Records voor tweede Zeemijlenloop

zeemijlenloop

De deelnemers kregen bij de dijk nog even een kuitenbijtertje voor de kiezen.

In Delfzijl is zondag de tweede editie van de Zeemijlenloop georganiseerd. Een run over 11,1 kilometer. De organisatie kon een recordaantal lopers verwelkomen. Zij kwamen ook van buiten de landsgrenzen. In totaal verschenen er 1060 lopers aan de start op het sportpark Centrum. En dat betekende een recordaantal inschrijvingen. Bij de heren ging de winst naar Iwan Kamminga uit Nieuwe Pekela. Hij finishte in een tijd van 36.49 minuten. Bij de dames ging de winst naar Jessica Oosterloo uit Enschede. Zij was de rapste in een tijd van 41.04 minuten en herhaalde daarmee haar prestatie van het afgelopen jaar. De winnaars vestigden overigens beiden een nieuw parcoursrecord.

Er zijn dingen in het leven die je niet in de hand hebt. Een daarvan is het weer. De prima organisatie van de tweede Zeemijlenloop in Delfzijl moet zondagmorgen welhaast even angstig voor zich uit hebben gestaard. Er hing een asgrauwe lucht boven de havenplaats. Een lucht die niet veel goeds voorspelde en dat bleek al snel. Halverwege de ochtend gingen de hemelsluizen open en viel het regenwater met bakken tegelijk naar beneden. De wind geselde alles en iedereen. Tijdens de opbouwwerkzaamheden vlogen hekken omver en werden tenten door de harde wind gegrepen. De stormvlag werd letterlijk en figuurlijk gehesen. Het was maar de vraag of de deelnemers de elementen zouden willen trotseren. Of er her en der misschien wat mensen zouden afhaken. Er zat echter een engeltje op de schouder van de Zeemijlenloop. Vlak voordat onder andere de wedstrijdlopers op pad gingen brak de zon door en bleef het voor de rest van de middag droog. En dus stond niets een geslaagde loop meer in de weg.

De 1060 lopers werden op het sportpark Centrum weggeschoten. Via een gedeelte van Delfzijl oud-west en de wijk Doklanden ging het richting haven. Na een klein klimmetje bij het monument op de dijk, ter hoogte van Groningen Seaports, trok het peloton langs het centrum om via de Buitensingel en langs het gemeentehuis uiteindelijk weer op het sportpark te belanden. De toeschouwers moesten erop tijd bij zijn, want de snelste wedstrijdloper kwam al snel voorbij. Dat gold evenzeer voor de eerste dame in het gezelschap. Zij hadden geen tijd om naar de deelnemers te kijken die de afstand deels wandelend probeerden te overbruggen.

Ze zagen ook niet dat een enkeling op de stoep ging zitten om zijn veters nog eens extra strak aan te trekken. Een hevig zwetende dame op leeftijd, elk aangereikt bekertje water over het hoofd kieperend, leek meer met zichzelf dan met de afstand te worstelen. Haar hoofd kon iedere vergelijking met een knalrode pioenroos gemakkelijk doorstaan. Hoewel het lichaam waarschijnlijk zei dat ze beter zou kunnen stoppen, sprak de geest een andere taal. Bij elke aanmoediging van het publiek verscheen er een verkrampte glimlach op haar gezicht. Eentje die boekdelen sprak. Dat het toch wel erg zwaar was. Maar de streep zou ze halen. Hoe dan ook. Want daar doe je het voor. En dus ploegde ze voort. Uiteindelijk kwam ze na een dik uur over de finish. En kreeg ze hetzelfde applaus over zich heen dat ook ten deel was gevallen aan de beide winnaars. Want dat is de charme van dit soort evenementen. Iedereen wint op zijn of haar manier. Daarvoor hoef je niet per sé als eerste te eindigen.

