Usquert weet weer wat winnen is

usquertwolt

De in het blauwzwart gestoken Woltersummer Mickey Vermeulen mist de bal. Zijn teamgenoten Johan van Loenen (links), de nog net zichtbare Wesley van der Wal en Tabe van der Laan (4) zien het gebeuren. Namens Usquert zijn (vanaf links) doelpuntenmaker Kevin de Jong, Emi Bahar en Marco Oost in de buurt.

Vijfdeklasser Usquert was eerder deze week onderwerp van een item op de regionale televisie. De club die na tien duels nog geen enkel punt had weten te scoren werd voor het voetlicht gehaald. Men sprak over trainingsomstandigheden, gebrek aan scorend vermogen, de sfeer, de zo belangrijke derde helft en de onverzettelijkheid van een kleine vereniging. Worstelend om het hoofd boven water te houden.  Het thuisduel tegen SV Woltersum zou de ommekeer betekenen. En die kwam er. Na anderhalf uur ploeteren op een loodzwaar veld vielen de gastheren elkaar in de armen. Ze hadden zojuist het mirakel van Usquert voltooid. De eerste overwinning (2-0) sinds april van dit jaar was een feit. Toen wist men namelijk met 5-4 van Houtigehage te winnen.

Met wat voor beperkte mogelijkheden clubs als Usquert, en in iets mindere mate SV Woltersum, zich ook moeten behelpen, zondag kon men niets anders dan respect opbrengen voor de hekkensluiter in 5D. Vanaf het eerste fluitsignaal was duidelijk dat de gastheren hun huid duur zouden verkopen. Dit in tegenstelling tot SV Woltersum. Het team van trainer Rob Brouwer bezat weliswaar meer voetballend vermogen, maar maakte daar geen gebruik van. De gasten waren te slordig in de balbehandeling. De passing was niet zuiver en er werd te gehaast gespeeld. De Usquerders blonken ook niet uit in balvaardigheid, maar waren een stuk agressiever.

In eerste instantie waren het de gasten die aan een mogelijkheid mochten ruiken. Jeroen van Dijk maaide vrij voor doel echter over de bal en een schot van Simon Schuil verdween een metertje naast. Usquerder Stefan de Jong was het dichtst bij de openingsgoal. Zijn ziedende schot spatte echter op de vuisten van goalie Adem Secer uiteen. Enige minuten eerder had hij ook al een dot van een mogelijkheid laten liggen toen hij ietwat onbesuisd een voorzet vanaf rechts onbesuisd over de deklat poeierde. Halverwege de eerste helft schreeuwde Usquert om rood voor Johan van Loenen. De Woltersummer trok aan de noodrem maar kwam er met geel goed van af. Terwijl Usquert ook nu liet zien maar moeizaam tot scoren te kunnen komen, ploeterde SV Woltersum vooral tegen zichzelf en het onvermogen om tot aanvaardbaar voetbal te komen.

Meteen na het begin van de tweede helft leken de bezoekers iets terug te zullen doen. Schoten van Erwin Schaaphok en Jan Dijkema misten echter het beoogde doel. Na deze plaagstoten nam Usquert het heft weer in handen. Nadat Woltersummer Tabe van der Laan op de bon was geslingerd viel de voor de gastheren zo gewenste en tevens bevrijdende treffer. Een vrije trap van Niels van Berkel, op zo’n dertig meter van het doel, kwam in een kluwen van spelers terecht en viel via de rug van Aleco Madigaladze achter goalie Secer tegen het nylon: 1-0. De supporters waren dol van vreugde en besloten er wat vuurwerk tegenaan te gooien. De geschrokken leidsman gaf meteen te kennen dat dit niet nog een keer moest gebeuren.

Usquert bleef de betere ploeg en maakte nadrukkelijk aanspraak op meer. Invaller Kevin de Jong was uiteindelijk de gevierde man toen hij van dichtbij raak wist te schieten. SV Woltersum kreeg de bal niet weg na een corner. De Jong draaide zich een slag in de rondte en besloot met zijn slechte been uit te halen: 2-0. Na zijn goal vloog hij richting zijlijn om interim-coach Peter Smith in de armen te vliegen. De elf van Rob Brouwer wisten ook in de resterende tijd geen vuist te maken. Vlak voor tijd moest goalie Erik Oost nog wel even gestrekt op een venijnig schot, maar hij wist het gevaar te pareren.

Nadat het laatste fluitsignaal had geklonken was het feest bij Usquert. Voorzitster Debora Draijer luidde de derde helft in door met een krat geestrijk en bovenal alcoholhoudend vocht richting kleedkamer te vertrekken.

Kevin de Jong, inmiddels van voetballer tot woordvoerder gepromoveerd, was in zijn nopjes met de winst. ‘Het was op zich al een mirakel dat het bij rust nog 0-0 was. Zelfs dat waren we niet meer gewend. Ik ben echter van mening dat we terecht hebben gewonnen. We kregen de beste kansen en hebben meer strijd geboden.’

En daar hoefde coach Rob Brouwer niets aan toe te voegen. ‘We hebben geen moment ons eigen spel kunnen spelen. Usquert speelde opportunistisch, maar deed dat wel met een gedrevenheid die ik bij ons heb gemist.’

Dat compliment konden de Usquerders in de zak steken. Het gezang van de winnaars was zelfs op de doorgaande weg te horen.  De overwinningsroes zal nog wel even duren, al beseft De Jong ook dat ze er zondag weer moeten staan. Dan speelt men tegen Kwiek. De eerste confrontatie tussen beide ploegen eindigde in 3-2 voor Kwiek en dus heeft Usquert ook zondag iets recht te zetten.

* Usquert – SV Woltersum 2-0 (0-0). Aleco Madigaladze 1-0; Kevin de Jong 2-0.

No Replies to "Usquert weet weer wat winnen is"