Stedum kan koploper niet verrassen

stedumpeli

Aanvoerder Ferdi de Jonge van Stedum (7) is in een fel duel gewikkeld met  de uitblinkende Handrit Hoxhaj. Siebrand Dijkema kijkt gespannen toe. (foto: Menne Tillema).

Het is vijfdeklasser Stedum niet gelukt om de punten in eigen huis te houden. Koploper Pelikaan S. uit Oostwold trok uiteindelijk de overwinning over de streep, al ging het allerminst gemakkelijk. De bezoekers eindigden het duel met tien man omdat aanvoerder Danny Holband zich in de 90e minuut niet kon beheersen na een duel met Stedumer Bard Dekker. Het laatste kwartier van de confrontatie mocht Pelikaan S. de handen dichtknijpen dat Stedum niet langszij wist te komen. Mogelijkheden daartoe waren er toen zeker via Robbert Slager. Hij had de ploeg van trainer Leendert Nieborg in de eerste helft al op gelijke hoogte kunnen brengen.

door Kees Mulder

Op het zandveld van Stedum, dat overigens prima bespeelbaar was, nam Pelikaan S. meteen het initiatief. Maar dit was ook de tactiek die trainer Nieborg met zijn manschappen had uitgestippeld. ‘We spelen vandaag met één diepe spits in de persoon van Robbert Slager en bij balverlies zakken we tot de middenlijn in om daar de spelers van Pelikaan S. kort te dekken’, sprak de coach voorafgaand aan het duel.

Stedum kende nogal wat blessures. Zo waren Jaap Dijkema, Andries de Vries en Dirk Pijl om uiteenlopende redenen niet beschikbaar. Hier tegenover stond na weken afwezigheid de terugkeer van middenvelder Yannick van den Berg. Bij Pelikaan S. ontbrak Jos Bulten, de aanjager en vormgever op het middenveld. Het spel kon de 150 toeschouwers aanvankelijk niet echt boeien. Pelikaan S. speelde in een te laag tempo maar kreeg ook geen centimeter ruimte van Stedum om echte combinaties te laten zien.

In deze fase van de wedstrijd moest doelman Wesley de Waal zijn klasse tonen en deed dat met verve. Handrit Hoxhaj, aan de zijde van de gasten de beste man, omspeelde rechterverdediger Jan Spijk en haalde op zo’n 25 meter schuin van het doel verwoestend uit. De bal leek in de kruising te vallen maar met een katachtige reflex ranselde De Waal het leer uit de bedreigde hoek. Na 23 minuten spelen moest trainer Pascal Mulder zijn eerste wissel toepassen. Rechterverdediger Shai Assouline (ex-Engelbert) moest zich geblesseerd laten vervangen door Dustin Jansen.

In de 26e minuut schreewde alles en iedereen van Pelikaan S. om een strafschop toen Myren Noeken (eveneens ex-Engelbert) lichtjes werd aangetikt. Scheidsrechter Hoomans wuifde terecht alle protesten weg. In de daaropvolgende aanval was spits Robbert Slager de trage en middelmatige laatste man Kor-Niels Kuiper van Pelikaan S. veel te snel af door de bal simpel langs hem te spelen. Slager gaf het speeltuig perfect voor op de mee opgekomen Matthijs Colstee. Zijn inzet kon ternauwernood gered worden door doelman Allard Kuiper.

Pelikaan S. kwam in de 34e minuut op voorsprong. Nadat Robbert Slager een niet te missen kans (hij treuzelde te lang met uithalen) namens Stedum had gekregen, kwamen de gasten er razendsnel uit via de counter. Een lange bal ging over de verdediging van Stedum en zo kon rechterspits Kevin van Dellen ongehinderd met de bal richting Wesley de Waal opstomen. Met een schuiver in de korte hoek schoot Van Dellen de gasten op een 0-1 voorsprong. Voetballend was deze stand wel verdiend maar Stedum had de zaken verdedigend goed op orde. In de 38e minuut leek Jan Spijk de thuisclub op gelijke hoogte te zullen brengen. Spijk nam vanuit een afgeslagen corner de bal ineens op de pantoffel, maar weer bracht keeper Kuiper redding.

In de tweede helft brachten beide coaches een wissel binnen de lijnen. Bij Pelikaan S. werd laatste man Kuiper door spits Ducan Torrenga vervangen om zo de defensie van Stedum beter onder druk te kunnen zetten. Bij Stedum werd Colstee (blessure) vervangen door Yanick van den Berg. Veel veranderde er niet aan het spelbeeld. Pelikaan S. was de beter voetballende ploeg en Stedum loerde op de counter. Toch waren het de gastheren die na een uur spelen de grootste mogelijkheid kregen om op gelijke hoogte te komen. De goed spelende laatste man Klaas Lubbers verzond een lange pass op Van den Berg en diens kopbal kwam precies voor de voeten van spits Slager. De net twintig jaar geworden militair had zelf moeten uithalen in plaats van de bal naar Diederik Dijk te transporteren. De inzet van Dijk werd gepareerd en weg was de kans op een doelpunt. Vanaf dat moment sloop er wat frustratie in de ploeg van Pascal Mulder. Zo kreeg Raffaele Bianco na een harde charge op Tiemen Dijk slechts geel. Even later kwam Lorenzo Spitsbaard teamgenoot Diederik Dijk vervangen.

Pelikaan S. scoorde in de 68e minuut 0-2. Stedum was even uit positie op het middenveld. Bianco zette Hoxhaj aan het werk en laatstgenoemde schoot met een droge knal in de korte hoek de tweede goal binnen. De wedstrijd leek daarmee beslist. Vanaf dat moment was er echter namelijk sprake van een heus Stedums kwartiertje. De mouwen werden nog maar eens opgestroopt en ontstonden er weer moeglijkheden. Zo kwam Slager net een beenlengte tekort om de bal in te kunnen schieten en werd Spitsbaard neergelegd in het strafschopgebied. Scheidsrechter Hoomans vond dit een schwalbe en beloonde Spitsbaard met geel. Siebrand Dijkema werd in de 75e minuut nog vervangen door linkeraanvaller Wolter van Zanten. Hij gaf meteen zijn visitekaartje af door een perfecte voorzet op Spitsbaard af te leveren. Hij maaide echter volledig over de bal. Slager was echter goed meegelopen en zijn derde kans was wel raak: 1-2

Pelikaan S. was volledig van slag en Stedum zocht meer en meer de aanval. Er brak een hectische fase aan toen de 90e minuut al liep. Linkerverdediger Bard Dekker maakte een overtreding. Dit zinde aanvoerder Danny Holband van Peilkaan S. allerminst. Hij duwde Dekker met beide handen weg en deed dat onder de ogen van scheidsrechter Hoomans. De leidsman kon niets anders doen dan de aanvoerder de rode kaart te tonen. Voor Stedum was er onvoldoende tijd om het vijandelijke doel nog een keer te bestoken.

Pelikaan S. heeft nu zeven punten voorsprong op naaste belager VVSV ’09 dat met 3-2 van Boerakker wist te winnen. Stedum is een plaats op de ranglijst gezakt en staat nu vijfde. Zaterdag is ZEC in Zandeweer de volgende tegenstander.

* Stedum – Pelikaan S. 1-2 (0-1). Kevin van Dellen 0-1;  Handrit Hoxhaj 0-2; Robbert Slager 1-2.

No Replies to "Stedum kan koploper niet verrassen"