Hoogkerk klopt defensief zwak Farmsum

farmsumhoogkerk

Hoogkerker Jeffrey Romijn zit in de sandwich bij Justin de Vries en Dennis Zielstra.

Ze hadden het de Hoogkerkers zo graag ingewreven en het leek ze warempel nog te lukken ook. Farmsum nam op eigen veld een verrassende 2-0 voorsprong op de ploeg van trainer Heiko van den Berg. Uiteindelijk wist de thuisclub echter geen stand te houden. Na de thee werden de gastheren in defensief opzicht aan alle kanten voorbij gelopen en streek Hoogkerk de winst op. Na het laatste fluitsignaal stond er 2-4 op het scorebord. Met dank aan doelman Erwin Tjalma. Hij voorkwam namelijk dat de schade nog groter werd.

Farmsum wilde de bezoekers op het kille Tuikwerder sportpark wel even laten zien dat ze in de media ten onrechte als laagvlieger waren aangemerkt. De elf van trainer Douwe Maat begon prima aan de wedstrijd. Voor de apatisch reagerende Hoogkerkers in de gaten hadden wat er was gebeurd, stond het 2-0. Twee schoten van Herbert van Brugge hadden al een waarschuwing moeten zijn. het leek er echter op alsof de gasten met een minimale inspanning het maximale resultaat dachten te kunnen behalen.

Nadat Dennis Zielstra een uitgelezen kans had laten liggen om de score te openen, was het in de 34e minuut wel raak. Van Brugge deponeerde een vrije trap achter de defensie van Hoogkerk. Dennis Boerma zette zijn kruin onder de bal en zag het speltuig via de handen van de keeper tegen het nylon vliegen: 1-0. Enkele minuten later kon Farmsum opnieuw juichen. De tweede treffer was er eentje van een bijzonder kaliber. Andreas Tjalma kreeg, net buiten het eigen strafschopgebied, de bal van zijn doelman toegespeeld. De verdediger twijfelde geen moment, schoot het leer naar de overzijde van het veld waar Dennie Gorter de knikker oppikte en vervolgens uithaalde: 2-0.

De eerste keer dat Hoogkerk gevaarlijk werd, was in de 36e minuut. Een voorzet van Jeffrey Romijn werd echter te gehaast door Niels Veentjer op doel geschoten. Toch zouden de bezoekers nog voor de thee op 2-1 komen. De defensie van Farmsum stond even te slapen, dacht een moment aan buitenspel en vergat door te spelen toen er geen fluitsignaal klonk. Wouter van Dijken liet goalie Tjalma kansloos. En nog kreeg Farmsum de mogelijkheid om met een comfortabele tussenstand de kleedkamers op te zoeken. De mogelijkheden op een grotere voorsprong werden echter te simpel verprutst.

Na de doelwisseling waren de gastheren geen schim meer van het team dat de eerste helft nog zo goed tegengas wist te geven. De verdediging stortte als een kaartenhuis in, stapelde fout op fout en mocht Tjalma op de blote knieën bedanken dat hij zijn ploeg aanvankelijk nog overeind wist te houden. De druk werd echter steeds groter en de gelijkmaker kon niet uitblijven. Niels Veentjer haalde de trekker over en ook nu was de defensie van Farmsum volledig uit positie gespeeld: 2-2.

Hoogkerk schakelde nog een tandje bij, voerde de druk verder op en dwong de gastheren steeds vaker tot het maken van fouten.  De thuisclub had er geen antwoord op, miste een rustgevende factor op het middenveld en zocht te vaak de lange bal in de hoop dat Gorter en Van Brugge er iets mee konden. Zij kwamen er na de thee echter niet meer aan te pas. Uit een voorzet van Dennis van Dijken scoorde Veentjer zijn tweede van de middag (2-3) en negen minuten later schoot Frank Volkers het kwartet vol, al had hij dan wel de mazzel dat zijn inzet van richting werd veranderd: 2-4. Invaller Daniël de Wal had er even later 2-5 van kunnen maken, maar ook nu stond Tjalma hinderlijk in de weg.

Coach Van den Berg was na afloop een tevreden man, al vond ook hij dat zijn team het eerste half uur een beetje had lopen slaapwandelen. ‘Het was verdorie net alsof ze geen zin hadden. Van een ploeg als Farmsum mag je niet verliezen, maar het was ons bijna overkomen. Het is dat ze die derde er niet in schieten, anders was het een vervelende middag geworden. Tijdens de rust hebben we de zaak even op scherp gezet. Toen zag je dat Farmsum op instorten stond. Daar hebben we goed gebruik van gemaakt.’

Voor zijn collega Douwe Maat waren de druiven erg zuur. ‘We komen op een mooie voorsprong, al ging het toen verdedigend ook al niet goed. Dat wisten we in die fase echter nog te repareren. We hebben verzuimd om er 3-1 van te maken en zijn in de tweede helft vooral verdedigend weggespeeld. Een aantal spelers heeft duidelijk laten zien dat ze dit niveau nog niet aankunnen. Het is een bittere constatering, maar wel een feit. Daar zal hard aan gewerkt moeten worden.’  Veel tijd om de brokstukken te lijmen is er niet. Zondag wacht namelijk de confrontatie met Heiligerlee.

* Farmsum –Hoogkerk 2-4 (2-1). Dennis Boerma 1-0; Dennie Gorter 2-0; Wouter van Dijken 2-1; Niels Veentjer 2-2; Niels Veentjer 2-3; Frank Volkers 2-4.

No Replies to "Hoogkerk klopt defensief zwak Farmsum"