SC Scheemda worstelt zich langs Oldambtster Boys

scheemdaoldambt

Doelman Henri Siegers van SC Scheemda plukt de bal weg voordat de opspringende Raymond Stuivenberg gevaar kan stichten.

Op sportpark d’ Oosterd in Scheemda stond zondagmiddag de derby tussen SC Scheemda en Oldambtster Boys op het programma. Dat er enige rivaliteit heerst tussen beide verenigingen moge duidelijk zijn. Dat het een pittig duel zou worden was op voorhand eveneens zonneklaar. Die boodschap had de spelers van de gastheren kennelijk niet bereikt. Ze worstelden niet alleen met het fel strijdende Oldambtster Boys, maar vooral met zichzelf. Dat de geelblauwen uiteindelijk met 4-0 wisten te winnen zal de thuisblijvers niet hebben verbaasd. De aandachtige toeschouwer zal het meteen geflatteerd hebben genoemd. En dat was de spijker op zijn kop. De Scheemders speelden ongeïnspireerd en hadden de onnodige fouten van hun opponenten nodig om de punten in eigen huis te kunnen houden.

door Martijn Groenbroek

De Scheemders wilden graag dominant en aanvallend voetballen om zo Oldambtster Boys geen kans te geven. Maar ook om met een goed gevoel de komende wedstrijden in te gaan. Niets was echter minder waar. Behalve een kleine kans voor Martijn Delger in de 4e minuut, viel er weinig positiefs te noteren in de eerste twintig minuten. Scheemda speelde slordig en Oldambtster Boys liet ook weinig goed voetbal zien. Al moest hen worden nagegeven dat ze voor elke centimeter gras wilden strijden. En juist dat element ontbrak bij de gastheren.

Pas in de 21e minuut viel de eerste kleine mogelijkheid te noteren. Stefan Sprik kwam op rechts door en gaf goede voorzet op Arnout Kranenborg. De kopbal was heel lang onderweg maar verraste doelman John Plat wel: 1-0. Het lag in de lijn der verwachtingen dat de Scheemders nu wel beter zouden gaan spelen. Dat bleek een misvatting. Oldambtster Boys pakte het initiatief en kreeg ook kansen. Het ontbrak echter aan precisie en schotkracht. En daar mocht SC Scheemda heel blij mee zijn, anders was de rust met een gelijke stand aangebroken.

Ook de tweede helft was bijzonder matig. In het eerste kwartier viel er vanuit Scheemder oogpunt niks te beleven. Sterker nog, ook nu was het wachten op de gelijkmaker. Dennis Burema was er dicht bij na een vrije trap van Raymond Stuivenberg. De volley van Burema ging echter naast, zoals ook mogelijkheden van Alexander Jansen en Jamil de Jong niet verzilverd konden worden. Het duurde tot de 60e minuut alvorens SC Scheemda weer een kans kon laten noteren en die ook meteen verzilverde. Martijn Delger verdubbelde de voorsprong en daarna leek het gedaan met Oldambtster Boys.

Kort na dit doelpunt kon kon Falko Slijm gaan douchen toen hij direct rood kreeg vanwege een forse overtreding op Arnoud Klooster. Iedereen dacht dat Scheemda de tien van Oldambtster Boys nu wel zouden oprollen. De mannen van trainer Tjepke Schreuder bleven echter doen wat ze de hele wedstrijd al hadden gedaan. De passes waren slordig, er was weinig beweging en men leek zonder interesse te voetballen. Pas in de 80e en 84e minuut namen de gastheren afstand. Delger scoorde toen twee keer: 4-0. De derdegoal had hij te danken aan een slippertje in de verdediging van de gasten en de laatste van de middag ontstond na een goede voorzet van Stefan Sprik.

En nog had Oldambtster Boys de mogelijkheid om de score een beter aanzien te geven. De zwak ingrijpende Scheemder defensie zag af en toe vier roodhemden rond het strafschopgebied opduiken. Ze hadden echter het geluk dat de bezoekers niet meer de kracht hadden er voordeel uit te halen.
Trainer Tjepke Schreuder was allerminst te spreken over de slechte prestatie van zijn team: ‘Het was allemaal veel te slap en te onnauwkeurig. We wilden de duels niet aangaan en waren niet vooruit te branden. Je weet op voorhand dat Oldambtster Boys er vol in zal gaan. Dat is hun goed recht, daarvoor is het een derby. Daar zijn wij ons niet van doordrongen geweest.’

Zijn collega Jan Klein baalde als een stekker. ‘Als je heel eerlijk bent hebben we de mogelijkheid laten liggen om een goed resultaat te boeken. We komen echter moeilijk tot scoren, dat heb je nu wel weer kunnen zien. Vlak voor de rust en net daarna kregen we de kansen om zelfs op voorsprong te komen. Het is dan extra zuur dat je door persoonlijke fouten opnieuw de kous op de kop krijgt.’ Over de rode kaart van Falko Slijm zei hij: ‘Die was volkomen terecht. Het was een onbezonnen en onnodige overtreding.’

Het was al met al een wedstrijd die SC Scheemda snel moet vergeten. De supporters van de thuisclub werden er op het koude en winderige sportpark zeker niet warm van. De gasten leken geen trek in de derby te hebben en probeerden met een minimale inspanning een zakelijke overwinning in de zak te steken. Oldambtster Boys gaf, met al zijn beperkingen, wel vol gas en kreeg uiteindelijk te weinig.
SC Scheemda zal er zondag weer moeten staan. Dan wacht de uitwedstrijd tegen Nieuweschans dat met 2-3 van Wedde wist te winnen. Oldambtster Boys wacht nog steeds op het eerste succes en mag het op eigen veld tegen THOS opnieuw proberen.

* SC Scheemda- Oldambtster Boys 4-0 (1-0). Arnout Kranenborg 1-0; Martijn Delger 2-0; Martijn Delger 3-0; Martijn Delger 4-0

No Replies to "SC Scheemda worstelt zich langs Oldambtster Boys"