Ver nadat de laatste loper zich had opgewarmd, trok Johan Rehwinkel van het organiserende AV Fivelstreek de voordeur achter zich dicht. ‘Wat een geweldig evenement was dit. Natuurlijk is het even schrikken als je dit soort weersomstandigheden over je heen krijgt. Maar het is gelukkig allemaal goed gegaan. We hadden in elke categorie meer lopers, er was meer belangstelling dan we hadden verwacht en we hebben bewezen dat deze loop levensvatbaar is. We gaan binnenkort evalueren en kijken waar we volgend jaar verbeterpunten kunnen aanbrengen of nog meer winst qua aantal lopers kunnen halen. Eerst hier maar eens een beetje van nagenieten.’

zeemijlenloop03

De winnaars van de wedstrijdloop. Iwan Kamminga uit Nieuwe Pekela en Jessica Oosterloo uit Enschede.

De uitslagen:

Mannen senioren:
1 Gerard Vos Fivelstreek 40:24
2 Dries Ameling Stedum 44:10
3 Ricardo Damminga Baflo 45:09
4 Maurice Smit Delfzijl 46:28
5 Marc Cornelius Appingedam 46:37

Categorie M30
1 Iwan Kamminga Nieuwe Pekela 36:49
2 Barry Bronsema Groningen 39:14
3 Pim Wildeman Appingedam 47:32
4 Erwin Koerts Appingedam 48:11
5 Johan Schriemer Appingedam 49:03

Categorie M40
1 Marcel Stoffers Appingedam 41:36
2 Klaas Oudman Winschoten 44:29
3 Ties van der Laan Oude Pekela 44:46
4 Peter Trof Appingedam 45:33
5 Hielke Nienhuis Lekkum 47:03

Categorie M50
1 Siemon Hinrichs Fivelstreek 43:01
2 Erik Bakker De Bull (Steenwijk) 44:39
3 Eeuwe Schot Groningen 47:29
4 Koos Stadlander Bad Nieuweschans 48:10
5 Harry Kruiter Delfzijl 50:52

Categorie M60
1 Henk Apotheker Delfzijl 50:19
2 Dirk Heun Appingedam 51:26
3 Jan Posthumus SV Veendam 52:23
4 Piet Winkelaar Dutch Runners 55:25
5 Frans Scheuneman Friesland 56:33

Vrouwen senioren
1 Jessica Oosterloo Enschede 41:04
2 Graciella Evertsz Delfzijl 53:30
3 Sylvia Overgaauw Delfzijl 55:18
4 Marianne Hoekstra Groningen 55:56

Categorie V30
1 Renate Kramer Bunde (GER) 47:40
2 Katja Kanditt Korschenboich (GER) 48:03
3 Janke van der Laan Winschoten 48:23
4 Wanda Evertsz Delfzijl 48:29
5 Riette Rijpma Uithuizermeeden 1:04:02

Categorie V40
1 Patries Zijlstra Dutch Runners 46:45
2 Theresia Bijl Stadskanaal 48:34
3 Bianca Plomp Fivelstreek 54:45
4 Jolanda de Winter Appingedam 56:45
5 Gea Rouppe Appingedam 57:44

Categorie V50
1 Magriet Taselaar-Vegte Loopgroep Kameleon 55:49
2 Rensje Rijkens Aquilo 59:21
3 Janny Luursema Appingedam 59:34
4 Frouk van Dijken Loppersum 1:00:15
5 Joséfien van der Veen Loopgroep Kameleon 1:05:18
6 Reinie Heerema-kremer Loopgroep Kameleon 1:07:47

Categorie V60
1 Jeannet Bakema Loppersum 1:00:34
2 Betty Osse Fivelstreek 1:03:59
3 Aukje Woltjer Fivelstreek 1:04:45
4 Truus Bakker Fivelstreek 1:18:22

zeemijlenloop02

Na de passage bij Groningen Seaports ging het naar beneden om vervolgens richting het centrum te lopen.

No Replies to "Records voor tweede Zeemijlenloop"