Rowdy Meijer weer in tweede thuisland Kosovo

Zonder overdrijven kan wel gesteld worden dat Kosovo zo’n beetje het tweede thuisland van Damster Rowdy Meijer is geworden. Hij vertrekt iedere zomer naar Peja om daar trainingen te verzorgen bij voetbalclub Fc Olti, de vereniging die nog niet zo lang geleden in Appingedam aanwezig was om aan een toernooi deel te nemen. Meijer zit nu voor het elfde jaar in Kosovo en zal daar zo’n beetje twee maanden verblijven. Ondanks de vakanties en het warme weer gaan de trainingen gewoon door en hij onderwijst de jeugd nog altijd met veel plezier. In de loop der jaren heeft de Noord-Groninger dan ook flink wat jeugdvoetballers qua niveau zien groeien. ‘En daar haal je de meeste voldoening uit’, aldus Meijer.

Trainen onder tropische omstandigheden. Je moet er wat voor over hebben. Het maakt de jeugd van Fc Olti kennelijk niets uit. Samen met nog ene kwartet trainers kan Meijer iedere keer weer tientallen leergierige spelers begroeten, die zich letterlijk en figuurlijk in het zweet werken om beter te worden en zich op de competitie voor te bereiden die in september van start gaat. ‘We zorgen dat iedere training aansluit bij de leeftijdscategorie waar we mee werken. Voor mij wordt het steeds gemakkelijker om met de staf en de jongens te communiceren, want het Albanees gaat me redelijk goed af. Dat mag ook wel na elf jaar.’ Twee groepen oefenen op het kunstgrasveld van de club. De jongste jeugd traint, ook vanwege de warmte, in de indoorhal omdat de temperatuur in de ochtenduren vrij snel oploopt. Dat het bepaald geen vakantie is voor Meijer blijkt wel uit het feit dat er drie tot vier keer per dag wordt getraind en dat zes keer per week. De meeste teams trainen drie keer per week en daarnaast zijn er spelers die ook nog eens privé-training krijgen. ‘Ook hier wordt volledige inzet en concentratie van de jeugd verwacht, maar daar hoeven we ons geen zorgen over te maken. De jongens zijn zeer gemotiveerd’, zegt Meijer.

Nog niet zo lang geleden waren ook de DVC-ers Tonnie Meijer en zijn zoon Ilan op bezoek in Peja. Ze waren uitgenodigd en besloten er met en camper heen te gaan. Na een roadtrip van drie dagen en de nodige begroetingen konden ze met eigen ogen aanschouwen hoe voetbal in Peja wordt beleeft. En dat gebeurde volgens het duo zeer gedisciplineerd. ‘Ik heb meerdere keren mee mogen trainen, zowel privé als in een groep. Er werd veel getraind op techniek en dat meerdere keren per dag. Iedereen was daar om beter te worden en ik moet zeggen dat me de inzet en mentaliteit zeer aansprak. Na de trainingen werd er door de mensen van de voetbalschool vaak aan mij en mijn vader gevraagd of we mee uit eten wilden. Rowdy en andere betrokkenen hebben ons op ene prachtige manier kennis laten maken met Kosovo en het voetbal in dat land. Uiteraard werden er ook leuke uitstapjes gemaakt, hebben we veel traditionele gerechten gegeten en hebben we de mooie omgeving uitgebreid verkend. We zijn ontzettend blij dat Rowdy ons had uitgenodigd. Ik ben superfit en we hebben hele mooie herinneringen mee naar huis genomen’, vertelt Ilan.

Na hun vertrek ging het ‘gewone’ leven voor Rowdy Meijer gewoon verder. Trainen, voorbereiden op het nieuwe seizoen en af en toe de stad in om oude bekenden op te zoeken. Bijvoorbeeld spelers die hij in het verleden ooit heeft getraind. Een aantal van hen is inmiddels volwassen geworden. Zij weten nog heel goed wie hun leermeester was. ‘Ik moet af en toe even mijn best doen om me voor de geest te halen wie ik voor me heb, maar de tijd staat dan ook niet stil’, lacht Meijer. Buiten het voetbal om kan hij alleen maar lovend over Kosovo praten. Het land is nog groeiende qua toerisme, maar volgens hem zeker de moeite waard. De natuur is er volgens hem schitterend en de mensen uiterst vriendelijk en behulpzaam. En dan heeft de Damster nog een boodschap voor (jeugd-)trainers die ook wel eens willen ervaren hoe voetbal buiten de landsgrenzen gestalte wordt gegeven. ‘Ze kunnen altijd contact met mij opnemen. Dan kunnen we kijken wat er mogelijk is.’ Ondertussen is hij nog wel even in Peja. Na zijn terugkeer gaat Meijer meteen weer aan de slag met de voorbereidingen om FC Olti ook volgend jaar weer naar Appingedam te krijgen. Ze hebben immers wat prijzen gewonnen om het Damster Jeugdtoernooi en die eer zullen de Kosovaren ongetwijfeld willen verdedigen. In de aanloop daar naar toe kunnen verenigingen die eventueel als oefentegenstander willen fungeren ook contact met hem opnemen. Dit is uiteraard wel onder voorbehoud, omdat het eerst zeker moet zijn dat Fc Olti ook daadwerkelijk naar Appingedam zal afreizen.

No Replies to "Rowdy Meijer weer in tweede thuisland Kosovo"