Noordwolde verliest, Farmsum scoort zesde driepunter op rij

Het voetbaloverzicht van deze week blijft zeer beperkt. Veel meer dan wat inhaalwedstrijden stonden er namelijk niet op het programma. De hoogst spelende club van het afgelopen weekeinde was derdeklasser Noordwolde. Dat speelde op eigen veld tegen SC Stadspark en verloor met 1-2. ‘We hebben vooral van onszelf verloren’, luidde na afloop het harde oordeel van trainer Simon Schuil.

Het verlies van Noordwolde betekende een lelijke tegenvaller, Een week eerder had men immers nog van runner-up SC Loppersum (2-3) weten te winnen, dus aan het zelfvertrouwen had het niet hoeven te liggen. Beide ploegen konden de punten wel gebruiken. Met respectievelijk negen punten uit elf duels (SC Stadspark) en elf punten uit evenzovele wedstrijden (Noordwolde) bungelden de teams aan de onderzijde van de middenmoot in 3C.

‘Als je een vergelijk met het darten wilt trekken kun je wel stellen dat we een break hebben veroorzaakt, maar die vervolgens niet hebben verzilverd’, aldus de Ten Boerster. Tegen SC Loppersum had hij het heilige vuur gezien. Spelers die alles voor elkaar over hadden en een goede teamprestatie hadden neergezet. ‘Dat heb ik nu gemist en dat is doodzonde. In deze fase van de competitie zijn de punten nog belangrijker en komt goed voetbal op het tweede plan te staan’, aldus Schuil.

Noordwolde begon helemaal niet zo onaardig en kreeg een paar goede mogelijkheden om de score te openen. Een kopbal van Robert Boersema en kansen van Silvan Havinga hadden zomaar een voorsprong kunnen opleveren. Dat gebeurde echter niet en vanuit het niets was het zowaar SC Stadspark dat aan de leiding wist te komen door een treffer van Ron Bethlehem: 0-1.

De achterstand maakte het er voor Noordwolde niet gemakkelijker op en men leek er ook niet zo goed mee om te kunnen gaan. Het voetbal werd steeds slechter. De spelopvatting ontbeerde de ideeën om het de tegenstander lastig te kunnen maken, ballen werden eenvoudigweg naar voren gerost in de hoop dat hij een keer goed zou vallen.

Ondanks het gebrek aan voetballend vermogen om de gasten op de knieën te dwingen, zou de thuisclub toch langszij komen. Een vrije trap van Danick Meima werd verkeerd geraakt door een verdediger van de Stadjers en vervolgens in het eigen doel gewerkt: 1-1. Onder het motto ‘zonder geluk vaart niemand wel’ was Noordwolde langszij gekomen en wellicht was dit het moment om toch nog met een goed gevoel de winterstop in te gaan.

Noordwolde probeerde in het verdere verloop van de wedstrijd wat hoger druk te zetten, had ook wel een optisch overwicht, maar wist er weinig mee te doen. De echt grote kansen ontbraken nog steeds. Een gekraakte vrije trap van Marco Vos belandde nog wel op de paal, maar in de rebound waren de gastheren niet alert genoeg. Uiteindelijk zou SC Stadspark er toch nog met de winst vandoor gaan. Een corner kon zomaar ingekopt worden door de geheel vrij staande Ruurd Jorna: 1-2.

‘Dit is zo ontzettend zuur en teleurstellend. We zetten in Loppersum zo’n goede wedstrijd neer en vervolgens laten we ons op deze manier aftroeven. We hebben vandaag vooral van onszelf verloren, want zo goed was SC Stadspark ook niet’, vindt Schuil die aan het einde van dit seizoen bij Noordwolde vertrekt. Hij heeft er dan twee voetbaljaren opzitten bij de geelzwarten.

Vierdeklasser SV De Heracliden zou op eigen veld Niekerk ontvangen, maar dat feestje ging niet door. O[p verzoek van Niekerk werd de wedstrijd omgedraaid en dus togen de Meisters richting het Westerkwartier. Erg veel plezier beleefden ze niet aan het tripje, want het team van trainer Raymond Scholtens ging met 1-4 de boot in. Stef Oosterhuis scoorde voor SV De Heracliden. De gasten, die dus nu eigenlijk thuis speelden, vonden elkaar gemakkelijk en om die reden was er ook niets op de uitslag af te dingen. Namens Niekerk wisten Jort Zuidersma (2), Hidde Kijf en Edwin Zwier het doel te vinden.

