De Pelikanen in pittig gevecht langs De Fivel

pelifivel

Doelpuntenmaker Jeffrey de Vries van De Pelikanen maakt een soort van vrije val langs Cees bij de Leij.

De Pelikanen heeft zaterdag op eigen veld met 3-2 van De Fivel gewonnen. De beslissende treffer werd gemaakt door Jeffrey de Vries, na aan loepzuivere vrije trap van Jan Vriemoedt. De man die zijn laatste wedstrijd voor de Damster hoofdmacht heeft gespeeld. Het duel had alles in zich wat een derby aantrekkelijk maakt. Er gebeurden echter ook zaken die niet op een veld thuishoren. Scheidsrechter Zuidema uit Roswinkel had zijn handen vol aan de confrontatie. Hij trok maar liefst elf keer geel, waarvan zes voor De Fivel. Eigenlijk was het een klein wonder dat beide teams de wedstrijd met elf man wisten te beëindigen.

In de derde klasse C valt bijna niet te voorspellen wat de uitslag van een wedstrijd zal worden. Een groot peloton ploegen kan aanspraak maken op een hoge notering achter de ongenaakbare koploper Appingedam. Het belang van een overwinning was dan ook bij zowel  Peli-coach Kees Bouma als zijn collega Ronald Vermeulen bekend. De in het roodwit gestoken thuisclub begon goed aan het duel. De Damsters legden een knap spelletje op de mat. De Pelikanen speelde een sterk half uur en kwam dan ook verdiend aan de leiding. Richard van Kaam opende na een hoekschop van Ruben Keizer koppend de score: 1-0. Even later zagen de toeschouwers een prachtige knal van Jeffrey de Vries na een aanval met Ruben Keizer en Daan van Dortmont als aangevers. Kuizenga wist het leer naast te boksen. De gastheren claimden korte tijd later tot twee keer toe een strafschop en een corner. Arbiter Zuidema liet zich echter niet vermurwen. Peli wist de marge op eigen kracht te verdubbelen. Na goed voorbereidend werk van Vincent Benesia maakte Jermaine Bos er 2-0 van. De Riepsters leken een zware middag tegemoet te gaan. Het was dan ook heel zuur dat Peli de tegenstander zelf in het zadel hielp. Een glijpartij van Dennis de Vries leidde tot een mogelijkheid voor een gevaarlijke aanval. Die kwam er ook. Cees bij de Leij leverde het leer bij teammaatje Geert van der Veen in en hij verkleinde de achterstand tot 2-1.

En dat overmoedigheid tot nare gevolgen kan leiden liet Wouter de Vroome zien. Dennis de Vries dacht amper een minuut na zijn slippertje dat hij de bal in zijn eentje wel uit de eigen defensie weg zou kunnen soleren. De Vroome ontfutselde hem het speeltuig en liet doelman Rody Bos kansloos: 2-2. En weg was de riant ogende voorsprong. Na de gelijkmaker werd het wat grimmiger. De 24-jarige fluitist moest al zijn kunnen aanspreken om het duel in goede banen te leiden. Als hij in het begin wat minder lankmoedig was opgetreden, hadden de acteurs zich wel ingehouden. Nu moest de leidsman herhaaldelijk bluswerk verrichten als de gemoederen weer oververhit waren geraakt. Dat lukte hem wonderbaarlijk genoeg zonder iemand naar de kleedkamers te sturen, al was er aanleiding genoeg dat wel te doen. Het feit dat de Drent elf gele kaarten nodig had om de voetballers in toom te houden, sprak wat dat betreft boekdelen.

Na de thee gooide De Fivel wat extra druk op de ketel. De voorsprong voor de ploeg uit Zeerijp hing in de lucht en Jacob Havinga was er nog het dichtst bij. Alleen voor doelman Rody Bos schoot hij echter langs de verkeerde kant van de paal. Lange tijd leek het er op dat het duel onbeslist zou eindigen. Er werd met veel passie, inzet en een flinke dosis hardheid gestreden. Hardheid die af en toe werd overdreven en tot talloze onderbrekingen leidde. En toen was het moment daar waar alle Damsters op gewacht hadden. Jan Vriemoedt mocht voor de laatste keer zijn opwachting in het team van trainer Kees Bouma maken. Hij wilde juist tegen De Fivel afscheid nemen omdat de winstkansen in die wedstrijd groter werden geacht dan in het duel met buurman Appingedam op 14 december. Wat de 39-jarige toen nog niet kon bevroeden, was dat hij een zeer belangrijke rol zou spelen bij de winnende goal. Peli kreeg aan de rechterkant van het veld een vrije trap waarmee Vriemoedt zich belastte. Zijn indraaiende voorzet vond de kruin van Jeffrey de Vries die de bal prima achter doelman Ruud Kuizinga wist te koppen: 3-2.

Niet de doelpuntenmaker, maar de aangever werd vervolgens bijna doodgeknuffeld. De Fivel probeerde in de resterende minuten de achterstand nog wel weg te poetsen maar ontbeerde de echte kracht om het staaltje van voor de thee te herhalen. Het duel eindigde uiteindelijk in het schemerdonker, vlak na het zoveelste opstootje van de middag.

peldefivel2Jan Vriemoedt aan de bal. De immens populaire nummer 9 van De Pelikanen heeft na ruim twintig jaar afscheid van de eerste selectie genomen.

Na afloop werd Vriemoedt onder de bloemen bedolven, nam allerlei bedankjes in ontvangst en liep vervolgens door een haag van spelers en supporters richting kleedkamer. Een interview geven wilde hij nog steeds niet. Maar afscheid nemen met de trap waaruit de winnende werd gescoord? Ja, dat vond hij dan wel weer lekker. Ook zijn trainer was blij met de zege. ‘We klimmen mooi naar de derde plaats. Over het spel van voor de rust ben ik erg tevreden. We hebben toen goed gespeeld. Daarna zakte het wat weg en geven we de voorsprong natuurlijk heel knullig uit handen. Na de pauze was het vooral vechtvoetbal wat we hebben gezien.’ Oefenmeester Ronald Vermeulen baalde na afloop als een stekker. ‘Ik ben van mening dat de gelukkigste heeft gewonnen. Over het hele duel was een gelijkspel terecht geweest. Het is echter wel het verhaal van de laatste weken. We spelen iedere week goed, maar staan telkens met lege handen. Ik vond De Pelikanen vooral gevaarlijk met vrije trappen en corners. Wij hadden ons fysiek gezien wel wat meer mogen laten zien.’

* De Pelikanen – De Fivel 3-2 (2-2). Richard van Kaam 1-0; Jermaine Bos 2-0; Geert van der Veen 2-1; Wouter de Vroome 2-2; Jeffrey de Vries 3-2.

No Replies to "De Pelikanen in pittig gevecht langs De Fivel"