Weer winst voor heren LSV

Met in het achterhoofd de wetenschap dat Lycurgus 5 afgelopen week de koploper had verslagen, reisden de heren van LSV zaterdag af naar Groningen. Dat ze eerder dit seizoen ruim van de Stadjers hadden gewonnen, was uiteraard geen garantie voor nieuw succes. Het werd uiteindelijk een degelijke 1-3 overwinning voor de Lopsters met een bloedstollende eerste set.

Dat LSV al een tijdje met een grote glimlach naar de stand kijken, is niet zo verwonderlijk. Waar vooraf gerekend werd met een plek in de middenmoot staat men nu al weken in de top van de ranglijst. Lycurgus bezet plaats acht maar heeft wel een wedstrijd minder gespeeld.

Het is allemaal te wisselvallig bij de Stadjers, dat blijkt ook wel uit de uitslagen. Goede resultaten tegen de top worden afgewisseld met slechte partijen tegen de onderste ploegen. LSV startte ietwat gewijzigd aan de eerste set. Bert Vink speelde diagonaal in plaats van Arnold Hovenga terwijl Ronald Kamminga vanwege een rugblessure ontbrak.

De eerste set was een waar spektakelstuk. Lycurgus nam een kleine voorsprong (18-15) maar na een serveserie van Wouter Haak (19-19) ging het echt los. Fouten, reddingen en geweldige punten wisselden elkaar in hoog tempo af. Eerst was er LSV-mid Jan Klink die met een keihard killblok de stand op 19-20 bracht. Daarna had Lycurgus in linkshander Arno Broer de aanvaller die voor de punten zorgde: 21-21.

Twee punten later was de thuisploeg genoodzaakt om een time-out te nemen. Toen Gerard Hofman daarna Lycurgus-mid Danny Hekstra afblokte, leek de set beslist (21-24), maar het was LSV dat het op dat moment liet afweten. Twee keer een pass- en een aanvallende fout zorgden voor een 25-24 tussenstand.

Toen was het de thuisploeg die fouten begon te maken. LSV kwam op 26-27 en Wouter Haak kreeg de kans om de set uit te spelen. Hij kon een slechte setup helaas niet goed verwerken en drukte de bal uit. De Lopsters bleven echter aan de goede kant van de score.

De veerkracht die Lycurgus hierna toonde was bewonderenswaardig. Ondanks dat ze steeds op achterstand kwamen, wisten ze dit zelf weer ongedaan te maken. Via Gerben Veldhuis kwamen ze op 31-30 zelfs op setpunt, maar het waren wederom de blokkerende handen van Klink die winst voorkwamen.

Op 33-32 was het echter wel raak. Arno Broer sloeg hard langs het blok en de Lopster verdediging was net te laat. Via de armen sprong de bal uit. En waar de thuisploeg een klein vreugdedansje begon, wisten ze bij LSV dat ze de set eigenlijk hadden moeten pakken.

Wie hierna dacht dat Lycurgus zou doordrukken, kwam bedrogen uit. Spelverdeler Jurjen Haak serveerde naar 9-12 en doordat er veel fouten werden gemaakt door de thuisploeg, ging het via 11-16 gemakkelijk naar een 17-25 setwinst voor de Lopsters.

Inmiddels was Arne Haak in het veld gekomen voor de geblesseerde Jan Klink. Hij speelde een onwennige partij. Niet zo verwonderlijk, want hij komt net terug van een zware knieblessure. In de derde set ontstond het zelfde spelbeeld als in de tweede. LSV nam een snelle voorsprong en het waren vooral de buitenaanvallers die de dienst uit maakten. Lycurgus leek nog even terug te komen bij 19-20. LSV speelde daarna echter zeer scherp. Het blok op 20-23 van de goed spelende Dirk de Vries was van ongekende schoonheid. De bal landde snoeihard bijna op zijn eigen voeten en daarmee was het verzet gebroken: 20-25.

Arnold Hovenga had Bert Vink vervangen op diagonaal, waardoor deze de spelverdeling over kon nemen. Met een paar slimme doortikballen en een goed blok had hij een belangrijke bijdrage in de winst van de vierde set. Bij de thuisploeg ging het lampje langzaam uit wat ook wel bleek uit het laatste punt van de wedstrijd. Ze kwamen nog terug naar 22-24, maar een serve van Peter Rijskamp ongeveer onder het net door zette een streep onder de partij.

‘Het klinkt misschien raar, maar ondanks het verlies in de eerste set winnen we daar de wedstrijd. Bij hen was de ontlading groot en daardoor de scherpte er een beetje af. Wij konden ons niveau vasthouden en daardoor toch vrij makkelijk, en ook ietwat onverwacht, het duel winnen’, aldus aanvoerder Wouter Haak. Zaterdag speelt LSV om vier uur tegen Krathos H2.

* Lycurgus H5- LSV H1 1-3. zaterdag  34-32, 17-25, 20-25 en 22-25

No Replies to "Weer winst voor heren LSV"