Matig Appingedam klopt Poolster

apppool

Spitsuur in het strafschopgebied van Appingedam. Ondanks de enorme drukte blijft goalie Jelmer Kiewiet de situatie echter de baas.

Als Johan de Groot de strafschop wel had benut en als Johan Dijkman, oog in oog met goalie Jelmer Kiewiet, wel had gescoord. Zou Poolster dan gestunt hebben in de uitwedstrijd tegen koploper Appingedam? Je zou geneigd zijn het te denken. Feit is in ieder geval dat de ploeg uit Spijk het de lijstaanvoerder knap lastig heeft gemaakt. Of was het nou Appingedam dat het zichzelf moeilijk maakte? De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Een ding stond na negentig minuten voetbal echter als een paal boven water. Appingedam kon weer drie punten aan het totaal toevoegen omdat het uiteindelijk met 2-1 wist te winnen.

Poolster had nog wat goed te maken na de onverwachte thuisnederlaag tegen Westerlee. Op voorhand een lastige opgave, want uitgerekend koploper Appingedam moest op het Wellemansportpark bestreden worden. Menigeen bij Poolster had vooraf al voor een nederlaag getekend. Men leek er vooral op uit te zijn omhet verlies zo beperkt mogelijk te houden.

De ploeg van trainer Gerard Zeeman maakte het zich voor rust vreselijk moeilijk. ‘We zochten het teveel in het centrum. Daar speel je Poolster niet mee kapot. Daarnaast was het tempo veel te laag en was er te weinig beweging. Ik miste de explosiviteit die we normaal hebben’, aldus de Damster. De Damsters kregen wel de betere mogelijkheden maar weigerden die te verzilveren of vonden doelman Kees Dijkman op hun weg.

Poolster vond het allemaal prima en kreeg voor de pauze zelfs een unieke mogelijkheid om de gastheren op achterstand te zetten. Johan de Groot mocht vanaf elf meter aanleggen maar schoot veel te slap in. Jelmer Kiewiet kreeg de bal niet onder controle, maar vervolgens was de defensie alert genoeg om voor opruiming te zorgen. De schrik zat er even in bij de thuisclub die kort daarna toch op voorsprong wist te komen. Anthon Hoorndijk brak de wedstrijd open: 1-0. Met die stand werd ook gerust.

Na de thee schroefde Appingedam het tempo wat op en kwam door toedoen van Elsin Yilmaz op 2-0. Het had er even de schijn van dat de Damsters snel zouden weglopen, maar in plaats daarvan namen ze weer gas terug. De wil om een overwinning met grote cijfers te bewerkstelligen leek niet echt aanwezig. Hoewel er wel wat kansen ontstonden, was het allemaal net niet scherp genoeg aan de zijde van de kampioenskandidaat. Het gehandicapte Poolster leek echter niet bij machte om het de gastheren echt lastig te maken.

Terwijl het behoorlijk begon te schemeren, kregen de bezoekers echter toch nog een aantal goede mogelijkheden. Eerst verscheen Johan Dijkman oog in oog met doelman Jelmer Kiewiet. Hij kreeg het leer niet langs de sluitpost. Even later was Kevin Bijlsma bijna trefzeker met het hoofd. De hoek bleek echter te moeilijk. Toen het al bijna zo donker werd dat niemand nog iets zag, dook ineens Niels Swart voor de neus van Kiewiet op en prikte het speeltuig in de korte hoek: 2-1. ‘Het zal toch niet gebeuren?’, riep een enkele Damster supporter die al puntverlies zag opdoemen. Zo ver kwam het niet. De tijd bleek voor Poolster te kort om Appingedam echt pijn te doen.

‘Natuurlijk ga je er op voorhand van uit dat je van Appingedam verliest. Die ploeg heeft zoveel kwaliteit in huis. Achteraf bekeken had ik het nog wel eens willen zien als we die strafschop hadden benut. Maar goed, we hebben naar onze mogelijkheden gevoetbald. Ondanks dat we verloren hebben, kunnen we over ons spel wel tevreden zijn’, sprak trainer Guus Zantinga van Poolster na afloop.

Zijn tegenstrever Gerard Zeeman was uiteraard tevreden over het resultaat. Op het spel van zijn pupillen had hij voldoende aan te merken. ‘In de eerste helft hebben we het speelveld veel te klein gemaakt omdat alles en iedereen naar binnen trok. Na de thee ging het wel beter, maar speelden we veel te gemakkelijk. De echte scherpte was er gewoon niet. En dan heb je ook nog het geluk dat ze een strafschop missen. We hebben in ieder geval gewonnen, de wedstrijd zelf moeten we maar snel vergeten.’

Appingedam – Poolster 2-1 (1-0). Anthon Hoorndijk 1-0; Elsin Yilmaz 2-0; Niels Swart 2-1.

No Replies to "Matig Appingedam klopt Poolster"