Neptunia zet goede serie voort

nepcor

Corenos-speler Siert Brontsema (12) wordt op de huid gezeten door Michiel van Spaandonk. De toeschouwers zijn vanaf links Kevin Haan, Marcel Dijkstra, Anne Jan ten Harkel en Neptuniaan Sven Luijmers.

Neptunia heeft zaterdag ook van Corenos gewonnen. Op Sportpark Uitwierde wisten de roodwitten zonder veel problemen met 3-1 van de Roodschoulsters te winnen. De ploeg van trainer Jan Potma heeft uit de laatste vijf wedstrijden maar liefst dertien punten gehaald en is bezig aan een opmars op de ranglijst.

door Frank Molema

Ondanks het noodweer van de afgelopen dagen bleek het hoofdveld van Neptunia uitstekend bespeelbaar. De toeschouwers konden zich daarom verheugen op een goede wedstrijd tussen twee ploegen in vorm, aangezien ook Corenos de laatste weken uitstekende resultaten had geboekt met zeven punten uit drie duels.

Neptunia, met spits Ivar Boerma terug in de basis, begon uitstekend. Na twintig minuten stond het namelijk al 2-0 voor de thuisploeg dankzij twee goede aanvallen over de linkerkant. De opkomende linksback Sven Luijmers bleek de hele eerste helft een ware plaag voor zijn directe opponent. De aanvalsdrang van Luijmers leverde in de 17e minuut de openingstreffer op. Hij haalde de achterlijn en legde terug op Michiel van Spaandonk. Het was voor hem een koud kunstje om de bal tegen het net te schieten: 1-0. Drie minuten later leverde Van Spaandonk een uitstekende assist op Shanthony Cecilia af. Laatstgenoemde startte vanaf eigen helft  en werd alleen voor de keeper gezet. Cecilia was iedereen te snel af, passeerde de goalie en scoorde beheerst: 2-0.

Wie dacht dat Neptunia vanaf dat moment de wedstrijd onder controle had, kwam bedrogen uit. De thuisploeg hielp Corenos zelfs weer in de wedstrijd. Nick Koolhof leed in de opbouw onnodig balverlies, waardoor de gasten konden overnemen. In eerste instantie leek de tegenaanval van Corenos niet gevaarlijk, maar Wiebren de Jong schoot bij het uitverdedigen ongelukkig tegen zijn hand. De scheidsrechter gaf hiervoor terecht een penalty en aanvoerder Aalderd Duinkerken liet keeper Erik Roels kansloos: 2-1.

Corenos had inmiddels drie gele kaarten verzameld en dit werd ze enkele minuten voor het rustsignaal fataal. Linksback Enno Braam zette totaal onnodig een forse tackle in op de benen van Marc Schuijl. De fluitist kon niet anders dan hem met zijn tweede gele kaart van het veld sturen. Overigens was dit al de vijfde rode kaart in vier wedstrijden voor een tegenstander van Neptunia. Deels is dit de verdienste van het eigen aanvalsspel, omdat de tegenstander gedwongen wordt overtredingen te maken. Meestal hebben tegenstanders het aan zichzelf te danken door veel te harde overtredingen te maken. In het gehele seizoen vielen er al zeven rode kaarten voor een tegenstander, tegenover twee voor Neptunia.

Vlak na de rode kaart van Corenos gooide Neptunia de wedstrijd in het slot. Kevin Reiffers haalde aan de linkerkant de achterlijn, legde de bal terug op Boerma en hij knalde uit de draai raak: 3-1.

Een terugkerend patroon in de reeks overwinningen van Neptunia is dat het in de eerste helft goed voetbalt, maar in de tweede helft verzuimt om een hoge score neer te zetten. Ook nu was dat weer het geval. Corenos besloot in de tweede helft om druk vooruit te blijven zetten en door middel van het klassieke kick and rush terug in de wedstrijd te komen. Dit bleek uiteindelijk een kansloze missie. Neptunia kwam verdedigend niet meer in de problemen, maar het aanvalsspel was erg matig.

Neptunia wist, net als vorige week tegen Noordpool UFC, niet goed wat het met de geboden ruimte moest en speelde in een te laag tempo om Corenos stuk te spelen. Omdat de wedstrijd al gespeeld was en er bovendien tegen tien man werd gespeeld, ontbrak het bovendien ook aan de concentratie om een hoge score neer te zetten. Neptunia leverde slechts enkele vreemde afstandsschoten, waardoor de eindstand op 3-1 bleef steken.

Door de winst blijft het team van coach Jan Potma meedoen in de strijd om de winst in de tweede periode. Het staat nu gedeeld eerste, met evenveel verliespunten als Godlinze en Zuidhorn. De confrontatie tussen Zuidhorn en Neptunia is zaterdag om die reden een interessante. Het is tevens de laatste wedstrijd voor de winterstop.

* Neptunia – Corenos 3-1 (3-1). Michiel van Spaandonk 1-0; Shantony Cecilia 2-0; Aalderd Duinkerken 2-1; Kevin Reiffers 3-1.

No Replies to "Neptunia zet goede serie voort"