Moeizame winst Stedum op KRC

stedumkrc Diederik Dijk haalt uit voor de 1-0 van Stedum. De verdedigers Goederee, Knot, Zark, en Kremer (8) en keeper Voerman hebben het nakijken (foto: Menne Tillema).

Stedum heeft zaterdagmiddag een zeer moeizame overwinning behaald op hekkensluiter KRC uit Kantens. Op het scorebord prijkte uiteindelijk een zeker niet in het oog springende 4-2 overwinning na een 2-0 ruststand.

door Kees Mulder

Voorafgaande aan de wedstrijd hadden beide trainers volop vertrouwen in een goede afloop. Trainer Paul Knot van de gasten kon voor het eerst deze competitie over een volledig fitte selectie beschikken, incluis een nieuwe keeper in de persoon van Ronald Voerman. Volgens Knot zijn er veel duels verloren gegaan in het laatste deel van de wedstrijden. Voor zijn collega Leendert Nieborg telde maar één ding, namelijk de drie punten in eigen huis houden.

De Stedumers hebben op dit moment te maken met veel blessureleed of andere reden van afwezigheid. Zo is Yannick van der Berg al een aantal weken niet van de partij. Matthijs Colstee bleef met een knieblessure aan de kant  en ook Tiemen Dijk begon op de bank. De reden daarvan was een onwelwillende enkel. Toch maakte Dijk zijn opwachting in de tweede helft en bekroonde zijn invalburt met een hele belangrijke en schitterende treffer vanaf ongeveer veertig meter. Saillant detail was dat de gebroeders Dirk en Johan Pijl voor het eerst dit seizoen in competitieverband tegenover elkaar stonden.

De Kantster Rottum Combinatie kreeg al in de 7e minuut de gelegenheid om op voorsprong te komen. Een voorzet vanaf de rechterkant belandde bij de geheel vrijstaande Niels Jan Zark. Zijn inzet met het hoofd verdween naast het doel. Stedum speelde in een te laag tempo om het KRC echt moeilijk te maken. Ook hanteerde de thuisclub steeds de lange bal waar rots in de branding Peter Kremer van KRC wel raad mee wist.

De thuisclub kreeg in de 10e minuut via spits Siebrand Dijkema een mogelijkheid. Zijn goed ingeschoten bal vanaf links werd een gemakkelijke prooi voor keeper Voerman. Een minuut gaf Dijkema een voorzet aan collega-spits Slager. Zijn kopbal miste de juiste richting. KRC gebruikte in deze fase van de wedstrijd een aantal keren de buitenspelval en bij Stedum ontbrak het inzicht om hier van te profiteren.

Het duurde tot de 24e minuut alvorens de wedstrijd werd opengebroken. Siebrand Dijkema werd met de rug naar de goal aangespeeld door broer Jaap en gaf de bal mee aan middenvelder Diederik Dijk. Hij schoot de bal met zijn linkerbeen binnen: 1-0. In de 34e minuut moest de doelpuntenmaker het veld geblesseerd verlaten. De geelzwarten kwamen nog voor rust op 2-0. Invaller De Jonge stuurde op links Siebrand Dijkema de diepte in en met een beheerst schot passeerde hij Voerman. Het betekende zijn vierde doelpunt in deze competitie.

Veel toeschouwers dachten dat Stedum de score wel even zou opvoeren. Niets was echter minder waar. KRC kwam als herboren uit de kleedkamers. Zonder middenvelder Pijl, die een blessure had opgelopen. De gastheren begonnen steeds slordiger te spelen. Er viel totaal geen lijn meer in het spel van de ploeg te ontdekken en zo kon het gebeuren dat KRC in de 51e minuut de achterstand tot 2-1 terug wist te brengen. Het doelpunt leek verdacht veel op buitenspel van spits Louis de Blécourt maar scheidsrechter Wagenaar wuifde het vlagsignaal van assistent-scheidsrechter Witteveen resoluut weg. De Blécourt schoot goed in maar keeper Dirk Pijl redde in eerste instantie uitstekend. De bal kwam echter precies voor de voeten van middenvelder Sandor von Hebel terecht die het speeltuig gemakkelijk in het doel kon schuiven.

KRC ging na deze goal in de eigen kansen geloven en de geelzwarten begonnen steeds slechter te voetballen.  In de 56e minuut werd de moegestreden Stedumer Erik van Hulst gewisseld voor Tiemen Dijk. KRC kwam na een geweldige blunder van keeper Pijl op gelijke hoogte.  De goalie wilde de bal wegtrappen na een terugspeel van Spijk. Hij deed dit zo onnauwkeurig dat hij tegen de doorlopende spits De Blécourt schoot waardoor de bal in het doel rolde: 2-2

De tijd begon te dringen voor Stedum om de score een ander en vooral beter aanzien te geven. Het was de ingevallen Tiemen Dijk die met een fantastisch schot vanaf een meter of veertig doelman Voerman het nakijken gaf. De bal verdween in de linkerbovenhoek: 3-2. De moegestreden ploeg uit Kantens probeerde het nog wel maar gevaarlijk werden de blauw-zwarten niet meer. Stedum kreeg in de 84e minuut nog een strafschop toegewezen nadat de mee opgekomen rechterverdediger Spijk heel licht werd aangetikt. De penalty werd feilloos benut door Andries de Vries. Hij bepaalde de eindstand daarmee op 4-2.

Vriend en vijand waren het er na afloop van de wedstrijd snel over eens. De minst slechte ploeg had gewonnen. Of zoals invaller-leider Slager het verwoordde: ‘Snel vergeten deze wedstrijd en lekker aan de bier.’Het is zaak voor KRC dat men snel punten gaat pakken. Het kan belangrijk zijn voor de moraal en de sfeer binnen de ploeg. Een compliment verdient men zeker. De bezoekers probeerden tenminste te voetballen maar misten op bepaalde posities duidelijk kwaliteit.

Voor Stedum is het te hopen dat de afwezigen snel weer speelklaar zijn. Voetbaltechnisch was het niet best wat de gastheren hebben laten zien. Het neemt echter niet weg dat de aansluiting met de subtop is gevonden. Stedum is op de vijfde positie van de ranglijst terug te vinden. KRC blijft op de laatste plaats staan. Stedum reist zaterdag af naar Ezinge en KRC ontmoet op eigen veld SV TEO. De Ten Posters  verloren thuis met ruime cijfers (1-5) VVSV ‘09.

* Stedum -KRC 4-2 (2-0). Diederik Dijk 1-0; Siebrand Dijkema 2-0; Sandor von Hebel 2-1; Louis de Blécourt 2-2; Tiemen Dijk 3-2; Andries de Vries 4-2 (strafschop)

No Replies to "Moeizame winst Stedum op KRC"