ZPCA gezond en ambitieus

Zwem- en Poloclub Appingedam, kortweg ook wel ZPCA genoemd zou wel eens op een naamsverandering aan kunnen sturen. De waterpolotak bestaat namelijk niet meer. De leden die men nog had zijn naar buurman Eemsrobben in Delfzijl overgestapt. En toch profileert de Damster club zich nog altijd als leukste en meest brede vereniging in de regio.

Voorzitter Jan Slagter vindt het jammer dat de waterpoloërs geen bestaansrecht meer in Appingedam hadden. ‘Ze konden geen team meer op de been krijgen en dat leverde alleen maar verliespunten op in de competitie. Daarnaast is er in de regio geen trainer te vinden. Dat werkt ook niet stimulerend.’ Slagter staat ruim vier jaar aan het roer van de club die prima presteert. Zwemmers zijn er nog volop. Een van de hoogtepunten zijn de wedstrijden in Eindhoven geweest om de Pieter van den Hoogeband- en Marleen Veldhuis-cup. Op de leden die niet mee mochten doen hebben die zwemwedstrijden zoveel indruk gemaakt dat ze zich helemaal suf trainen om er een volgende keer wel bij te kunnen zijn.

De Zwemclub Appingedam werd in 1974 opgericht. De jaren daarna stonden volledig in het teken van de opbouw. Er werden diverse afdelingen opgericht zoals het waterpolo (1976) en het kunstzwemmen (1980). Daarnaast vond een verdere uitbouw plaats van de recreatieve afdeling en de vorming van de zwemselectie
Vanaf 1986 is er ook een afdeling formatie-zwemmen. Hierdoor is een groot gedeelte van de takken van de zwemsport in één vereniging ondergebracht. Onderdelen die ontbreken zijn onder andere het schoonspringen en het reddingswemmen. Dit laatste onderdeel wordt echter verzorgt door de Damster Redding Brigade.
Na de sluiting van het openluchtbad en de verzelfstandiging van het sportcentrum Eelwerd werd het steeds moeilijker voor ZPCA om activiteiten te organiseren en vrije baduren structureel te bemachtigen. Het laatste is een belangrijke beperking in de potentie die de vereniging heeft om het ledenaantal te laten groeien. Slagter betreurt dit maar beseft ook dat de zwemvereniging eveneens te maken heeft met een terugloop van het aantal leden. ‘Toch durf ik te stellen dat we gezond en ambitieus genoeg zijn om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. En of ik of iemand anders de club dan leidt is daarbij van ondergeschikt belang.’

No Replies to "ZPCA gezond en ambitieus"