeld. Van alle punten die we tot nu toe hebben laten liggen, was dit de eerste wedstrijd die we terecht hebben verloren.’

* Poolster – SJS 3-1 (1-1). Jan Springer 0-1; Johan de Groot 1-1; Kevin Bijlsma 2-1; Johan de Groot 3-1.

No Replies to "Poolster mild voor angstig spelend SJS"