Rood Zwart Baflo wist op eigen veld Middelstum met 2-1 te kloppen. Dennis Verkerk scoorde voor de bezoekers, maar doelpunten van Patrick Rutgers en Reinout Geuze werden de Middelstummers uiteindelijk fataal.

In de 5e Klasse D boekte het Ten Poster SV TEO een 2-0 zege op ZEC uit Zandeweer. De doelpunten werden gemaakt door Marten Reitsema (1-0) en Aart Reitsema. Saillant detail was dat Hans Reitsema nog een half uurtje bij de thuisclub heeft mogen meedoen, waardoor er opeens drie broers binnen de lijnen stonden. ‘Op deze manier werd het net een familieuitje’, grapte trainer Gerben van der Hoek na afloop.

Op zondag stonden er twee duels geprogrammeerd. Een daarvan was die in de kelderklasse 5D tussen thuisclub Oldambtster Boys en Kloosterburen. Die wedstrijd werd echter afgelast. De andere confrontatie betrof het in 4C thuis spelende Farmsum, dat het uit de derde klasse gedegradeerde Kwiek ontving. De vraag vooraf was of de Farmsumers ook de zesde wedstrijd op rij zouden weten te winnen en met een goed gevoel aan het kerstdiner konden beginnen. Dat bleek het geval te zijn, want het elftal van coach Daniël Venhuizen wist de punten (2-1) in eigen huis te houden.

‘Onze doelstelling was om zo snel mogelijk een veilige plek te bemachtigen. Je kunt wel stellen dat we daar aardig in zijn geslaagd. We kunnen nu zelfs omhoog kijken’, vertelt Venhuizen na de wedstrijd. Volgens de oefenmeester speelde Farmsum een van zijn beste eerste helften van het seizoen. Er werd lekker getikt en de kansen regen zich aaneen.

Robert Veenhuis kwam een paar keer oog in oog met de doelman van Kwiek te staan, maar weigerde de trekker over te halen. Ook Herbert van Brugge was dicht bij de openingstreffer. Hij toucheerde de binnenkant van de paal en vervolgens ging ook die mogelijkheid in rook op. De gasten kregen welgeteld een grote mogelijkheid om het de thuisclub lastig te maken. De weg naar het Farmsumer doel lag open, maar de inzet mislukte volledig. Het was de bedoeling om de bal een lel mee te geven, maar de aanvaller van Kwiek maaide over het leer heen.

Na een dik half uur spelen kwam Farmsum op een meer dan verdiende voorsprong. Na een assist van Danny de Vries was het Robert Veenhuis die wel doeltreffend wist af te ronden en de gastheren daarmee aan de leiding bracht: 1-0. Tot aan de pauze veranderde er niets meer aan de stand en dus was het afwachten met welk strijdplan Kwiek de tweede helft zou beginnen.

Er stond al een ruim uur voetbal op de klok toen de gasten langszij wisten te komen door een doelpunt van Rick Waals (1-1) en Farmsum een tikje kreeg te verwerken. Kwiek kreeg echter geen gelegenheid om lang over de gelijkmaker na te mijmeren, want meteen vanaf de aftrap nam Farmsum opnieuw de leiding. Justin Eigenberg werd in de hoek van het veld aangespeeld en liet een voorzet van zijn voet vertrekken die door Danny de Vries op doel werd gekopt. De bal verdween via een speler van Kwiek tegen het nylon: 2-1.

Farmsum moest daarna nog even op de tanden bijten, maar wist de zege uiteindelijk veilig te stellen en klimt door de overwinning naar de zesde plaats op de ranglijst. Het verschil met de nummers drie en vier bedraagt respectievelijk vier en vijf punten, maar zowel Heiligerlee als MOVV hebben een wedstrijd meer gespeeld, dus wie weet wat er voor Farmsum nog in het vat zit.

In dezelfde klasse speelde slotlicht Eenrum thuis tegen Wedde en wist zowaar met 1-0 te winnen dankzij een treffer van Nick Rijzinga. Na twaalf wedstrijden was de eerste overwinning dan eindelijk een feit voor het geplaagde team van trainer Klaas van der Ploeg.

No Replies to "Noordwolde verliest, Farmsum scoort zesde driepunter op rij"