Appingedam wint tweede Hogeland Cup

Na een spannende finaleavond van de tweede editie van de Hogeland Cup is Appingedam zaterdag de grote winnaar geworden. De Damsters rekenden in de finale van het A-toernooi af met het Sauwerder SIOS, dat bestempeld kon worden als dé surprise van het hele toernooi. Het was dan ook niet verrassend dat SIOS het B-toernooi won door in de finale Stedum te kloppen. Bij de dames ging de hoofdprijs naar Winsum, dat van zowel Corenos als SV Bedum wist te winnen.

De finaleavond ging van start met het B-toernooi, waarin Stedum en SIOS respectievelijk SV Bedum (zo) en Warffum met 3-0 versloegen. Een mooie ouverture voor een avond, die een vervolg kreeg met de eerste finalewedstrijd bij de dames tussen SV Bedum en Corenos. Daarin nam de formatie uit Roodeschool een 2-0 voorsprong, maar een hattrick van Anouk Sikkema zorgde er mede voor dat de Bedumer dames het tij keerden: 4-2. Dat voetbal toch vooral in het teken staat van plezier demonstreerde een G-team uit het Eemsmondgebied. In een vrolijke wedstrijd konden de jeugdige G-voetballers op veel waardering en applaus rekenen.

foto’s: Paul Wernekinck

Hierna werd er voor de eerste keer op de avond écht om de prijzen gestreden in het B-toernooi. Eerst was er het duel om de derde plaats, dat SV Bedum (zo) glansrijk met 4-0 van Warffum won. Zij pakten daarmee het brons. De finale van het B-toernooi ging tussen SIOS en Stedum en van deze clash droop de spanning af. Diederik Dijk, die later tot beste speler van het B-toernooi werd gekroond, bracht de Stedumers aan de leiding, maar Jacob de Haan en Stefan Bultena brachten de Sauwerders weer aan de leiding (1-2). Toen Matthijs Colstee Stedum langszij bracht, verzuimde Remy Nieborg Stedum op voorsprong te brengen. SIOS profiteerde en scoorde zelf wel de belangrijke 2-3 via Hylke Zijlstra. Het slotakkoord was voor Michael Wolters (2-4) en daarmee werd SIOS de meer dan terechte winnaar van het B-toernooi. Zij zouden later op de avond wederom in actie komen op het A-toernooi.

In het tweede damesduel van de avond versloeg Winsum de streekgenoten uit Bedum knap met 3-0. Yvonne Visser scoorde tweemaal voor de Winsumers, waarbij vooral de laatste goal een pareltje was. Dat hield in dat het bij de dames allemaal zou aankomen op het laatste duel tussen Corenos en Winsum. Ook voor de finaleronde in het A-toernooi werd vervolgens het spits afgebeten. Dit gebeurde met een verrassend ruime 5-1 zege van derdeklasser Appingedam op eersteklasser VIBOA. Vooral Jivan Vroom en Kevin Reiffers blonken uit in dit duel. Viboa trachtte nog orde op zaken te stellen met een meevoetballende keeper, maar dit liep verkeerd af, waardoor Reiffers met een goal van eigen helft nog meer zout in de wonden van Viboa strooide.

De verrassing van de avond was toch wel het tweede duel in het A-toernooi om een plek in de finale, tussen favoriet NEC Delfzijl en SIOS. Bij NEC Delfzijl was de afwezigheid van Nino Tualena opvallend. Hij bleek een dag eerder tijdens het zaalvoetbaltoernooi in Scheemda geblesseerd te zijn geraakt en moest verstek laten gaan in Uithuizen. Het deerde de Delfzijlsters in eerste instantie niet, want men nam vroeg de leiding via Edwin Hodzic. Deze minieme voorsprong werd echter verdedigd in plaats van uitgebouwd, waardoor SIOS bleef hopen op de gelijkmaker. Deze viel prompt uit een vrije trap van Reinder Haaksema in de slotminuut, waarna strafschoppen beslissing moesten brengen. NEC Delfzijl faalde hierin, omdat SIOS-doelman Reinder de Haan een inzet stopte en één inzet naast werd geschoten. SIOS was wél efficiënt en bereikte dus de finale.

Voordat de beslissingen in het A-toernooi zouden vallen, mochten de dames eerst uitmaken wie zich beste zaalvoetbalteam van het Hogeland mocht noemen. Deze eer ging uiteindelijk naar Winsum. Zij versloegen Corenos met 1-4 en verlieten onder een uitgebreid applaus het strijdtoneel. In de voorlaatste wedstrijd van de avond streden Viboa en NEC Delfzijl om de derde plek in het A-toernooi. NEC Delfzijl kon duidelijk niet meer de vuist maken die het tijdens de voorronden wel had laten zien en moest toezien hoe Rick Schaaphok en Steffen Vader de Winsumers aan de leiding brachten (2-0). Een knap doelpunt van Daniël de Boer verzachtte het leed nog enigszins, maar uiteindelijk bracht Bouke Hoekstra de beslissing met de 3-1. Daardoor was het brons voor Viboa.

De grote finale tussen SIOS en Appingedam leverde uiteindelijk niet de spanning op waarbij in een finale werd gehoopt. Appingedam zette de Sauwerders met 4-0 aan de kant, simpelweg omdat de Damsters een maatje te groot waren. Appingedam, dat de eerste editie van de Hogeland Cup nog miste, scoorde achtereenvolgens via Kevin Reiffers, Tim de Groot, weer Kevin Reiffers en Jivan Vroom. Daarmee mocht Appingedam zich na afloop terecht tot de nieuwe zaalvoetbalkampioen van het Hogeland kronen. SIOS restte een applaus, maar dit was niet meer terecht voor de grote verrassing van de tweede Hogeland Cup.

Het toernooi was ook na de finaleavond nog niet helemaal voorbij. Zaterdag zal er ook nog een Hogeland Cup plaatsvinden voor de beste A-juniorenteams uit de gemeenten van het Groninger Hogeland.
Eindstand A-toernooi:
1. Appingedam; 2. SIOS; 3. Viboa
Eindstand B-toernooi:
1. SIOS; 2. Stedum; 3. SV Bedum zondag
Eindstand Damestoernooi:
1. Winsum; 2. SV Bedum; 3. Corenos

Beste keepster dames: Fanny Chen (Winsum)
Topscorer dames: Mariska de Winter (Corenos, 12 goals)
Beste speelster: Chantal Streppel (Winsum)

Beste keeper B-toernooi: Reinder de Haan (SIOS)
Topscorer B-toernooi: Matthijs Colstee (Stedum, 10 goals)
Beste speler B-toernooi: Diederik Dijk (Stedum)

Beste keeper A-toernooi: Bas Westerhuis (NEC Delfzijl)
Topscorer A-toernooi: Jivan Vroom (Appingedam, 14 goals)
Beste speler A-toernooi: Kevin Reiffers (Appingedam)

No Replies to "Appingedam wint tweede Hogeland Cup"