Tromp troeft Stedum af

In de vijfde klasse E stond zaterdag het kelderduel tussen thuisclub Stedum en Rood Zwart Baflo op het programma. De gasten stapten na negentig minuten spelen met een 0-2 overwinning van het veld  zonder zelf echt één kans te creëren.

Stedum trad aan zonder Tiemen Dijk die licht geblesseerd op de bank plaats nam. Na vorige week een goede pot in en tegen Boerakker (2-1 verlies) te hebben gespeeld, was Stedum erop gebrand de drie punten in eigen huis te houden. De geelzwarten van trainer Leendert Nieborg begonnen scherp aan de wedstrijd. Zo testte Matthijs Colstee al in de 4e minuut keeper Rick Folkerts op zijn kwaliteiten. Met een  fantastische volley vanaf de linkerkant van het veld had Folkerts alle geluk van de wereld dat spits Siebrand Dijkema in de rebound niet attent reageerde.

In de beginfase van het duel had Stedum het betere van het spel doch in de 10e minuut kregen de Baloërs een strafschop van de fluitist. Na een voorzet vanaf links kwam de bal tegen de hand van verdediger Bard Dekker waardoor de bal over de achterlijn verdween. Scheidsrechter Ndjialeu aarzelde aanvankelijk, maar hij bezweek voor de felle protesten van de gasten. De onpartijdige legde tot ieders verbazing de bal op de stip. Spits Dennis Tromp verzilverde dit buitenkansje en bracht de bezoekers op een 0-1 voorsprong.

Een zware domper voor de thuisploeg, maar er waren nog tachtig minuten te spelen en dus voldoende tijd om alsnog een goed resultaat te behalen. Bij de Bafloërs was aanvoerder Nico de Vries de man die de lijnen uitzette. Hem werd vaak geen strobreed in de weg gelegd door de Stedumers maar echt gevaarlijk werd de ploeg uit Baflo geenszins.

In de 18e minuut ging Stedumer Colstee nog maar eens op avontuur. Hij kapte zijn directe tegenstander uit en gaf de bal perfect voor op spits Dijkema. De aanvaller schampte de bal slechts met zijn hoofd en zo ging de kans op de gelijkmaker verloren. Veel gebeurde er daarna niet meer in de eerste helft. Het spel speelde zich vooral op het middenveld af.  Veel foutieve passes van beide ploegen op de voorwaartsen waren er de oorzaak van dat er geen uitgespeelde kansen meer waren te noteren.

Beide ploegen kwamen ongewijzigd voor de tweede helft binnen de lijnen. De verwachting was dat Stedum de achterstand snel wilde rechtzetten maar in de 48e minuut had de thuisclub alle geluk van de wereld. De beste man aan de zijde van RZ Baflo, Nico de Vries, kreeg zomaar een vrije doortocht naar het doel van keeper Dirk Pijl.

Een misser van laatste man Klaas Lubbers ging hieraan vooraf. De Vries wilde niet zelfzuchtig zijn en legde de bal breed op de meegekomen Tromp. In plaats van achter de bal te blijven was Tromp veel te gretig en op het moment dat hij werd aangespeeld liep hij volgens  de Stedumer assistent-scheidsrechter Van Zanten buitenspel. Een beslissing die terecht was, maar tot ongenoegen bij de gasten leidde.

Een minuut later was het Siebrand Dijkema die een duel aan ging. Hij ging binnen het strafschopgebied heel theatraal naar de grond. Scheidsrechter Ndjialeu gaf nu wel heel gemakkelijk een strafschop aan Stedum. Blijkbaar wilde de man zijn fout van de eerste helft goedmaken, anders viel deze beslissing namelijk niet te verklaren. Dijkema ontfermde zich over de bal maar zijn zeer slap ingeschoten bal werd gemakkelijk door Folkerts gepareerd. Stedum bleef het proberen. De finesse ontbrak echter duidelijk bij de ploeg van Nieborg. Steeds opnieuw werd de lange bal gezocht. In de 55e minuut zette youngster Diederik Dijk zijn teammaatje Dijkema met een bekeken steekbal in goede scoringspositie. Dijkema treuzelde te lang met uithalen waardoor zijn inzet door de goalie van Baflo onschadelijk gemaakt kon worden.

De tijd begon te dringen voor Stedum. Dit kwam het spel niet ten goede. Nieborg wisselde Dijkema ten faveure van Erik van Hulst. Zijn beste actie, een voorzet vanaf rechts, werd helaas niet door zijn medespelers begrepen want er was niemand in de buurt van het doel van Rood Zwart te vinden.

De Bafloërs kwamen na een uur spelen op 0-2. Vanaf de linkerkant van het veld werd de bal voorgetrokken op spits Tromp. De bal kon heel gemakkelijk weggewerkt worden door verdediger Tim de Jonge. Hij had echter teveel tijd nodig en Tromp was er vervolgens als de kippen bij om zijn tweede goal van de middag te laten noteren en Baflo op een geruststellende voorsprong te zetten. Stedum kreeg in de 84e minuut een mogelijkheid om de aansluitingstreffer te noteren. Een goed ingeschoten bal van Robbert Slager werd echter door teamgenoot Spijk van de doellijn gehaald waarna Folkerts de rest deed.

Zo ging een teleurstellende wedstrijd voor Stedum verloren. De achterstand op koploper Boerakker bedraagt nu al dertien punten. Wel hebben de geelzwarten een wedstrijd minder gespeeld. Een topklassering zit er voor de mannen van Nieborg voorlopig niet in. Zaterdag speelt men wederom thuis. Dan komt het Sauwerder SIOS op bezoek.

* Stedum – RZ Baflo 0-2 (0-1). Dennis Tromp 0-1 (strafschop); Dennis Tromp 0-2.

No Replies to "Tromp troeft Stedum af"