Siddeburen neemt pas na rust afstand van Usquert

In het bekertreffen met vijfdeklasser Usquert moest de kersverse derdeklasser Siddeburen van ver komen. De bezoekers hadden in het eerste bedrijf het betere van het spel, kregen ook de kansen om hun gastgevers op een akelige surprise te trakteren, maar verzuimden de kansen ook daadwerkelijk te verzilveren. Siddeburen scoorde vervolgens op cruciale momenten wel en nadat doelman Thomas Hartman de bal nog een keer op de paal had zien belanden, was het wel gedaan met de gasten.

Op papier zou het voor Siddeburen geen al te lastige opgave mogen zijn om de Usquerders een nederlaag toe te dienen. De bezoekers hadden het eerste bekerduel tegen een zwak FVV met 4-0 weten te winnen, Siddeburen versloeg opponent Engelbert met 3-0. Het verschil in niveau zou ongetwijfeld de doorslag geven. Hoe anders was de realiteit in de eerste vijfenveertig minuten. Beide teams waren wel gebaat bij een zege, die zeker een ticket naar de volgende ronde zou opleveren. De vijfdeklasser kwam op sportpark Ewensborg, in tegenstelling tot het zwak opererende Siddeburen, echter goed uit de startblokken. Achterin wist de slim spelende Elvis Hedzic de zaken goed te organiseren en werden alle aanvallende intenties van Siddeburen in de kiem gesmoord. Voorin toonde Ibrahim Dumbuya zich een plaag voor de defensie van de gastheren en dat gold eveneens voor Omer Cagiran. Na een klein half uur kwam Usquert terecht op voorsprong. Dumbuya wist zich eindelijk aan zijn tegenstrevers te ontworstelen, sneed naar binnen en scoorde beheerst: 0-1. Niet veel later had ook Cagiran moeten scoren, maar hij lepelde de bal net naast. Even eerder was hij net te laat bij de bal om de uit zijn doel komende Hartman te verrassen. De bal in de handen pakken kon de sluitpost niet, dus kopte hij het leer weg voor de inkomende Cagiran. Die knalde vervolgens vol op de doelman. Het was even schrikken, maar beiden konden verder spelen. Siddeburen liet pas vlak voor de pauze iets van zich horen. Een kopbal van Ramon Moesker was in de 43e minuut het eerste teken van leven. Succes leverde de inzet niet op. Doelman Damian Meertens, sterk in de lucht maar zwak over de grond, was op zijn hoede. Terwijl iedereen al aan een verfrissend drankje zat te denken op deze warme zondagmiddag, schoot Ruben van der Ploeg de gelijkmaker op het scorebord: 1-1. Het had voor de onderbreking ook zomaar 2-1 kunnen zijn, maar dat bleef Usquert bespaard. De gasten hadden zich in het eerste bedrijf schromelijk te kort gedaan en zouden daar de rekening voor gepresenteerd krijgen.

Het tweede bedrijf was amper op gang gekomen toen Julian Pot zich voor het eerst in het Usquerder strafschopgebied kwam melden. Hij beet zich stuk op de sluitpost maar zag de rebound door Ramon Moesker tegen het nylon geschoten worden: 2-1. Een toegekende vrije trap wist de goalie niet veel later onvoldoende te neutraliseren, waarna het voor Pot een koud kunstje was om zijn eerste van de middag te laten aantekenen: 3-1. Een overtreding op Samad Faraouni werd daarna niet bestraft. Hij vond dat niet terecht en trainer Jan Blaauw ook niet. Hij liet dat dan ook verbaal merken richting de leidsman. Scheidsrechter Koning had al eerder laten blijken niet veel op te hebben met dat gemekker, had daarvoor al een paar keer geel gegeven en duwde de oefenmeester eveneens zo’n prent onder zijn neus. Toen Julian Pot er middels een prima genomen vrije trap 4-1 van had weten te maken, was het duel wel beslist. Siddeburen had na de doelwisseling een tandje bijgeschakeld en dat tempo kon Usquert niet bijbenen. Dumbuya leek namens Usquert nog iets terug te willen doen. Hij zag zijn inzet echter via de paal het veld weer in springen en mikte bij een volgende poging niet ver genoeg richting de hoek.

De mooiste actie van de dag kwam op naam van Ramon Moesker. De voorzet van Ruben van der Ploeg werd middels een omhaal richting Usquerder doel getransporteerd. Op zo’n tien meter van de doellijn toverde Moesker een prachtige omhaal uit de hoge hoed, maar zag zijn inzet via de keeper over de deklat verdwijnen. Nadat Julian Pot zich nog een keer op de doelman had verkeken kwam de bal op de stip te liggen. Ruben van der Ploeg fungeerde als scherprechter en tekende voor 5-1. Vervolgens was het Julian Pot die prima in de diepte werd aangespeeld en zijn handtekening onder de 6-1 wist te zetten. Usquert zou het duel met tien man en zonder trainer eindigen, want nadat Thomas Swijghuizen in de 89e minuut volkomen terecht zijn tweede geel had geïncasseerd, meende oefenmeester Jan Blaauw daar ook nog iets over te moeten zeggen. Hij liep het veld in en kreeg andermaal geel en dus rood. De laatste negentig seconden van het duel mocht hij achter de omheining aanschouwen.

Bert Brugge (Siddeburen): ‘We hebben een hele moeizame eerste helft gespeeld. Nadat we wat omzettingen hadden gedaan en het tempo opschroefden, begon het beter te lopen. We scoorden op hele goede momenten, waardoor de moed bij hen al snel in de schoenen zakte. Behoudens het schot op de paal en een redding van Thomas Hartman hebben ze na rust niet veel meer laten zien. We kunnen tevreden zijn met deze uitslag.’

* SIDDEBUREN – USQUERT 6-1 (1-1). Ibrahim Dumbuya 0-1; Ruben van der Ploeg 1-1; Ramon Moesker 2-1; Julian Pot 3-1; Julian Pot 4-1; Ruben van der Ploeg 5-1 (strafschop); Julian Pot 6-1.

No Replies to "Siddeburen neemt pas na rust afstand van Usquert"