Duel Farmsum-VVK eindigt met veldslag

farmsumvvk

VVK-er Jermaine Pinas duelleert met Sigmar Clemencia van Farmsum. Herbert van Brugge  (links) kijkt toe.

Farmsum heeft zondag op eigen veld met 3-2 van VVK gewonnen. De eindstand was al bij rust bereikt. Naderhand had niemand het echter meer over de voor de gastheren belangrijke puntenwinst. En dat alles vanwege schermutselingen na het laatste fluitsignaal. Farmsumer Robert Maat, toeschouwer bij het duel, raakte daarbij geblesseerd ook grensrechter Gerard Bolt kwam er niet zonder kleerscheuren van af. De politie moest er aan te pas komen en rukte uit naar het Tuikwerder sportpark. Maat en Bolt hebben aangegeven dat ze overwegen om aangifte van mishandeling te doen. Het is nog niet bekend of ze dit ook daadwerkelijk hebben gedaan.

Farmsum moest winnen om niet al te ver af te zakken en eigenlijk gold dat voor VVK evenzeer. De Stadjers speelden aanvankelijk het betere voetbal maar wisten de geboden mogelijkheden niet te benutten. De gastheren wisten er wel raad mee. Erwin Tjalma kopte de openingstreffer binnen: 1-0. De gasten hadden de schrik even in de benen maar wisten zich te herstellen en kwamen dankzij treffers van Marcel Kallenkoot en Roberto Geerlings kort voor rust op een 1-2 voorsprong. En nog was de koek niet op. Dennis Boerma tekende voor de gelijkmaker en terwijl iedereen er van uit ging dat dit ook wel de ruststand zou worden, trof Herbert van Brugge doel en gaf Farmsum daarmee iets meer dan de ploeg misschien wel toekwam: 3-2.

De verwachting was dat VVK na de doelwisseling de druk zou opschroeven om de stand een beter aanzien te geven, maar merkwaardig genoeg bleken de bezoekers niet in staat de rug nog een keer te rechten. Naarmate de gelijkmaker langer uitbleef werd het duel fysieker en de overtredingen geniepiger, waarbij de speler met de grootste mond het voordeel kreeg. Uiteindelijk moest scheidsrechter Klaas Krol uit Wagenborgen drie keer naar de gele kaart grijpen. Twee VVK-ers werden op de bon geslingerd en ook een Farmsumer zag geel.

Toen het duel was afgelopen vonden er her en der wat opstootjes plaats. De coaches Douwe Maat en Raoul Postema gaven elkaar in eerste instantie nog heel sportief een hand maar kregen het kort daarna met elkaar aan de stok. Robert Maat, normaal speler maar nu toeschouwer, sprong tussen de beide kemphanen in en liep tijdens het voorval een scheur aan zijn oor op. Hij moest naar het ziekenhuis voor behandeling.

Het was niet het enige incident, want Postema vond het volgens Douwe Maat nodig om ‘een vrouw te slaan die haar kleinkinderen bij het strijdgewoel vandaan wilde halen.’ En alsof het nog niet genoeg was werd, afgaande op zijn waarnemingen, vlaggenist Bolt van Farmsum in de rug getrapt. Hij belandde op de grond en werd vervolgens nogmaals geschopt. Ondertussen was er iemand zo slim geweest om de politie in te schakelen.

Douwe Maat zegt het volgende over de schermutselingen. ‘Postema en ik hadden het gedurende het duel ook verbaal met elkaar aan de stok, maar dat is niks abnormaals tijdens een wedstrijd. Dat hij na afloop alsnog verhaal wilde halen is zijn goed recht, maar dat kan ook op een fatsoenlijke manier. De heren van VVK waren gewoon teleurgesteld. Ze vonden dat wij hen hadden gediscrimineerd. Dat sloeg helemaal nergens op. Zoals het ook complete waanzin was dat Postema die vrouw sloeg en dat onze grensrechter in elkaar werd getrapt. Dit muisje zal nog wel een staartje krijgen.’

Zijn collega Raoul Postema was wat minder scheutig met zijn commentaar. ‘Er zijn een aantal dingetjes gebeurd. Ik zeg daar liever niets op want voor je het weet gaat zo’n verhaal een eigen leven leiden. Laten we het er maar op houden er discriminerende dingen door Farmsum zijn gezegd.’ Tijdens een interview met de regionale radio zei VVK-aanvoerder Jermaine Pinas dat iemand ‘vieze neger’ had geroepen en dat de vlam daarna in de pan was geslagen.

Scheidsrechter Krol zegt dat hij van een afstandje wel een opstootje heeft gezien, maar er te ver van verwijderd was om te weten hoe dat was ontstaan en wie er bij betrokken waren geweest. Op de vraag of de wedstrijd aanleiding had gegeven tot deze uitwassen, vertelt hij: ‘Absoluut niet. Het was een harde, maar sportieve ontmoeting. Ik had geen moment de indruk dat het wel eens uit de hand zou kunnen lopen. De drie gele kaarten die ik heb getrokken waren voor een overtreding en een keer vanwege commentaar op de leiding.

Een dag na het duel reageert Postema alsnog op de gebeurtenissen en stelt dat er feitelijke onjuistheden in de uitleg van Maat zitten. ‘Ik heb het helemaal niet met hem aan de stok gehad. Niet op een verbale manier en al helemaal niet fysiek. Hoe die jongen aan een scheur in zijn oor komt is mij een raadsel.’ De coach van VVK betwist eveneens dat hij een vrouw zou hebben geslagen. ‘Dat is pertinent onwaar’, zegt hij stellig.

Wie er uiteindelijk gelijk zal krijgen in dit verhaal? Niemand, want er blijven alleen maar verliezers over. Feit is dat onze bron, en dat is Douwe Maat, achter zijn uitlatingen blijft staan. Dat geeft te denken. Overigens hechten we er waarde aan te zeggen dat het zijn lezing van het gebeurde is. Veel mensen hebben kennelijk iets gezien maar willen zich daar niet over uit laten. Het bestuur van Farmsum wil eerst met alle betrokkenen praten alvorens men inhoudelijk reageert.

* Farmsum – VVK 3-2 (3-2). Erwin Tjalma 1-0; Marcel Kallenkoot 1-1; Roberto Geerlings 1-2; Dennis Boerma 2-2; Herbert van Brugge 3-2.

No Replies to "Duel Farmsum-VVK eindigt met veldslag"