Winsum glipt in slotseconden langs PKC ’83

Winsum heeft een kostbare zege weten te boeken op het eigen Geert Reinders Sportpark. Het bezoekende PKC ’83 werd, na een 0-1 voorsprong, uiteindelijk met een 2-1 nederlaag terug naar huis gestuurd. De winnende treffer kwam pas in de slotseconden van de tweestrijd tot stand.

Voor trainer Bert Vos was het een duel met een pikant tintje, want tot een paar jaar geleden zat hij nog in de dug-out van de thuisclub om de kleuren van de Winsumers te verdedigen. Na vier jaar stapte hij vorig seizoen over naar PKC ’83. Met Yume Ramos en Jered Faleye als diepste aanvallers en daarachter een viermans verdediging en middenveld begon eersteklasser Winsum aan het thuisduel tegen PKC ’83. De inzet was wel duidelijk. Een overwinning zou voor de thuisclub betekenen dat men zicht zou blijven houden op het behalen van de derde periodetitel en voor de gasten gold dat eigenlijk ook, al was dat draadje dan ook een stukje dunner. Er zou in ieder geval in Winsum gewonnen moeten worden en dan nog was men afhankelijk van wat andere teams zouden doen, zoals bijvoorbeeld Broekster Boys.

Ondanks dat de belangen groot waren en de aanvangsfase van het duel het aankijken zeker wel waard was, wisten beide ploegen amper gevaarlijk te worden. Het wat te slordig spelende Winsum kreeg een eerste mogelijkheid toen er amper een kwart wedstrijd was gespeeld. Jered Faleye besloot het doel van Bjorn Groninger onder vuur te nemen. De sluitpost was echter op zijn hoede en wist het gevaar te bezweren. Na een klein half uur spelen stond de frêle aanvaller opnieuw in de schijnwerpers toen hij in het strafschopgebied van PKC ’83 niet af te stoppen was, maar de bal ook niet tussen de palen door wist te krijgen. Het was de mogelijkheid om zijn team aan de leiding te helpen. Hij mocht het voor de rust nog een keer proberen, maar ook nu bleef goalie Groninger hem de baas en dus gingen beide teams de kleedkamers in zonder dat er was gescoord.

De tweede helft was net weer op gang gekomen toen het spel op de kar werd gezet. Een handsbal van Jose Bello werd door scheidsrechter Oosterkamp met een penalty bestraft, waarbij het maar de vraag was of de actie binnen of buiten de zestien meter van de thuisclub had plaatsgevonden. De discussie eindigde met een inzet vanaf elf meter die laag achter doelman Wouter Meijer werd binnen geschoten: 0-1. Rob Schokker was de man die de bewoners van sportpark De Kring in Groningen aan de leiding had weten te brengen. Hij was overigens ook de enige die geel zag in de verder sportieve wedstrijd nadat hij Hans Zwakenberg had geslagen. Het was nu even afwachten hoe Winsum op deze tegenslag zou reageren.

Er moest nog een half uur worden gespeeld, dus was er tijd genoeg om de schade te repareren. En dat deden de gastheren razendsnel. Amper drie minuten na de discutabele strafschop was de achterstand al weer weggepoetst. Tijs Mulder mocht een corner nemen in de 63e minuut. De bal werd in het doelgebied van PKC ’83 gepompt, waar een woud aan benen iets met de bal probeerde te doen. Uiteindelijk had het er alle schijn van dat Heinze Andringa het speeltuig als laatste wist te raken. Via de paal verdween het leer achter goalie Groninger. Hoe dan ook, Mulder kreeg de goal op zijn naam en dus was de tegenslag snel overwonnen: 1-1.

Trainer Fred de Boer besloot verse krachten binnen de lijnen te brengen. Nadat eerst Tim Hoff het veld had moeten ruimen voor Raul Bello, waren het niet veel later Wouter Blom en doelpuntenmaker Tijs Mulder die richting zijlijn vertrokken. Hun plaatsen werden ingenomen door Sjoerd Nienhuis en Thomas Kauw. Het was daarna even schrikken voor PKC ’83 toen na een corner de inzet van Thijs Gerlofs niet verder kwam dan de paal. De Stadjers haalden opgelucht adem.

Beide ploegen gingen voor de winst en dat maakte dat de slotfase uitermate interessant was. En weer was het Jered Faleye die de aandacht op zich vestigde, maar ook nu niet tot scoren wist te komen. De minuten tikten langzaam maar zeker weg en net op het moment dat iedereen zich met een gelijkspel leek te verzoenen, sloeg de thuisclub alsnog toe. Thomas Kauw mikte een vrije trap achter doelman Groninger en niet veel later besloot fluitist Oosterbeek het duel de boeken in te fluiten: 2-1. Het was de Winsumer in de extra tijd alsnog gelukt om de driepunter veilig te stellen en daardoor de kansen levend te houden op nacompetitievoetbal. Vooraf niet de grootste zorg van trainer Fred de Boer, want die had er de afgelopen weken alleen maar op gehamerd dat er resultaten geboekt moesten worden om uit de onderste regionen weg te blijven. Met een totaal van 36 punten hoeven de Winsumers zich daar geen zorgen meer over te maken en dus kan het absolute staartstuk van de competitie de groenzwarten nog een aardig slotakkoord opleveren. Er wacht komend weekeinde een uitwedstrijd tegen Oranje Nassau, dat nog volop in de race om het kampioenschap is verwikkeld, en daarna komt koploper Broekster Boys nog naar Winsum.

Fred de Boer (Winsum): ‘We kunnen nog een prachtig einde breien aan een goed seizoen. Tot aan het einde van de rit meedoen om een periodetitel is ook niet iedereen gegeven. Ik ben nieuwsgierig hoe we het er de komende twee weken vanaf zullen brengen. Op basis van het aantal kansen ben ik van mening dat de overwinning terecht is. Al blijft het natuurlijk wel bijzonder dat het in de allerlaatste seconden gebeurt.’

Bert Vos (PKC ’83): ‘Het was leuk om weer in Winsum te zijn. Ik heb met vele oude bekenden een praatje kunnen maken omdat we er al op tijd waren. Tijdens de wedstrijd hebben we van alles geprobeerd om tot winst te komen. Ook met de omzettingen wilde het echter niet lukken. We moesten inderdaad winnen om nog kans op nacompetitievoetbal te maken. Die is nu wel weg. Je kunt wel concluderen dat we tegen Winsum te weinig hebben afgedwongen. Voor ons is het nu zaak om de laatste twee wedstrijden goed uit te spelen en de competitie op dezelfde wijze af te sluiten.’

* Winsum – PKC ’83 2-1 (0-0). Rob Schokker 0-1; Tijs Mulder 1-1; Thomas Kauw 2-1 (foto: Sterkenburg Media).

No Replies to "Winsum glipt in slotseconden langs PKC '83"